Είναι πολλά τα καλοκαίρια που έχουν περάσει και ποτέ δεν στερεύει η επιθυμία των θεατρίνων για εξορμήσεις στα θέατρα της πρωτεύουσας και της περιφέρειας. Η ιδιαιτερότητα της θεατρικής παράστασης κάτω απ' τα αστέρια (όταν δεν βρέχει) είναι η ετήσια πρόκληση για ηθοποιούς και θεατές.
Προσωπικά έχω γυρίσει την Ελλάδα κάμποσες φορές με ρεπερτόριο διαφορετικό και ανακαλύπτω ότι το ξεβόλεμα από την κλειστή αίθουσα, όπου αισθάνεσαι πιο προστατευμένος, προσθέτει ευθύνες αλλά και γοητεία. Η χώρα μας διαθέτει κάθε καλοκαίρι κάμποσα φεστιβάλ (!) στο πλαίσιο των οποίων πραγματώνονται και οι παραστάσεις μας. Οι περισσότεροι χώροι δεν είναι και οι πιο κατάλληλοι για θέατρο, αλλά παρ' όλα αυτά όταν μπαίνει η ανάσα του κοινού ξεχνιούνται όλα!
Υπερασπίζομαι την άποψη ότι το θέατρο είναι λαϊκή υπόθεση, δηλαδή διπλά δύσκολο το εγχείρημα όταν πρέπει να επικοινωνήσεις με ανθρώπους χωρίς να απαιτείς πιστοποιητικά πνευματικότητας. Τα μεγάλα φεστιβάλ της Επιδαύρου και της Αθήνας έχουν φυσικά τις προϋποθέσεις να φιλοξενούν παραστάσεις οι οποίες προστατεύονται, κατά κάποιον τρόπο, και επικοινωνιακά και οικονομικά. Αν έχουν αντίκρισμα ή όχι θα κριθεί από το κοινό και τον χρόνο. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν φεύγουμε από την αγκαλιά της κρατικής προστασίας και ανοίγουμε ταμείο.
Κι όμως, το θέατρο αφήνει ισχυρό ίχνος εκεί που συνήθως δεν το περιμένουμε. Στους ανυποψίαστους! Στους μη ειδικούς! Στους ανθρώπους που δίνουν το μεροκάματό τους για να κάνουν ένα ζωογόνο διάλειμμα στην καθημερινότητά τους. Που επιθυμούν κατά κάποιον τρόπο, έστω και χωρίς να το καταλαβαίνουν, να μοιραστούν μαζί μας ένα δίωρο κι ας είναι απλά ψυχαγωγικό (άλλη παρεξηγημένη λέξη).
Περιχαρακωμένοι στον κόσμο μας εμείς οι καλλιτέχνες δεν παίρνουμε χαμπάρι ότι αρκετές φορές οι θεατές μας προπορεύονται! Είναι τυχαίο ότι υπάρχουν το καλοκαίρι που περνάμε δύο παραστάσεις με έργα των μεγάλων κλασικών που κάνουν μεγάλη επιτυχία;
Ο Σέξπιρ με το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» (Αιμίλιος Χειλάκης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Αθηνά Μαξίμου) και ο Μολιέρος με τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» (Πέτρος Φιλιππίδης). Μήπως αυτοί ήξεραν κάτι παραπάνω;
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας