• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.0°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.4°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 19.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λυτρωτής ή Σταυρωτής;

 • A-
 • A+

Την 1η Ιουλίου 2018 η 95χρονη μητέρα μου εισήχθη, κατόπιν αιτήσεως, στον εκκλησιαστικό οίκο ευγηρίας «Λυτρωτής», Δερβενακίων 50, Πειραιάς.

Προηγουμένως, ζήτησαν γενικές εξετάσεις, καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος. Πραγματοποιήθηκαν. Η μητέρα μου δεν είχε απολύτως τίποτα, άλλωστε δεν έπαιρνε κάποιο φάρμακο ή αγωγή. Τίποτα απολύτως. Είχε ελεγχόμενη άνοια (έπαιρνε παλιά «Εξελον») και από 8-1-18 δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω (χειρουργημένου επιτυχώς) κατάγματος στο ισχίο. Η επ’ αμοιβή, φυσικά, διαμονή στον «Λυτρωτή» ήταν ικανοποιητική, το διαπίστωνα με καθημερινές επισκέψεις.

Αρχές Οκτωβρίου παρουσίασε μια μικρή λοίμωξη, που αντιμετωπίστηκε. Πάλι τον Οκτώβριο μια κακοήθεια στο πάνω χείλος αντιμετωπίστηκε με δύο καυτηριασμούς στην κλινική «Παναγία Οδηγήτρια», δύο τετράγωνα πιο πέρα, όπου πήγα τη μητέρα μου με το καροτσάκι, από τον δρόμο. Κλείσαμε νέα επίσκεψη στις 17 Νοεμβρίου.

Δεν πήγαμε ποτέ, γιατί αρχές Νοεμβρίου παρουσίασε βήχα και ρόγχο. Δεδομένου ότι σπάνια αρρώσταινε, ζήτησα να το προσέξουν. Μου τηλεφώνησε ο εντεταλμένος γιατρός του ιδρύματος, το επισκέπτεται για ένα δίωρο κάθε Δευτέρα, και μου είπε ότι είμαι υπερβολικός και να μην ανησυχώ. Το ίδιο και η διευθύντρια.

Ο ρόγχος επέμενε, παρά τις διαβεβαιώσεις και την αγωγή με μάσκες (και σιρόπι, κατόπιν πιέσεώς μου). Είχε εμβολιαστεί στο ίδρυμα, αλλά όχι για πνευμονία. Στις 26 Νοεμβρίου συνέστησαν ακτινογραφία θώρακος, αλλά η διευθύντρια ζήτησε να μην την πάω αμέσως, μην επιδεινωθεί το κρύωμα. Ο ρόγχος επανερχόταν κι έφευγε.

Οποτε έλεγα να την πάω στην ίδια κοντινή κλινική, ζητούσαν να περιμένω να φτιάξει ο καιρός, ενώ ήταν χειμώνας. Στο παραπεμπτικό για ακτινογραφία ο γιατρός δεν έγραψε: «επείγον, αμέσως», τίποτα. Ούτε προφορικώς μου είπαν ότι επείγει ή ότι υπάρχει κίνδυνος. Τίποτα.

Περίμενα την άδειά τους να πάω, ο ρόγχος επανερχόταν. Μεσημέρι 21ης Δεκεμβρίου μου τηλεφώνησαν να πάω επειγόντως τη μητέρα μου στο νοσοκομείο, είχε χαμηλό οξυγόνο αίματος. Το ασθενοφόρο ήρθε μετά 3,5 ώρες, πήγαμε στο «Αττικό». Είχε πνευμονία και καρδιακή ανεπάρκεια.

Προσπερνάω την αθλιότατη συμπεριφορά των γυναικών νοσοκόμων. Της έδωσαν εξιτήριο σε μια βδομάδα με σύσταση για χρήση οξυγόνου από τη μύτη, όταν κοιμάται μόνο. Χαρακτήρισαν την υπόθεση ρουτίνα, δίχως κίνδυνο.

Επιστρέψαμε 28 Δεκεμβρίου, Παρασκευή απόγευμα. Εβαλαν δικό τους οξυγόνο μέχρι να πάρω έγκριση από πνευμονολόγο κ.λπ. Τη Δευτέρα 7 Γενάρη, πρωί, ο γιατρός του ιδρύματος δεν διαπίστωσε κάτι ανησυχητικό. Το ίδιο μεσημέρι πήγα εγώ με τον τεχνικό του οξυγόνου που, λόγω γιορτών, είχε πάει το μηχάνημα στις 3 ή 4 Γενάρη. Ζήτησε να μετρήσει το οξυγόνο. Το μέτρησε παρουσία νοσοκόμας πολλές φορές, όλες ήταν χαμηλό, γύρω στο 75. Θεώρησε απαραίτητο να της παράσχουμε συνεχώς οξυγόνο με μάσκα, αλλά ο γιατρός δεν είχε δώσει τέτοια εντολή και δεν της χορήγησαν. Το ίδιο απόγευμα το ζήτησα από τη διευθύντρια, αντέτεινε ότι ο τεχνικός δεν ήταν γιατρός και να έχω εμπιστοσύνη στον γιατρό τους που δεν ανησυχεί.

Την Πέμπτη, 10-1, στις εννιάμισι το πρωί τηλεφώνησαν να πάω επειγόντως, η μητέρα μου κινδύνευε. Ηταν εκεί ο γιατρός που δεν είχα ξαναδεί. Απαίτησαν, σκαιώς, να φύγουμε, να πάρω τη μάνα μου και να φύγουμε, χρειάζεται θεραπεία που δεν μπορούν να προσφέρουν. Να φύγουμε. Και να την πάω όπου θέλω, σε νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική, να κάνω ό,τι θέλω, αλλά να φύγουμε. Να φύγετε, απαιτούσαν αναστατωμένοι και ταραγμένοι. Στο παραπεμπτικό που μου έδωσαν πάλι δεν υπήρχε η λέξη «επείγον», ούτε κάποια εντολή για νοσοκομείο.

Στο «Τζάνειο» μου είπαν ότι είναι θέμα ωρών, ο ένας πνεύμονας ήταν κάτασπρος. Νόμιζαν ότι έχει καρκίνο. Είχε νερό, μια μικρή «ούλεν» στον δεξιό πνεύμονα. Αντεξε. Σε μια βδομάδα της έδωσαν εξιτήριο με την ευχή για ειρηνικό τέλος, που ήλθε δύο μήνες αργότερα.

Από τον «Λυτρωτή», που δεν επικοινώνησαν καθόλου μαζί μου, ούτε στην πρώτη νοσηλεία ούτε στη δεύτερη, αιτήθηκα τον φάκελο και τις εξετάσεις. Μου τα παρέδωσαν σε συνάντηση που ζήτησαν μαζί μου. Εκεί ο υπεύθυνος, πατήρ Νικόλαος, νομίζω, είπε ότι θέλουν να με βοηθήσουν, αλλά δεν είπε πώς, ότι η διευθύντρια έδρασε μόνη της και ότι δεν μας έδιωξαν, μου έδωσαν συγχαρητήρια που πήγαινα καθημερινώς στη μάνα μου κι έφερνα δωράκια στις φιλοξενούμενες κ.λπ.

Αλλά δεν μου απάντησαν: γιατί επί δύο μήνες δεν μου είπαν ότι επείγει να πάει για ακτινογραφία, ενώ ταυτόχρονα δεν μου επέτρεπαν να την πάω στην ίδια κοντινή κλινική με αποτέλεσμα να επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημία στην υγεία της; Γιατί δεν της έκαναν εμβόλιο για πνευμονία που προκάλεσε και την ανεπάρκεια; Πώς από το «Αττικόν» είπαν για υπόθεση ρουτίνας και στα χέρια τους, σε δέκα μέρες, κατάντησε ετοιμοθάνατη; Πώς ο γιατρός τους και το προσωπικό δεν διαπίστωσαν με μια απλή μέτρηση ό,τι διαπίστωσε ο τεχνικός του οξυγόνου και οδήγησαν τη μητέρα μου στον θάνατο;

Ολα τα στοιχεία στη διάθεσή σας.

Μετά τιμής

Αλέξανδρος Ασωνίτης, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ελπιδοφόρος ως ο θεμελιωτής του διαφωτιστικού οικουμενικού Ελληνισμού
Ο Ελπιδοφόρος είναι ο επίσκοπος της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη εποχή μας. Δεν εκφράζει κανένα πνεύμα φονταμενταλισμού. Αντιθέτως, εμφορείται από τα ιδεώδη του Διαφωτισμού και της καντιανής ιδέας της συνύπαρξης...
Ο Ελπιδοφόρος ως ο θεμελιωτής του διαφωτιστικού οικουμενικού Ελληνισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εμβολιασμός, έμπρακτη εφαρμογή από τους χριστιανούς της εντολής «Αγαπάτε αλλήλους»
Ενας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην παγκόσμια προσπάθεια τιθάσευσης και απαλλαγής της ανθρωπότητας από τη μάστιγα του κορονοϊού είναι το ετερόκλητο πλήθος των αρνητών της και αρνητών του εμβολίου, του...
Ο εμβολιασμός, έμπρακτη εφαρμογή από τους χριστιανούς της εντολής «Αγαπάτε αλλήλους»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημία του ανορθολογισμού
Τι είναι, όμως, ο ανορθολογισμός; Είναι ο τρόπος σκέψης που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά επιτεύγματα και συγκροτεί θεωρίες που είναι παντελώς αναπόδεικτες.
Η πανδημία του ανορθολογισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
Μια κοινόχρηστη έκταση της Αθήνας, μεγαλύτερη και ομορφότερη του Central Park της Νέας Υόρκης, του Hyde Park του Λονδίνου, του Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης παραδόθηκε στην real estate κερδοσκοπία.
Ελλάς, Ελλήνων Μεσιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απεργός πείνας
Ενώ ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση η Εκκλησία της Ελλάδος για ένα ζήτημα όπως αυτό δεν έχει λάβει ακόμη θέση.
Απεργός πείνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας