Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ασυλο: στη χούντα παραιτήθηκε η Σύγκλητος! Τώρα σιωπή…
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασυλο: στη χούντα παραιτήθηκε η Σύγκλητος! Τώρα σιωπή…

  • A-
  • A+

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αγκιστρωμένη στο δόγμα «νόμος και τάξη» όπως άλλωστε και οι συντηρητικοί ομογάλακτοί της παγκοσμίως, προχωρά στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο στόχος της είναι διττός: από τη μια να οξύνει τα συντηρητικά ένστικτα μερίδων της ελληνικής κοινωνίας και από την άλλη να απαξιώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, που προσπαθεί συστηματικά να δυσφημίσει προβάλλοντάς το ως άντρο ανομίας, εγκληματικότητας και κάθε είδους παραβατικότητας.

Ερώτημα πρώτο: Εχει η κυβέρνηση τεκμηριωμένα στοιχεία για να αποδείξει ότι την περίοδο 2011-2015, τότε που το άσυλο είχε πάλι θεσμικά καταργηθεί, υπήρξε μείωση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια;

Ερώτημα δεύτερο: Είναι αλήθεια ότι και πριν από τη δικτατορία και προφανώς μετά τη μεταπολίτευση οι περί του ασύλου νόμοι πάντοτε κατοχύρωναν τη δυνατότητα αστυνομικής παρέμβασης σε συγκεκριμένες καταστάσεις, ακόμα και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών;

Με αφορμή τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις θυμήθηκα τα συγκλονιστικά γεγονότα των αρχών του 1973, έτους ορόσημο που οδήγησε με την κατάληψη του Πολυτεχνείου στην πτώση της δικτατορίας. Προβληματισμός από την Ιστορία:

Πάνδημη η υπεράσπιση του ασύλου και στη δικτατορία

• Η «Μελέτη των 12 της ΑΣΟΕΕ». Στις 25 Ιανουαρίου μοιράστηκε μια μελέτη που αφορούσε όλα τα κεντρικά προβλήματα του πανεπιστημίου, όπως την εφαρ­μο­γή του νέου Κατα­στα­τι­κού Χάρτη της Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης με έντονες αιχμές εναντίον της χούντας. Με εντολή Παττακού η Σύγκλητος αποφάσισε την παραπομπή των «υπονομευτών της επανάστασης» στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να αποβληθούν και να ξεκόψει η ηγεσία του κινήματος από τους φοιτητές. Την ημέρα της παραπομπής τους (5 Φεβρουαρίου ‘73) το μεγάλο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ πλημμύρισε από 1.500 φοιτητές που φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν απαγορευμένα τραγούδια, όπως το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και Θεοδωράκη.

Ηταν η πρώτη μαζική δημόσια αντιχουντική εκδήλωση. Πλήθος διανοούμενων από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενεργοποιήθηκε και στήριξε τη διεκδίκηση για την ελευθερία έκφρασης. Μεγάλη προβολή επίσης υπήρξε από τις ελληνικές εφημερίδες και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και έντυπα της Ευρώπης. Η μεγάλη επιτυχία της «Μελέτης των 12» έγινε παράδειγμα προς μίμηση για πλήθος φοιτητών από διάφορες σχολές (Πάντειο, Βιομηχανική, Ιατρική κ.ά.) Το ποτάμι της μαζικής φοιτητικής δράσης φούντωνε.

• Η χούντα, βλέποντας ότι το φοιτητικό κίνημα έχει πάρει έναν καταιγιστικό ρυθμό και δια­βλέ­πο­ντας την απο­τυ­χία της να εκτο­νώ­σει τη φοι­τη­τι­κή αγω­νι­στι­κό­τη­τα, εγκαι­νιά­ζει νέο κύμα συλ­λή­ψε­ων και κα­τα­φεύ­γει στο Ν.Δ. 1347, με το οποίο ο υπουρ­γός Εθνι­κής Αμυ­νας έχει δι­καί­ω­μα να δια­τάσ­σει τη δια­κο­πή ανα­βο­λής κα­τά­τα­ξης στο στρά­τευ­μα λόγω σπου­δών φοιτητών που έχουν πε­ρι­πέ­σει σε «πει­θαρ­χι­κά σφάλ­μα­τα».

Η πρώτη κατάληψη του Πολυ­τε­χνεί­ου

Με το σύνθημα «Κάτω ο 1347» οι φοιτητές ξεσηκώνονται. Στις 14 Φεβρουα­ρί­ου πάνω από 2.000 φοι­τη­τές συ­γκε­ντρώ­νο­νται στο προ­αύ­λιο του ΕΜΠ, για να δια­δη­λώ­σουν ενά­ντια στη στρά­τευ­ση. Είναι η αναφερόμενη ως «Πρώτη κατάληψη του Πολυ­τε­χνεί­ου». Η Σύγκλητος συνεδριάζει για να βγάλει απόφαση εναντίον της στράτευσης. Οι αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις ει­σβάλ­λουν στον χώρο παραβιάζοντας το άσυλο, χτυ­πούν αδια­κρί­τως, ει­σέρ­χο­νται στην αί­θου­σα της Συγκλή­του και κάνουν συλλήψεις.

Παραπέμπονται στο αυτόφωρο 11 φοιτητές με βαριές κατηγορίες: αντίσταση και περιύβριση αρχής, προτροπή σε έκνομες ενέργειες, ακόμα και με τον νόμο 4000/58 περί «τεντιμποϊσμού»(!). Την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε η κατηγορία του νόμου 375/1936 «περί κατασκοπείας και ενεργειών των απειλουσών την εξωτερικήν ασφάλειαν της χώρας». Οι φοιτητές εμφανίζονται με έντονα σημάδια βασανισμού. Ηταν η μοναδική δημόσια εμφάνιση χτυπημένων αντιστασιακών σε όλη τη διάρκεια της χούντας. Εσκεμμένη ενέργεια για να τρομοκρατήσει τους φοιτητές. Ομως αντίθετα, για ακόμα μία φορά, φούντωσε το κίνημα. Διαδηλώσεις από τις σχολές στα δικαστήρια του Αρσακείου στη Δίκη των 11.

Πνευματικοί άνθρωποι σπεύδουν στη δίκη για να υπερασπιστούν τους φοιτητές, όπως ο Ι. Πεσματζόγλου, οι καθηγητές του ΕΜΠ Κοκκινόπουλος, Τάσσιος, Νιάνιας (μετέπειτα υπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή), ακόμα και στρατηγοί εν αποστρατεία. Οφείλω να αναφέρω τους δικηγόρους, όπως τους Γ. Β. Μαγκάκη, Απόστολο Κακλαμάνη, Αντώνη Βγόντζα, Νίκο Καραμανλή.

Για πρώτη φορά δημοσίως εδραιώθηκε η σύμπλευση του αστικού πολιτικού κόσμου με την Αριστερά εναντίον της χούντας. Πολιτικοί, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Ι. Μαύρος, ο Γ. Παπασπύρου, ο Ι. Ζίγδης κ.ά., με επιχειρήματα-καταπέλτη μιλούσαν περί σεβασμού του πανεπιστημιακού ασύλου!

Με τη σύλληψη και τη δίκη των 11 η Σύγκλητος του Ε.Μ. Πολυτεχνείου παραιτείται, γράφοντας ότι «η ενέργεια της κυβέρνησης κάνει κενό γράμμα τα περί ελευθερίας τού συνέρχεσθαι του Συντάγματος, σεβασμός που πρέπει αναγνωρίζεται ρητά και για τους φοιτητές»!

Μετά από αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις το αντιδικτατορικό κίνημα προχωρά, στις 21 Φεβρουαρίου 1973, στη μεγάλη κατάληψη της Νομικής, από 4.000 φοιτητές. Ηταν η πρόβα τζενεράλε για την εξέγερση του Νοέμβρη.

Ο Κ. Γαβρόγλου ζήτησε από τις πρυτανικές αρχές να πάρουν θέση για την κυβερνητική πρόκληση. Το εύχομαι ολόψυχα, όμως ανησυχώ, γιατί εκτός της «Πρωτοβουλίας Μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για την Υπεράσπιση του Ασύλου» με τις 209 υπογραφές, οι πρυτανικές αρχές μέχρι τώρα κώφευσαν. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη. Στη δικτατορία οι πανεπιστημιακές αρχές υπερασπίστηκαν το άσυλο γνωρίζοντας τις συνέπειες της πράξης τους. Η πιο απαλή ήταν η απόλυση… Οσο για τη (νέα) Νέα Δημοκρατία, ούτε λόγος να γίνεται για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τους υπόλοιπους που θόλωσαν τις θέσεις της περί «νόμου και τάξης»…

Αυτό που και αυτοί έλεγαν ήταν ότι το άσυλο είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, άρρηκτα συνυφασμένο με τους αγώνες για ελευθερία και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία…

*Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής νομού Ηλείας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε ρόλο συνοροφύλακα
Η κατάργηση του ασύλου και η «ελεύθερη» είσοδος των κατασταλτικών μηχανισμών, όπου και όποτε κρίνεται απαραίτητο, στους πανεπιστημιακούς χώρους αποτέλεσε κορυφαία δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Πράγματι, η...
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε ρόλο συνοροφύλακα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
Συζητήσεις επί συζητήσεων για το ζήτημα του ασύλου θέτουν στο επίκεντρο τόσο τη σημασία του όσο και τη χρησιμότητα ή μη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασυλο… ανιάτων
Το μείζον ζήτημα με τη σπουδή να καταργηθεί το ακαδημαϊκό άσυλο στα Πανεπιστήμια σε μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, δεν αφορά το ίδιο το άσυλο, αλλά τη σκοπιμότητα αυτής της...
Ασυλο… ανιάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η καθημερινότητα των ελληνικών πανεπιστημίων και ο κ. Μητσοτάκης
Ακούγοντας τοποθετήσεις από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, και κυρίως την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι «τα πανεπιστήμια είναι άσυλα ανομίας», αναρωτιέμαι πραγματικά πόση επαφή έχουν οι ομιλούντες με τα...
Η καθημερινότητα των ελληνικών πανεπιστημίων και ο κ. Μητσοτάκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανεπιστήμιο και άσυλο
Η δημόσια συζήτηση, η οποία διεξάγεται με θέμα την κατάργηση του ασύλου (πρόκειται περί ευφημισμού!) ή ορθότερα για τη θεσμική κατοχύρωση της ακαδημαϊκής αλλά και της πολιτικής ελευθερίας στο Πανεπιστήμιο,...
Πανεπιστήμιο και άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το άσυλο των επιστημών
Το θέμα δεν είναι το ίδιο το άσυλο, αλλά η διαχείριση της γνώσης των νέων και η χρήση των πανεπιστημίων προς όφελος μικρών κοινωνικών ομάδων και των συμφερόντων τους. Δείτε λίγο αυτό το κρυφό προγραμματάκι της...
Το άσυλο των επιστημών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας