• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.3°C
  4 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 9.0°C
  5 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 4.4°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  6 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.6°C
  3 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.7°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  5 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.2°C
  4 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 4.3°C
  4 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  5 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.7°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  3 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επτά σημεία για τις Πρέσπες

 • A-
 • A+

Ελπίζω τώρα να κοπάσουν οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί για το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας, όπως χαρακτήριζε μέχρι πρόσφατα την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών η ηγεσία της Ν.Δ., καθώς και άλλα ακροδεξιά σχήματα.

Είναι θετικό ότι η νέα κυβέρνηση δηλώνει πως θα επιδιώξει τη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ πολλοί νεοδημοκράτες, ιδιαίτερα στη Μακεδονία, έκαναν προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενοι ότι θα την επαναδιαπραγματευτούν.

Τι σημαίνει, όμως, σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών; Υποθέτω, πρώτον, ότι θα αποκαλούμε τη γειτονική χώρα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όνομα με το οποίο ήδη αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και όλη τη διεθνή κοινότητα. Επομένως, να πάψουν ακόμα και υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης να αναφέρονται στη φίλη χώρα με τον όρο «Σκόπια» ή ακόμα χειρότερα, «κρατίδιο».

Δεύτερον, με τη συμφωνία, η γειτονική χώρα αρνήθηκε ότι είναι κληρονόμος της ιστορίας και του πολιτισμού της αρχαίας Μακεδονίας. Αρα, τα περί αλυτρωτισμού του γειτονικού λαού πρέπει να εκλείψουν και από το δικό μας λεξιλόγιο, αφού ουδέποτε είχαν αντικειμενική βάση.

Τρίτον, η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, εφόσον εκπληρώνονται τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλα κριτήρια ή κουτοπονηριές δεν μπορεί να υπάρξουν.

Τέταρτον, η Συμφωνία των Πρεσπών, από τη φύση της, είναι μια συμφωνία ειρήνης και βήμα για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας, με όρους συνανάπτυξης και κοινής ασφάλειας. Αντιλαμβάνομαι ότι τέτοιες έννοιες απουσιάζουν από το λεξιλόγιο της Ν.Δ., αλλά ας προσπαθήσει να εκσυγχρονιστεί.

Πέμπτον, ας θυμηθούν οι «υπερπατριώτες» ότι τα ειρηνικά και αλληλέγγυα Βαλκάνια ήταν το όραμα του Ρήγα Φεραίου και, μεταγενέστερα, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, καθώς και του Γρηγόρη Λαμπράκη. Οραμα που σήμερα μπορεί να γίνει πράξη, διότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από ποικίλες αλληλεξαρτήσεις, οικονομικές, πολιτιστικές, οικολογικές, καθώς και ασφάλειας.

Εκτον, θα συνιστούσα στη νέα κυβέρνηση να μην επαναλάβει τη βαλκανική πολιτική των μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ελληνικών κυβερνήσεων, που ακολούθησαν τη γραμμή της «οικονομικής διείσδυσης» αντί της ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή.

Εβδομον, η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης μπορεί να επωφεληθεί από τη σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξασφαλίζοντας, με τον σωστό σχεδιασμό, καλύτερους όρους για την ανάπτυξή της στο μέλλον. Η δε Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων, όπως ήταν πάντοτε, ενώ οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις την είχαν μετατρέψει σε σύμβολο της διαίρεσης των Βαλκανίων.

* μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια είναι η αριστερή στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών;
Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε αρνητικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα θέσεις του. Πολλές φορές μάλιστα ήταν το μόνο κόμμα που πήγαινε κόντρα στο κλίμα εθνικής συναίνεσης με εθνικιστικό...
Ποια είναι η αριστερή στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τους μακεδονομάχους στους δωρητές ΑΟΖ
Η Ελλάδα με την τμηματική συμφωνία είναι σαν να αποδέχεται ότι τα ύδατα αυτά είναι αμφισβητούμενα και ότι αδυνατεί στην παρούσα φάση να τα οριοθετήσει, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να παρουσιαστεί ως...
Από τους μακεδονομάχους στους δωρητές ΑΟΖ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, ήδη ή εν δυνάμει προοδευτικές, που δεν πρόκειται να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι σήμερα αρνούνται τη συνεργασία, ακόμη και τον διάλογο με μας, δεν σημαίνει πως πρέπει...
Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κωλοτούμπες»
Η «κωλοτούμπα» Μητσοτάκη στο Μακεδονικό είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη. Είναι όμως ενδεικτική ενός ακραίου κυνισμού και αμοραλισμού, αφού δεν δίστασε να διακινδυνεύσει σοβαρά το εθνικό συμφέρον (με μια τυχόν μη...
«Κωλοτούμπες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαμάχη των πολιτικών ερμηνειών
Μετά την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση, η πολιτική κατάσταση στην ελληνική πολιτική κοινωνία επαναπροσδιορίζεται σε όλα τα επίπεδα συγκροτήσεώς της: στο κομματικό, στο κοινοβουλευτικό,...
Η διαμάχη των πολιτικών ερμηνειών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο πολιτικό υποκείμενο γεννιέται
Ολοι μας (πολίτες και πολιτικοί) διαπιστώνουμε την ανάγκη η κοινωνία μας να επαναπροσδιοριστεί σε όλους τους τομείς και σε όλες τις δομές της (στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομική σφαίρα, την οργάνωση του...
Ενα νέο πολιτικό υποκείμενο γεννιέται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας