Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα καλά και τα κακά νέα για το Μετρό της Θεσσαλονίκης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα καλά και τα κακά νέα για το Μετρό της Θεσσαλονίκης

  • A-
  • A+

Τα καλά νέα πρώτα: το Μετρό της Θεσσαλονίκης έπαψε να είναι ανέκδοτο. Από τον Μάρτιο του 2016 που επανεκκίνησαν τα έργα, έπειτα από χρόνια παλινωδιών, καθυστερήσεων και αδράνειας, με αποκορύφωση την παύση του έργου για περισσότερο από δύο χρόνια, 2014-2016, άρχισε μια σοβαρή και συστηματική προσπάθεια τα έργα να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν με ένα επικαιροποιημένο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα που για πρώτη φορά κάνει ορατή τη λειτουργία του Μετρό.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η βασική γραμμή θα παραδοθεί τέλος του 2020 και η επέκταση προς Καλαμαριά εντός του 2021.

Με τον σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος αποτέλεσε επί χρόνια το επίκεντρο διλημμάτων, διχογνωμιών και διχασμού ως προς τη διαχείριση των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν εκεί, να παραδίδεται, σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα, στο τέλος του 2023.

Κι αυτό γιατί ενώ το έργο ξεκίνησε το 2006, στη Βενιζέλου μέχρι το 2016 δεν υπήρξε καμία κατασκευαστική παρέμβαση, παρά μόνο συζητήσεις και διαμάχες για την τύχη των αρχαίων. Ο σταθμός άρχισε να κατασκευάζεται για πρώτη φορά μόλις το 2018, αφού πρώτα αποφασίστηκε από κοινού από όλους τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίοι για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συμφώνησαν, η εφαρμογή της λύσης της κατά χώρα ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Η λύση αυτή κρίθηκε η καλύτερη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί είναι η μόνη που διασφαλίζει τη διατήρηση του ενιαίου και ολοκληρωμένου χαρακτήρα του εκτεταμένου τμήματος της Ρωμαϊκής και μετέπειτα Βυζαντινής Θεσσαλονίκης που, με άξονα τον Decumanus Maximus, βρέθηκε σχεδόν ανέπαφη εκεί. Δεύτερον, γιατί είναι μια μοναδική στον κόσμο καινοτόμος λύση που συνδυάζοντας ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο εντός του κελύφους ενός υπόγειου σταθμού Μετρό, θα εξελιχθεί σε ισχυρό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης και πηγή που θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη μέσω της τόνωσης του τουρισμού, της αγοράς και του εμπορίου.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, τα καλά νέα, ένα έργο που πριν από τέσσερα χρόνια ήταν νεκρό και θεωρούνταν «ανέκδοτο», σήμερα έχει αναστηθεί, υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και για πρώτη φορά βλέπει ορίζοντα ολοκλήρωσης, συμβάλλοντας θετικά στην επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, της ευημερίας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης για την ευρύτερη περιοχή.

Τα κακά νέα τώρα, είναι ότι εν έτει 2019 και ενώ τα έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης 70%, με την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου να έχει πια προχωρήσει σημαντικά, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της καθυστέρησης στα χρόνια της αδράνειας επανέρχονται και επαναφέρουν τα ίδια άγονα διλήμματα του παρελθόντος τα οποία ταλαιπώρησαν την πόλη και τους πολίτες, κατέστρεψαν την οικονομία της και κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν.

Η επανάληψη του παρελθόντος, όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν κινδυνεύει να εξελιχθεί μόνο σε φάρσα, αλλά απειλεί να τινάξει το έργο για δεύτερη φορά στον αέρα.

Και αυτό γιατί ακόμη και αν δεχτούμε ότι το 2014, που ο σταθμός βρισκόταν σε μηδενική κατασκευαστικά φάση, η λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων φάνταζε σαν όχι η καλύτερη, αλλά πάντως σαν μια εφικτή εναλλακτική λύση, σήμερα, πέντε χρόνια μετά και με δεδομένη την εξέλιξη του έργου, είναι πλέον ολέθρια και καταστροφική.

Αφού η επιστροφή στο παρελθόν εκτός από πισωγύρισμα σημαίνει ξανά από την αρχή εκπόνηση νέων μελετών και έκδοση νέων αδειών, αλλά και την υποχρέωση νέων αρχαιολογικών εργασιών, αφού η απόσπαση των αρχαιοτήτων δημιουργεί την υποχρέωση της ανασκαφής του νέου εδαφικού στρώματος που αποκαλύπτεται κάτω από το σημερινό δάπεδο του decumanus.

Σημαίνει, όμως, και πέραν αυτών και το ξήλωμα των όσων κατασκευάστηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια, με σοβαρή επιβάρυνση τόσο στο κόστος όσο όμως και στον χρόνο ολοκλήρωσης του σταθμού, που σε αυτό το ενδεχόμενο μετατίθεται 4 χρόνια αργότερα, δηλαδή στο 2027.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα προετοιμάζουν το έδαφος για διεκδίκηση νέων αποζημιώσεων από πλευράς εργολάβων, βαφτίζοντας τη συμφωνημένη, προγραμματισμένη και δρομολογημένη εδώ και καιρό παράταση της ολοκλήρωσης της επέκτασης της γραμμής της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά κατά δύο χρόνια, προκειμένου αυτή να συγχρονιστεί με την παράδοση της βασικής γραμμής στο τέλος του 2020, σαν δήθεν καθυστέρηση με ευθύνη της πολιτείας. Αποκρύπτοντας ότι αν δεν ζητούσαν αυτή την αναγκαστική παράταση, το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είχε άλλη μια πρωτοτυπία: θα ήταν το πρώτο έργο παγκοσμίως που η επέκταση θα λειτουργούσε πριν από τη λειτουργία της βασικής γραμμής!

Η αισιοδοξία που σκόρπισε στην πόλη η επανεκκίνηση και σημαντική πρόοδος των έργων τα τελευταία χρόνια, σήμερα κινδυνεύει να χαθεί, καθώς τα κακά νέα, που μαθεύτηκαν γρήγορα, προκάλεσαν αναστάτωση και εύλογη ανησυχία.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει πολύ γρήγορα να αντιληφθεί την αξία της συνέχειας στα μεγάλα έργα και να αναλάβει πρωτοβουλίες συνέχισης και όχι ματαίωσης των όσων κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το σημερινό χρονοδιάγραμμα θα κοστίσει σε χρόνο και σε χρήμα σε μια εποχή που δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για το ένα ούτε για το άλλο...

*καθηγητής, πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε κρίση ο θεσμός του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
Το ανώτατο αυτό συμβουλευτικό όργανο έχει εκδώσει ώς σήμερα τόσες αντιφατικές γνωμοδοτήσεις για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων του σταθμού της οδού Βενιζέλου, ώστε να μην είναι εύκολη η ακριβής καταγραφή του...
Σε κρίση ο θεσμός του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό και το ΚΑΣ
Η προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αναπόσπαστη με την ύπαρξη ενός λαού και όλου του κόσμου. Το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση προστασίας των μνημείων της χώρας μας. Το όρισε το...
Ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό και το ΚΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα καταφέρουν να πείσουντο Κ ΑΣ να παρανομήσει;
Η επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης από πλευράς κυβέρνησης για τα αρχαία του μετρό της Θεσσαλονίκης βρίσκεται συνίσταται σε έναν καταιγισμό ψευδών και ανυπόστατων ισχυρισμών.
Θα καταφέρουν να πείσουντο Κ ΑΣ να παρανομήσει;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοτικό Συμβούλιο ανοιχτό στους δημότες
Ο Γάλλος φιλόσοφος Jacques Ranciere επιμένει ότι «η πολιτική συναντά παντού την αστυνομία». Φυσικά, η αστυνομία στο έργο του δεν ταυτίζεται με την αστυνομία ως σώμα ασφαλείας.
Δημοτικό Συμβούλιο ανοιχτό στους δημότες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το ξήλωμα του τραμ μέχρι τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης…
Δεν υπάρχει σύγχρονη πόλη στην Ευρώπη που να μην έχει μέσο σταθερής τροχιάς. Αλλοτε με τη μορφή μετρό και άλλοτε με τη μορφή τραμ, τα μέσα σταθερής τροχιάς επιλύουν οριστικά το συγκοινωνιακό, αλλά και το...
Από το ξήλωμα του τραμ μέχρι τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας