Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Γερμανός οικοδόμος και η ψηφιακή επανάσταση
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γερμανός οικοδόμος και η ψηφιακή επανάσταση

  • A-
  • A+

Τα μαντάτα των τελευταίων εβδομάδων από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα είναι μικρότερος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και κατά πάσα βεβαιότητα το ίδιο θα συμβεί και με τις εισπράξεις.

Η φετινή περιπέτεια του τουρισμού θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στη συνολική οικονομική ανάπτυξη αν η ελληνική οικονομία ήταν διαφορετική.

Σύγχρονη, ευέλικτη και ευπροσάρμοστη στις παγκόσμιες αλλαγές που συνδέονται με την καινοτομία. Ομως, και παρά την υπαρξιακή κρίση που περνά από το 2010, εξακολουθεί πεισματικά να κινείται σε ράγες προηγούμενων δεκαετιών καθώς αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι το οικονομικό της μοντέλο είναι ξεπερασμένο και αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης εξαρτάται από την καινοτομία. Δηλαδή, όσο περισσότεροι άνθρωποι καινοτομούν και όσο περισσότερες ιδέες παράγουν τόσο πιο γρήγορα μεγαλώνει η οικονομία. Απτή απόδειξη, η αμερικανική οικονομία, στην οποία σήμερα ο αριθμός των Αμερικανών που ασχολούνται με την Ερευνα και Ανάπτυξη είναι πάνω από 20 φορές περισσότερος από εκείνον της δεκαετίας του 1930.

Αποτέλεσμα; Η οικονομία των ΗΠΑ πρωτοπορεί και επηρεάζει τη δυναμική της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, που βασίζεται στην πλήρη ψηφιοποίηση του κοινωνικού, του πολιτικού και του οικονομικού πεδίου και επιδρά στον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους και με τον κόσμο γενικότερα.

Τη στιγμή που μεγάλες και μεσαίες οικονομίες του πλανήτη τρέχουν να προσαρμοστούν στην τεχνητή νοημοσύνη, στα αυτόνομα οχήματα και στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, εμείς ενδιαφερόμαστε με το αν ο Γερμανός οικοδόμος και ο Γάλλος συνταξιούχος μάς προτιμήσουν για τις... διακοπές τους. Και όχι μόνο αυτό.

Ο αριθμός των Ελλήνων που καινοτομούν και παράγουν νέες ιδέες στη χώρα τους είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, καθώς, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα εχθρικό και αδιάφορο περιβάλλον, προτιμούν να προσφέρουν τις γνώσεις, την ευφυΐα και τις δεξιότητές τους εκεί όπου τις αναγνωρίζουν και τις ανταμείβουν.

Η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών είναι τεράστια, καθώς αρνούνται να αναδείξουν σε εθνική προτεραιότητα την ανάγκη για άμεσο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας τους Ελληνες σε μια καταστροφική οικονομική «μακαριότητα». Αντίθετα, με τον δημόσιο λόγο τους συντηρούν και αναπαράγουν ένα οικονομικό μοντέλο παρωχημένο, που βασίζεται σε μια διαρκή εσωτερική υποτίμηση η οποία αποσκοπεί στη συμπίεση του κόστους εργασίας.

Ετσι, με το πολιτικό σύστημα να παραμένει απαθές και απρόθυμο να κάνει το παραμικρό βήμα, για να προλάβει η χώρα έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή να πηδήξει -έστω και ως λαθρεπιβάτης- στο τρένο της ψηφιακής οικονομίας, κινδυνεύουμε να περιφερόμαστε στις παγκόσμιες αγορές με τον... αραμπά του τουρισμού.

Και καλά οι Αριστεροί. Αγράμματοι, άπλυτοι, ψυχικά νοσούντες. Οι άλλοι όμως; Η ελίτ; Οι σπουδαγμένοι στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής; Οι οπαδοί της αριστείας; Γιατί άραγε δεν έχουν πει ούτε λέξη γι’ αυτόν τον ερεβώδη τρόμο που απειλεί το παρόν και το μέλλον της πατρίδας;

Οι μέχρι στιγμής επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της. Αυτά περί ψηφιακού κράτους, άλλωστε, δεν έχουν καμία σχέση με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επιφέρει με την πλήρη ψηφιοποίηση του κοινωνικού, του πολιτικού και του οικονομικού πεδίου. Τρανή απόδειξη ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις και δράσεις αφορούν διευθετήσεις σχετικά με το πώς:

  • θα λειτουργήσουν πιο εύκολα τα καζίνα στη Ριβιέρα της Αττικής,
  • θα χτιστούν ουρανοξύστες στην ίδια περιοχή,
  • θα γίνουν ανεμπόδιστα οι εξορύξεις στις Σκουριές,
  • θα ιδιωτικοποιηθούν δραστηριότητες όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και η ενέργεια,
  • θα γίνονται πιο εύκολα οι απολύσεις,
  • θα περιοριστεί το εύρος των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων,
  • θα «απελευθερωθούν» οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι από τις υποχρεώσεις προς εργαζόμενους που χρησιμοποιούν στις εργασίες τους.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να παρέμβει προκειμένου να προσαρμόσει την ελληνική οικονομία στα νέα δεδομένα της ψηφιακής επανάστασης. Αντίθετα, η προτεραιότητά της είναι να κινηθεί στα γνωστά μονοπάτια, προσφέροντας «δώρα» και διευκολύνσεις σε «επενδυτές» και ολιγάρχες και συρρικνώνοντας το κόστος εργασίας.

Με απλά λόγια: μια από τα ίδια. Και πραγματικά αναρωτιέται κανείς: όλοι αυτοί οι τεχνοκράτες που έχει δίπλα του ο πρωθυπουργός δεν τον έχουν προειδοποιήσει ότι τα περιθώρια που έχει πλέον η χώρα για να αποτρέψει την ψηφιακή υπανάπτυξη έχουν περιοριστεί δραματικά.

Προφανώς αδιαφορούν για το αν σε μερικά χρόνια η μόνη σχέση που θα έχει η Ελλάδα με την ψηφιακή οικονομία είναι ότι κάποια από τα καλά αμειβόμενα ανά τον κόσμο στελέχη θα έρχονται στο Ελληνικό για να τζογάρουν και για να βρέχουν οι ίδιοι, οι γυναίκες τους και οι ερωμένες τους τα πόδια τους στα νερά όπου, 2.500 χρόνια πριν, κάποιοι Ελληνες προασπίστηκαν τη Δύση.

* δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η στρατηγική της ευρωπαϊκής στασιμότητας
Στις σημερινές οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες εκτιμάται ότι κατά τα επόμενα χρόνια ένα φάντασμα θα πλανάται πάνω από την Ευρώπη εφόσον δεν ανατραπεί η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος της αναπτυξιακής...
Η στρατηγική της ευρωπαϊκής στασιμότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
(Υπ)ανάπτυξη, τουρισμός και οργάνωση του χώρου
Η σύνθετη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη και τον τουρισμό, καθώς και στην έκφρασή του στον χώρο, δεν έχει διερευνηθεί ικανοποιητικά. Το φαινόμενο της τουριστικής ανάπτυξης έχει αναλυθεί κάτω από την επίδραση της...
(Υπ)ανάπτυξη, τουρισμός και οργάνωση του χώρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εδώ που είμαστε…
Η είσοδος της Ελλάδας στον «σκληρό πυρήνα» της Ε.Ε. δεν ικανοποίησε κοινωνικές και οικονομικές προσδοκίες; Ή μήπως ικανοποίησε ορισμένες πλευρές, αλλά με μεγάλο κόστος για τις υπόλοιπες; Πώς αποκωδικοποιούμε,...
Εδώ που είμαστε…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγκλωβισμένοι τουρίστες ή τόποι;
Μετά τη χρεοκοπία του Thomas Cook, στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ πρωτοστάτησαν οι εγκλωβισμένοι τουρίστες και οι απελπισμένοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο στους προορισμούς που επλήγησαν.
Εγκλωβισμένοι τουρίστες ή τόποι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μάρξ μέσα από τα 5G δίκτυα
Η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, στην εύθραυστη οικονομικά χώρα μας, έχει συμπέσει χρονικά με παρατεταμένες περιόδους κρίσης και οικονομικών ατοπημάτων αν όχι εγκλημάτων.
Ο Μάρξ μέσα από τα 5G δίκτυα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πραγματικότητα, άλλη απ’ ό,τι μας δείχνουν
Η δημοκρατία είχε σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη – στον βαθμό που στηρίζει καλύτερα αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η βαθιά συσχέτιση εκδημοκρατισμού και οικονομικής ανάπτυξης...
Η πραγματικότητα, άλλη απ’ ό,τι μας δείχνουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας