• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.3°C / 26.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 25.3°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  74%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή του Δημήτρη Παντελάτου στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

ΠΡΟΣ: Εφημερίδα των Συντακτών

«Η Ελληνική Περιπέτεια των Γενικών Γραμματέων της Κυβέρνησης συνεχίζεται»

Αθήνα 1η Αυγούστου 2019

Κύριε Διευθυντά

Σε απάντηση της από 30 Ιουλίου 2019 επιστολής του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, αξιότιμου κ. Δημήτρη Βίτσα, παρακαλώ να επισημανθούν τα παρακάτω:

Πρόθεσή μου κατά τη συγγραφή του άρθρου μου της 29 Ιουλίου 2019 με τίτλο «Η Ελληνική περιπέτεια των Γενικών Γραμματέων της Κυβέρνησης» ήταν να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες της εφημερίδας σας αυτό που από το 2012 έχουν ακούσει από εμένα δεκάδες στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, κατά τις εισηγήσεις μου στο ΕΚΔΔΑ, περί ανάγκης θεσμικής συνέχειας της Διοίκησης, ανεξάρτητα από εξωθεσμικές κυβερνητικές και κυρίως κομματικές παρεμβάσεις.

Στην επιστολή του ο κ. Βίτσας εκφυλίζει το θέμα σε προσωπικό, εκτιμώντας ότι υφίσταται υποθάλπουσα πρόθεση στο άρθρο μου για την ενίσχυση της κατά νόμο ασκηθείσας από 28 Φεβ 2019 ένστασής μου, κατά της τοποθέτησης του κ. Κλάπα στη θέση του Τομεακού Γραμματέα.

Ομως μέσω της υπόψη επιστολής, ο αναγνώστης για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται ότι η πολυδιαφημιζόμενη και από ΜΜΕ, για τα αξιοκρατικά κριτήριά της τοποθέτηση, έχει ακόμα εκκρεμότητες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο προς εξέταση από τα αρμόδια όργανα του ΑΣΕΠ.

Αντίθετα ο κ. Βίτσας κατά την ομιλία του από βήματος της ΒτΕ στις 22 Ιουλίου, ανέφερε χωρίς ενδοιασμό την επιτυχή περάτωση της σχετικής διαδικασίας επιλογής του κ. Κλάπα από το ΑΣΕΠ, παρά την εκκρεμότητα που πλέον επικαλείται στην επιστολή του. Το ίδιο είχε πράξει από βήματος της Βουλής, από τη θέση του Υπουργού στις 16 Μαρτίου, σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπαθεοδώρου του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Βίτσα για φωτογραφική προκήρυξη της υπόψη θέσης.

Επιπρόσθετα στην επιστολή του ο κ. Βίτσας επιχειρεί την υποβάθμιση της προσφοράς και εμπειρίας μου στο θέμα του μεταναστευτικού.

Η υποβάθμιση αυτή της προσφοράς μου δεν τιμά τον τέως Υπουργό και φανερώνει αγνωμοσύνη, καθότι οι συνεργάτες μου, καθώς και οι Φορείς και Οργανισμοί που συνεργάστηκαν μαζί μου, γνωρίζουν την πραγματικότητα.

Η υπόψη επιστολή του δεν έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως υποστηρίζει, αλλά το «κάψιμο» κάθε δυνατότητας δικαίωσής μου μέσω της νόμιμης διαδικασίας αλλά και ηθικά. Για τον σκοπό αυτό ακολουθεί τη συνήθη αμυντική πρακτική στις περιπτώσεις αυτές «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

Η θέση μου για τις αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ στην επιλογή των Γενικών, Τομεακών και Ειδικών Γραμματέων, καθώς και η υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας να ακολουθήσει τις προτάσεις του, έχει εκτενώς αναλυθεί στο από 7 Ιουνίου 2019 υπόμνημά μου προς τον κ. Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και περιμένω τη σχετική απάντηση.

Στην προκειμένη περίπτωση η σημαντική διαφορά στη μεγαλύτερη μοριοδότησή μου, που έχει περάσει απαρατήρητη από τον κ. Βίτσα και η οποία μετριάστηκε από τη βαθμολογία της συνέντευξης, όπου ο κ. Κλάπας «εξετάστηκε» στις αρμοδιότητες της θέσης που κατείχε ήδη για ενάμιση χρόνο, βρίσκεται στο γεγονός ότι υπολειπόταν σε μόρια, λόγω μη προσκόμισης στοιχείων, στους τομείς της εκπαιδευτικής εμπειρίας, συγγραφικού έργου και δημοσιεύσεων, και γνώσης ξένων γλωσσών.

Εκτιμώ δε ότι η διαφορά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν είχε εξαιρεθεί από το ΑΣΕΠ ο μεταπτυχιακός μου τίτλος του έγκριτου πανεπιστήμιου του Cranfield της μεγάλης Βρετανίας, λόγω της μη προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης του ΔΑΟΑΤΑΠ, «τῇ απουσίᾳ» βέβαια αντίστοιχου τίτλου του κ. Κλάπα.

Ο κ. Βίτσας όμως όχι μόνο θεώρησε ότι όλα αυτά δεν υποστηρίζουν την επιλογή μου, αλλά υποτίμησε επιπλέον τη φιλότιμη προσπάθειά μου να συνεισφέρω στο κοινό έργο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, που θεώρησα εθνική επιταγή.

Τέλος, κύριε Διευθυντά, αν θεωρήσει κάποιος ότι έχω εκμεταλλευτεί το βήμα που μου προσφέρετε, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, όμως θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω παράλληλα ότι κάποιοι άλλοι έχουν εκμεταλλευτεί υπερβολικά το βήμα που τους προσέφερε η εξουσία.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Παντελάτος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «Illegal Aliens» καλούν Ιντλίμπ, Νέα Υόρκη και Αθήνα
Ενώ η γείτων εφαρμόζει με ολιστικό τρόπο το καταστρωμένο από καιρό σχέδιό της για την επίλυση του προσφυγικού, η Ελλάδα για τον ίδιο λόγο σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει κυρίως με τη δημιουργία κλειστών κέντρων...
Οι «Illegal Aliens» καλούν Ιντλίμπ, Νέα Υόρκη και Αθήνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δύο επιστολές για τη Μόρια και η απάντηση
Αντιδράσεις από την Περιφερειακή Επιτροπή μονίμων εργαζομένων της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του ΚΥΤ Λέσβου και από την Περιφερειακή Επιτροπή Μονίμων Υπαλλήλων ΚΥΤ Λέσβου για το άρθρο «Ποιος θεός θα σκύψει...
Δύο επιστολές για τη Μόρια και η απάντηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τώρα απελαύνουν και Ελληνες
Ας δούμε μόνο το ποσοστό των ασφαλισμένων μεταναστών στον ΕΦΚΑ και ας προβληματιστούμε για το πού θα βρούμε τα εργατικά χέρια που απαιτούνται για την αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, με επικείμενη την...
Τώρα απελαύνουν και Ελληνες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού είναι ο Γιάννης;
Ο ξένος δεν έχει ορατότητα, δεν λαμβάνεται υπόψη, δεν πειράζει αν δεν πληρώνεται καλά, αν δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, αν κρατείται παράνομα ή αν δεν έχει στέγη να κοιμηθεί και οικογένεια να τον...
Πού είναι ο Γιάννης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλεξανδρούπολη 2030, όπως Πειραιάς 1960;
Η στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης της δίνει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθεί σε κεντρική εναλλακτική πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία. Να γίνει ένας εμπορικός και...
Αλεξανδρούπολη 2030, όπως Πειραιάς 1960;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο τεύχος του Rolling Stone είναι το καλύτερο
Ερχεται το επόμενο Σάββατο με την «Εφημερίδα των Συντακτών» και θα βγει με δύο διαφορετικά εξώφυλλα για να διαλέξετε, ένα με τον Nick Cave κι ένα με τη Florence and the machine.
Το νέο τεύχος του Rolling Stone είναι το καλύτερο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας