• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 25.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.7°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 26.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 24.4°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 25.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  79%

H παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου για απιστία δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, ούτε στοιχειοθετήθηκε η βλάβη του Δημοσίου κατά τρόπο σαφή, ακριβή και αδιαμφισβήτητο

AP PHOTO/PETROS GIANNAKOURIS

Μηχανισμοί εντοπισμού των φοροφυγάδων και πολιτική βούληση

 • A-
 • A+

Χωρίς να κάνουμε νομική κριτική, ξενίζει την κοινή γνώμη το εξαιρετικά ευνοϊκό για τον κατηγορούμενο αποτέλεσμα της δίκης. Θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό; Πού οφείλεται; Και πώς θα λυθεί το ουσιαστικότατο για την χώρα ζήτημα της Λίστας Λαγκάρντ;

Είναι φανερό ότι το παραπαίον πολιτικό σύστημα, που εξετράφη μετά την Μεταπολίτευση, εκπροσωπούμενο από την πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής, παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη (προφανώς ως αναγκαία θυσία για τη συνέχισή του) ως κατηγορούμενο έναν πολιτικό ο οποίος, όπως πολύ σωστά παρατήρησε και ο κ. Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, φαίνεται ότι έχει τελειώσει την πολιτική του σταδιοδρομία (άρα και η επίδειξη επιείκειας προς το πρόσωπό του μάλλον αναμενόμενη ήταν) χωρίς να γίνει σκέψη καν από την πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής για την παραπομπή και άλλου ενεργού πολιτικού, το όνομα του οποίου είχε ιδιαίτερα αναμειχθεί στην όλη υπόθεση, περισσότερο και από το όνομα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Από τη δημοσιογραφική κάλυψη της όλης δίκης προκύπτει ότι η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου για απιστία δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, ούτε στοιχειοθετήθηκε η βλάβη του Δημοσίου κατά τρόπο σαφή, ακριβή και αδιαμφισβήτητο. Επίσης κάποιοι μάρτυρες (στελέχη της διοίκησης υπό την ευρύτερη έννοια του όρου και υποστηρικτές, υπό ακόμα πιο ευρεία έννοια, του κλονιζομένου πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης και ενδεχομένως προς αποφυγήν ιδίων ευθυνών) ουδόλως συνέβαλαν στην θεμελίωση της πιο πάνω κατηγορίας. Κάπως έτσι διεξήχθη αυτή η δίκη και επομένως έτσι εξηγείται και το αποτέλεσμά της.

Ας υποθέσουμε όμως ότι η δίκη θα είχε άλλη πορεία στο ακροατήριο (διότι θα ήσαν διαφορετικά τα αποδεικτικά στοιχεία) και το δικαστήριο θα επέβαλλε μια βαριά ποινή στον κατηγορούμενο, όπως έχει επιβάλει ένα άλλο δικαστήριο στον πρώην υπουργό κ. Τσοχατζόπουλο. Στην περίπτωση αυτή η δίκη θα είχε λήξει ίσως κατά τρόπο που θα ικανοποιούσε τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης, πλην όμως δεν θα είχε δοθεί λύση στο θέμα της περίφημης λίστας Λαγκάρντ, όπως και με την αυστηρή καταδίκη του κ. Τσοχατζόπουλου και των μελών της οικογενείας του δεν δόθηκε λύση στο ζήτημα της διαφθοράς στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Από τα παραπάνω γίνεται επιτακτική η ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στο να μην υπάρξει επανάληψη των πιο πάνω φαινομένων.

Πρώτον, θα πρέπει να καταργηθεί το αίσχος της ποινικής δίωξης υπουργών με τον τρόπο που θέλει το πολιτικό σύστημα, ώστε να μπορεί να παραπέμπει στην Δικαιοσύνη όταν θέλει, όποιον θέλει, με όποια κατηγορία θέλει και με όποια στοιχεία θέλει (ή δεν θέλει), ώστε να εξυπηρετείται η διατήρηση και η αναπαραγωγή του. Διότι είναι μεν αλήθεια ότι υπάρχει κατά ένα μέρος συνταγματική κατοχύρωση (καθόλου παράξενο) της όλης διαδικασίας, πλην όμως μέχρι την αλλαγή του συντάγματος, μπορεί να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για κάποια βελτίωση των σήμερα ισχυόντων.

Δεύτερον, το ζήτημα δεν είναι εάν καταδικάζονται σε βαριές ή ελαφριές ποινές ή αθωώνονται κατηγορούμενοι τέως υπουργοί (η ποινική Δικαιοσύνη κρίνει ατομικές περιπτώσεις στο πλαίσιο του ισχύοντος Δικαίου, δεν δημιουργεί πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς), αλλά η λειτουργία α) εκείνων των προληπτικών πολιτικών και κοινωνικών λειτουργιών που αποτρέπουν στην πράξη την εκτέλεση παραβατικών συμπεριφορών από υπουργούς εν ενεργεία και β) η λειτουργία των διοικητικών, κατασταλτικών μηχανισμών και των δικαστηρίων για την ουσιαστική αποζημίωση του Δημοσίου.

Με λίγα λόγια, το ζήτημα της Λίστας Λαγκάρντ για τα πολιτικά και κοινωνικά μας ήθη και για τα δημοσιονομικά συμφέροντα δεν μπορεί να συνδεθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών για τον εντοπισμό συγκεκριμένων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, οι οποίες μπορούν να κριθούν ως τέτοιες στα αρμόδια Δικαστήρια.

*δικηγόροι Πειραιά

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Απουσίες...
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο οι απουσίες είναι εκείνες που στιγμάτισαν όχι τη δικαστική απόφαση, αλλά την απουσία του πολιτικού λόγου. Επί της ουσίας η δίκη δεν αφορούσε τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και τον...
Απουσίες...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί η Δικαιοσύνη αδρανεί;
Είναι βέβαιο ότι η Δικαιοσύνη ούτε καθεύδει, ούτε κοιμάται, ούτε αδρανεί, αλλά «μπλοκάρεται» από την εκτελεστική εξουσία, δυστυχώς ενίοτε χωρίς αντίσταση
Γιατί η Δικαιοσύνη αδρανεί;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δίκη Ρουβίκωνα και η αναστήλωση των ενόρκων
Η τοποθέτηση των ενόρκων όχι δίπλα στους δικαστές επάνω στην έδρα, αλλά κάτω στα έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ή μόνο στα έδρανα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, όταν δεν παρίσταται...
Η δίκη Ρουβίκωνα και η αναστήλωση των ενόρκων
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αποκρουστικές και παράνομες συμπεριφορές
Τρία περιστατικά που δείχνουν πώς κινείται η Αστυνομία. Η εξέλιξη των συγκεκριμένων υποθέσεων πρέπει να μας προβληματίσει για την ποιότητα των ερευνών που κάνει, οφείλει όμως να απασχολήσει και την πολιτική...
Αποκρουστικές και παράνομες συμπεριφορές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνικό περισκόπιο
Χρειάστηκε μια εισαγγελέας με θάρρος αυταπάρνηση γενναιότητα -με επιστημονικό ανθρώπινο τρόπο- να αποκαλύψει όλες τις πτυχές της υπόθεσης.
Κοινωνικό περισκόπιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μην πυροβολείτε την εισαγγελέα
Στις δίκες που συγκρούονται το βάρβαρο έγκλημα με την ανθρώπινη αξία, τα συναισθήματα ξεχειλίζουν μαζί με τον θυμό και ενίοτε επισκιάζουν λεκτικά τον νομικό μας πολιτισμό.
Μην πυροβολείτε την εισαγγελέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας