• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 27.4°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 26.4°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.0°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  2 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.8°C / 27.2°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  45%
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος μπορεί να λέγεται δημοσιογράφος και ποιος όχι;

 • A-
 • A+

Με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε από τη δημοσίευση του άρθρου γνώμης μου στους New York Times την περασμένη εβδομάδα για τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης, ξεκίνησε μια συζήτηση για το ποιος μπορεί να υπογράφει ως δημοσιογράφος και ποιος όχι. Σε ένα σχόλιό του ο Κώστας Δουζίνας καυτηριάζει τη βαθιά σιωπή των ιστοσελίδων που με πολλή θέρμη επετίθεντο παλαιότερα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα τώρα αποσιωπούν.

Ομως ανέσυραν όλο το ρητορικό «οπλοστάσιο» της προηγούμενης περιόδου όταν «διαπίστωσαν πως ένας μετακλητός στο Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ έκανε το αυτονόητο για τους πολλούς: επέστρεψε στη δουλειά του για να ασκήσει ξανά το επάγγελμά του, το επάγγελμα του δημοσιογράφου». Ποιος έχει λοιπόν δικαίωμα να λέγεται δημοσιογράφος και ποια σχέση μπορεί να έχει με άλλους επαγγελματικούς χώρους, όπως είναι ο χώρος της επικοινωνίας ή της πολιτικής;

Στην εποχή της συρρίκνωσης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, όπως είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών», της οικονομικής δυσπραγίας και της κατάρρευσης των εγγυήσεων που πρέπει να απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι, διευρύνεται το πεδίο της επαγγελματικής επικοινωνίας. Ταυτόχρονα η λογοκρισία, η αυτολογοκρισία λειτουργούν διαλυτικά για το πεδίο της ενημέρωσης. Σήμερα στα ΜΜΕ επικρατούν συμφέροντα που έχουν την πολυτέλεια να επιβάλουν ατζέντες και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που ασκούν καταστροφική επικοινωνία.

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η αποκατάσταση της λειτουργίας της είναι ένα αίτημα κι αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι δέχονται να πληρώνουν το τίμημά της. Αυτή θεωρώ ως κρίσιμη διάκριση που αφορά τον καθένα μας ατομικά και τις δομές στις οποίες εντασσόμαστε συλλογικά. Κατά τις τελευταίες εκλογές πολιτεύτηκαν με το κυβερνών κόμμα 27 συνάδελφοι. Στις τηλεοράσεις κάθε βράδυ εμφανίζονται ως σχολιαστές πρώην υπουργοί, αναλύουν διευθυντές των γραφείων τους, παρουσιάζουν τις ειδήσεις στενοί συγγενείς τους και με ευκολία μετακινούνται αργότερα σε άλλες ασχολίες στην οικονομία και την πολιτική.

Αντίθετα άλλοι συνάδελφοι ερευνούν και μεταδίδουν με επισφαλείς όρους, αρνούμενοι να υποχωρήσουν στη λογοκρισία ή την αυτολογοκρισία, με ρίσκο, χωρίς εξασφαλίσεις. Αυτή για εμένα είναι η διάκριση. Είναι ηθική και στην ουσία της πολιτική. Γι’ αυτό και δεν θα δείτε κανέναν από όσους με κατηγόρησαν, γιατί έγραψα μια άλλη γνώμη που υπάρχει στη χώρα μας, να αναλαμβάνουν τέτοια ρίσκα. Σε ό,τι με αφορά, η δουλειά μου και η παρουσία μου κατά τα χρόνια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τη δημοσιογραφία είναι διαυγής. Το ίδιο είναι και η γνωστή από δεκαετίες πολιτική μου ένταξη στην Aριστερά και οι δραστηριότητές μου στην επικοινωνία, επαγγελματικές και πολιτικές. Στην επαγγελματική μου διαδρομή, δε, διακρίνονται με σαφήνεια, ενώ ανέλαβα πάντοτε τα κόστη και τα ρίσκα των επιλογών μου. Χωρίς εγγυήσεις.

Γνωρίζω βεβαίως πως αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει κανείς ένα σύστημα που έχει τη δύναμη να κάνει το άσπρο μαύρο. Ελπίζω όμως ότι μπορεί η παρούσα συζήτηση να αντανακλάσει και στο εσωτερικό, εκεί που οι δημοσιογράφοι έχουν παραδώσει τις πένες και μόνο κατ’ όνομα κρατούν τις θέσεις. Διαφορετικά δεν θα έχω αντίρρηση να περιμένω τους συναδέλφους που αναφέρω παραπάνω, στην οδό Ακαδημίας προκειμένου να παραδώσουμε όλοι μαζί τις κάρτες μας στην πολύπαθη Ενωση Συντακτών.

*Δημοσιογράφος, επαγγελματίας της Ψηφιακής Επικοινωνίας με μεταπτυχιακό τίτλο στην ανθρωπολογία των ΜΜΕ. Διετέλεσε social media manager του τέως πρωθυπουργού μεταξύ 2016-2019. Το πλήρες βιογραφικό του βρίσκεται στη διεύθυνση tsimitakis.wordpress.com

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαχρονικές αρχές δημοσιογραφίας
Ο κάθε πολίτης, κι όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, που χειρίζεται πένα πρέπει να αποκαλεί κάποιους «κυρίους» με το πραγματικό τους όνομα· «ασυνειδήτους, κλέπτας, ληστάς και κακούργους». Ενέχει βέβαια ο κίνδυνος να...
Διαχρονικές αρχές δημοσιογραφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εξουσίες ανάποδα
Κάθε τόσο οι πολιτικοί προσπαθούν να εμφανιστούν σαν αθώα βρέφη που πέφτουν με διάφορους μυστήριους τρόπους θύματα των δημοσιογράφων. Το τροπάριο το έχουμε ακούσει τόσο πολλές φορές, ώστε μάθαμε να το...
Οι εξουσίες ανάποδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αφοπλίστε τους δημοσιογράφους
Η προπαγάνδα θέλει δύο: δεν δουλεύει αν εσύ δεν την καταναλώνεις, αν εσύ δεν την αγοράζεις στο περίπτερο, αν εσύ δεν την αναπαράγεις στα social media. Μην πυροβολείτε τους δημοσιογράφους, αφοπλίστε τους!
Αφοπλίστε τους δημοσιογράφους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αλίκη στη χώρα των πρακτόρων!
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να υπηρετώ το δημοσιογραφικό λειτούργημα, κάπου τον Οκτώβριο του 1983, ήμουν σε στενή επαφή -και εξακολουθώ- με τον εκάστοτε διοικητή τής τότε ΚΥΠ,...
Η Αλίκη στη χώρα των πρακτόρων!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επικοινωνιακή πολιτική και συνωμοσίες
Αν κρίνουμε από τις κομματικές ανακοινώσεις και τα σχόλια των στρατευμένων δημοσιολογούντων, η επικοινωνιακή πολιτική είναι μια απεχθής πρακτική στην οποία επιδίδονται συστηματικά οι αντίπαλοί μας και ποτέ...
Επικοινωνιακή πολιτική και συνωμοσίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοσιογράφοι και εξουσιογράφοι
Οι πολυδιαφημιζόμενοι εξουσιογράφοι των ιδιωτικών συμφερόντων στη χώρα μας σιωπούν. Ή μάλλον κάτι χειρότερο: Μας παραπλανούν.
Δημοσιογράφοι και εξουσιογράφοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας