• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%
EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε στις... κάλπες

 • A-
 • A+
Στις εκλογές, παρά τη νίκη της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε ένα εναλλακτικό κόμμα εξουσίας, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου δικομματισμού. Επίσης, αναδείχθηκε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη ενός ευρύτερου αριστερού - προοδευτικού χώρου. Αυτού που ιστορικά αποκαλείται «μεγάλη προοδευτική παράταξη» της χώρας. Κατά κάποιον τρόπο, στις κάλπες εκδόθηκε η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα εξουσίας, είναι «γέννημα» του ριζοσπαστισμού, που δημιούργησε η κρίση του 2010. Κάλυψε το πολιτικό κενό και αφομοίωσε την κοινωνική αμφισβήτηση που δημιούργησε η οιονεί χρεοκοπία της χώρας και οι καταστροφικές «συνταγές» αντιμετώπισής της. Κι αυτό έγινε γιατί η «Αριστερή φυσιογνωμία του» συντονίστηκε με την αντισυστημική διάθεση του κόσμου, την κινηματική «αγανάκτηση» και την ευρωπαϊκή αμφισημία (το ευρώ δεν είναι ταμπού), με ισχυρά στοιχεία αριστερού λαϊκισμού.

Παρενθετικά σημειώνω -παρ’ όλες τις σημαντικές διαφορές συνθηκών- ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου, με αντίστοιχα στοιχεία πολιτικής, κέρδισε τον ριζοσπαστισμό της μεταπολίτευσης, που εδραίωσε το ΠΑΣΟΚ ως ένα ισχυρό κόμμα - κίνημα της περιόδου αυτής, όπως στην πορεία μετεξελίχθηκε.

Ο πρώτος «μετασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ (βίαιη ωρίμαση) έγινε με την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης, το 2015.

Βρέθηκε μπροστά στο απαράδεκτο εκβιαστικό δίλημμα «ή δέχεστε μια νέα μνημονιακή συμφωνία ή φεύγετε από το ευρώ», παρά τη νωπή λαϊκή ετυμηγορία. Επραξε το σωστό για τη χώρα, παρά την ουσιαστική διαφωνία του στις πολιτικές της λιτότητας και παρά το πολιτικό κόστος που ήξερε ότι θα υποστεί. Πολλές φορές αυτοσχεδιάζοντας, χωρίς σχετικές εμπειρίες. Ομως, στο τέλος της ημέρας, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, με το λιγότερο δυνατό κόστος, για την κοινωνία.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τη χώρα σε μια σταθεροποίηση οικονομική και γεωπολιτική, που ανοίγει δρόμους θετικών εξελίξεων, που πλέον αναγνωρίζουν όλοι: Οι θεσμοί, οι οίκοι αξιολόγησης, οι αγορές, οι σύμμαχες χώρες κ.λπ. Τέτοιας έκτασης, που και η Ν.Δ. ως κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να την αρνηθεί. Οι πολιτικές διαδρομές για τα κόμματα δεν είναι ουδέτερες, ακόμα κι αν έχουν και στοιχεία «καταναγκασμού». Είναι συλλογικά πολιτικά βιώματα, που προσθέτουν «ταυτοτικά» στοιχεία στη διαδρομή ενός κόμματος. Προφανώς, δεν άλλαξε η «αριστερή ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, στη φυσιογνωμία του ενισχύθηκαν τα ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, θεσμικά χαρακτηριστικά του, ενώ περιορίστηκε ο κίνδυνος από τις «ευκολίες» του αριστερού λαϊκισμού.

Φαίνεται ήδη, από την ποιότητα της αντιπολίτευσης που ήδη ασκεί, απέναντι στις συγκαλυμμένες προς το παρόν αυταρχικές και αντικοινωνικές εξαγγελίες της Ν.Δ. Στις εκλογές, παρά τη νίκη της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε ένα εναλλακτικό κόμμα εξουσίας, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου δικομματισμού. Επίσης, αναδείχθηκε σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη ενός ευρύτερου αριστερού - προοδευτικού χώρου. Αυτού που ιστορικά αποκαλείται «μεγάλη προοδευτική παράταξη» της χώρας. Κατά κάποιον τρόπο, στις κάλπες εκδόθηκε η «νέα ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν οφείλει να συγκροτήσει και να εκφράσει πολιτικά σήμερα, με βάση τα κρίσιμα διακυβεύματα της εποχής, και στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αρα χρειάζεται ένα μαζικό, ευρωπαϊκό, ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, που θα είναι αντίστοιχο αυτών των αναγκών. Με ένα σύγχρονο και προοδευτικό, κοινωνικό, πολιτικό και παραγωγικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Με δίκαιη διανομή του πλούτου και με ισχυρή και καθοριστική την πράσινη διάσταση του μοντέλου ανάπτυξης. Ενα κόμμα ανοιχτό, με ισχυρό κεντρικό κορμό και ρίζες στην κοινωνία.

Χρειάζονται, επίσης, νέες προσεγγίσεις εν όψει των μεγάλων αλλαγών που έρχονται (4η βιομηχανική επανάσταση, ρομποτική κ.λπ.) και νέα μοντέλα πολιτικής οργάνωσης, που να ανταποκρίνονται στους νέους τρόπους ζωής, επικοινωνίας και πολιτισμού. Πράγματι, όσο είναι αναχρονιστική μια συζήτηση για «πασοκοποίηση», άλλο τόσο είναι αναχρονιστική η επιστροφή στον ελληνικό «ριζοσπαστισμό» του 2010, καθώς έχουν εκλείψει οι συνθήκες που τον γέννησαν, ιδίως μετά την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και την έξοδο από την μνημονιακή εποχή.

Μαζί με τις παλιές και ιστορικές ανισότητες, όπως έχουν εξελιχθεί στον σύγχρονο κόσμο, πρέπει να δούμε και τις νέες –αποκλεισμένοι, φτωχοποίηση, μετανάστες κ.λπ.– που έφερε η νέα εποχή (παγκοσμιοποίηση, τεχνολογίες, οικολογική κρίση, γεωπολιτικές ανακατατάξεις κοκ.).

Στο σύντομο μέλλον, αν δεν υπάρξουν άλλες πολιτικές επιλογές σε ευρύτερη κλίμακα, οι επιπτώσεις για την κοινωνία θα είναι ακόμα πιο δυσμενείς. Οπου κι αν κοιτάξουμε στην Ευρώπη, χωρίς να εξαιρείται η Ελλάδα, βλέπουμε ένα φαινόμενο ρευστοποίησης των «πολιτικών ταυτοτήτων», που επηρεάστηκαν καθοριστικά από τις αλλαγές της «νέας εποχής». Στο κείμενο της διακήρυξης της κίνησης πολιτών «ΓΕΦΥΡΑ», κάναμε λόγο για «πληθυντική Αριστερά» και την ανάγκη συγκλίσεων στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σημαντικό βαθμό, το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε αυτή την ανάγκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία οφείλει και μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα ενιαίο κόμμα της «πληθυντικής Αριστεράς», αλλά και των νέων προοδευτικών πολιτικών συνειδήσεων, που γεννάει η «νέα εποχή». Βάση θα είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα, που θα στηρίζεται σε ένα σύστημα σύγχρονων προοδευτικών, αριστερών και δημοκρατικών αξιών. Εννοώ -εκτός από τα γνωστά- την ουσιαστική αναβάθμιση της οικολογικής διάστασης και του δικαιωματικού και θεσμικού πολιτικού φιλελευθερισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήθηκε (από τη Δεξιά ήταν αυτονόητο) από ένα κομμάτι της Αριστεράς και από ένα ευρύτερο τμήμα της Κεντροαριστεράς. Ρόλο γι’ αυτό έπαιξαν πολλά. Και συμπεριφορές και πολιτικές παραλείψεις και η ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Πρέπει να κρατήσουμε τις κριτικές όλων και να αναστοχαστούμε με «κρύο αίμα».

Αλλά μετά την έξοδο από τα μνημόνια και το νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα, οφείλουμε να «γυρίσουμε σελίδα» και τουλάχιστον να μιλήσουμε όλοι με όλους καλόπιστα, κοιτάζοντας το μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές υπογραμμίζουν συχνά την ξεχωριστή σχέση των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος...
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το πρώτο συγκροτημένο βήμα μετά την κρίση και μετά τις πρόσφατες εκλογές στην πορεία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή της...
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πες κάτι (κεντρο-)αριστερό, σύντροφε
Οι διαδοχικές απόπειρες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς περιορίστηκαν συχνά σε μια συζήτηση ανάμεσα σε κύκλους και προσωπικότητες παρά σε πραγματικούς κοινωνικούς χώρους.
Πες κάτι (κεντρο-)αριστερό, σύντροφε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος εποχής;
Οταν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα συγκεντρώνουν άνω του 80% των ψήφων, αποδεχόμενα τη μνημονιακή «διευθέτηση», η συστημική σταθεροποίηση έχει, εν πολλοίς, επιτευχθεί, η νέα «κανονικότητα» είναι ήδη...
Τέλος εποχής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
Mετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η...
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας