• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.8°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 28.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 32.6°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.5°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 30.1°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 31.6°C
  1 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 26.7°C
  3 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  56%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο πολιτικό τοπίο, νέες επιλογές

 • A-
 • A+
Ο δρόμος μας είναι ένας. Ενα σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σαφή φυσιογνωμία, που έχει αιχμηρό λόγο, που προκαλεί πολιτικό ενδιαφέρον, «ανοίγει» θέματα, αγγίζει με τον λόγο και τις παρεμβάσεις του την κοινωνία.

Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση που διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πια υποχρεωμένη να αναπτύξει την πολιτική της, να παρουσιάσει τις δικές της «λύσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με την πολιτική του και τον καθεστωτισμό του αποτέλεσε τον μέγα πολιτικό χορηγό της Δεξιάς, τώρα εμφανίζεται ικανοποιημένος από το εκλογικό ποσοστό του. Και μάλιστα αναπτύσσει και πάλι τις γνωστές θεωρίες περί «μετασχηματισμού» του, μια και ουσιαστικά αποδείχθηκε ως ένα εξόχως αρχηγικό-προσωποκεντρικό κόμμα.

Και το Κίνημα Αλλαγής; Κάποιοι νομίζουν με τη μεγάλη ενίσχυση του δικομματισμού που ανέδειξε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα θα κινδυνεύσουμε να συντριβούμε ανάμεσα στις συμπληγάδες. Αλλοι ότι έχουμε μετατραπεί σε «αιμοδότη» στελεχών προς τα δύο άλλα κόμματα.

Να το πούμε απλά. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος μας στο πολιτικό σύστημα στο νέο πολιτικό τοπίο. Υπάρχει απάντηση. Γιατί δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σταθήκαμε όρθιοι στις εκλογές, ότι ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας, ότι είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Υπάρχει και πολιτικός χώρος και ρόλος.

Γιατί το αφήγημα περί κεντρώου ανοίγματος της Ν.Δ. γρήγορα θα καταρρεύσει όταν σύντομα η πολιτική πράξη θα αντικαταστήσει τα λόγια, οι συντηρητικές πολιτικές θα αποκαλυφθούν, το «γαλάζιο» θα αποδειχθεί «βαθύ μπλε».

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε θα γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όσο και αν συνεδριάζει επιδεικτικά ο κ. Τσίπρας με μερικά τέως στελέχη μας.

Και ο λαϊκισμός θα συνεχίζει να χαρακτηρίζει την αντιπολίτευσή του. Το Κίνημα Αλλαγής καταλαμβάνει το κέντρο του πολιτικού συστήματος. Ανάμεσα στη συντηρητική Ν.Δ. και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Επιλέγει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του. Προϋπόθεση όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά έχουν αλλάξει. Παλιοί ψηφοφόροι μας έχουν αλλάξει πια πολιτική ταυτότητα και οι εκκλήσεις περί «επιστροφής στο σπίτι» δεν τους συγκινούν. Ούτε βέβαια και οι αναμνήσεις του παρελθόντος μας. Αλλοι, επηρεασμένοι από το κλίμα της συγκυβέρνησης 2012-2015, επέλεξαν να στηρίξουν τη Ν.Δ. για να «φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο δρόμος μας είναι ένας. Ενα σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με σαφή φυσιογνωμία, που έχει αιχμηρό λόγο, που προκαλεί πολιτικό ενδιαφέρον, «ανοίγει» θέματα, αγγίζει με τον λόγο και τις παρεμβάσεις του την Κοινωνία. Με ριζική ανανέωση, με πολλούς νέους και ικανούς ανθρώπους στην πρώτη γραμμή.

Κόμμα που ασκεί δυναμική, αλλά προγραμματική αντιπολίτευση. Που μπορεί να συνδυάσει το «ναι» σε ότι βοηθά την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και στις αλλαγές που αυτή έχει ανάγκη, με το «όχι» σε κάθε συντηρητική δεξιά λογική, με την σαφή υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, των δημοσίων αγαθών, του κοινωνικού κράτους, των ίσων ευκαιριών για όλους. Κόμμα που απευθύνεται με τις δικές του προτάσεις σε όλους τους πολίτες, και βέβαια στους νέους ανθρώπους, και δεν αυτοπεριορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Κόμμα που μπορεί να συζητά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και με τις άλλες πλευρές του πολιτικού συστήματος.

Γιατί όπως έχουμε πει, η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται και δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις κυβερνητικές συνεργασίες.

Αναμφίβολα ο ρόλος αυτός θα ενισχυθεί από ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Εχουμε καταθέσει την καθαρή πρότασή μας. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις που έχουν ευρεία λαϊκή πλειοψηφία για να αλλάξει, να βγει οριστικά από την κρίση με ένα ριζικά διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, που συνδυάζει την Ανάπτυξη με την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας, που στηρίζονται μόνο στο bonus του εκλογικού νόμου, κινδυνεύουμε να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα.

Αφησα τελευταία την απάντηση στο πολυσυζητημένο ερώτημα του διαλόγου για τη «μεγάλη προοδευτική παράταξη».

Αυτό επιχειρήθηκε με τις τολμηρές προτάσεις της Φώφης Γεννηματά τον Νοέμβριο του 2017. Δεν πέτυχε όπως το θέλαμε, άφησε όμως θετικές παρακαταθήκες, βοήθησε στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής.

Με αυτό θα πορευθούμε. Και δεν θα επιτρέψουμε ούτε στη Ν.Δ. ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ να μας διεμβολίσουν μέσω εξαγορών στελεχών, συναλλαγών ή παρόμοιων μεθόδων που μόνο αποστροφή προκαλούν.

Σε τυχόν «νέες απευθύνσεις» για σύμπραξη και συμπόρευση, η απάντησή μας είναι αρνητική! Ο διάλογος βέβαια μεταξύ των κομμάτων, όλων των κομμάτων, είναι αναγκαίος, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Και αυτό αφορά και τη σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να εγκαταλειφθούν οι λογικές της «επιθετικής διάλυσης» κατά του χώρου μας που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα, και που ως φαίνεται δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου και του λαού μας προϋποθέτει ειλικρίνεια σχέσεων, σεβασμό και την κατανόηση ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν επίσημη διεύθυνση και τηλέφωνο.

*Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής, πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ και σοσιαλδημοκρατία
​Η συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή εξελίσσεται προς σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει μια πρωτοτυπία: διεξάγεται χωρίς τον ξενοδόχο. Κάποιοι τρίτοι αποφαίνονται και διαπληκτίζονται πάνω στο τι είναι και τι δεν...
ΣΥΡΙΖΑ και σοσιαλδημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή το περιβόητο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για την κρατική χρηματοδότηση της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς» αναδείχθηκαν ξανά οι προβληματισμοί των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το είδος της...
Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μπορούν; Θέλουν;
Κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Αυτή η νέα κατάσταση προκαλεί δυσφορία σε πολλούς. Δεν αρέσει καθόλου στον πρωθυπουργό. Δεν αρέσει στα πρωτοκλασάτα στελέχη της...
Μπορούν; Θέλουν;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντιπολίτευση μπροστά στο μίσος
Το 2019, έτος εκλογών, χάθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η στιγμή για μια νέα κατάκτηση. Ολα τα δεδομένα πλέον κατευθύνονται σε μια δεύτερη φάση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι νικηφόρα και να...
Αντιπολίτευση μπροστά στο μίσος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέλει αρετή και τόλμη η ανασυγκρότηση
Το σοκ της ήττας επιδρά καταλυτικά στην αντιπολιτευτική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανές. Μάλλον εμφανής και η απροθυμία αναστοχασμού. Τι έφταιξε; Εχασε. Οφείλει να ανασυγκροτηθεί, να αντιπολιτευτεί σοβαρά και να...
Θέλει αρετή και τόλμη η ανασυγκρότηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας