• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.2°C
  1 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.2°C / 29.3°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.7°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.3°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.4°C
  2 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.2°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 24.6°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 31.4°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 30.0°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  12%
EUROKINISSI

Ο ΑΜΚΑ των μεταναστών ή αλλιώς «να δεις τι σου ’χω για μετά...»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε τη δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή η ρύθμιση αφορούσε, εκτός από τους ημεδαπούς, και τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες, καθώς και όλους τους αλλοδαπούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο ΑΜΚΑ σήμερα, εκτός από την κοινωνική ασφάλιση, χρησιμεύει και σε μια σειρά από άλλες συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η έκδοση κάρτας μετακινήσεων με τα ΜΜΜ, η εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών στα Πανεπιστήμια, κ.λπ.

Η επέκταση των δικαιούχων από το 2016 και μετά συνέβαλε ουσιαστικά στην αξιοπρεπή διαβίωση και την ένταξη όσων διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας, ενισχύοντας καθοριστικά την κοινωνική συνοχή και το επίπεδο της δημόσιας υγείας για το σύνολο του πληθυσμού. Μάλιστα, για να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρατηρούνταν στα ΚΕΠ όλης της χώρας, προβήκαμε σε σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Ιούνιο του 2019 σχετικές εγκυκλίους για να αποσαφηνίσει τα δικαιολογητικά στην έκδοση ΑΜΚΑ για το σύνολο των ξένων υπηκόων στη χώρα (πολίτες Ε.Ε., πολίτες τρίτων χωρών, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες).

Ο νέος -αλλά πολύ γνωστός από το παρελθόν του στη θέση αυτή- υπουργός της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, στην πρώτη του ίσως κίνηση με υψηλό συμβολισμό ανακάλεσε την ισχύουσα εγκύκλιο.

Αυτό σηματοδοτεί ξεκάθαρα ότι πρώτη προτεραιότητα της Ν.Δ. στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων –μόνο ο Οργουελ στο «1984» θα μπορούσε να το ονομάσει έτσι μετά από μια τέτοια κίνηση– είναι το ξήλωμα στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους πιο αδύναμους από τους αδύναμους, για τους «αόρατους», γι’ αυτούς που είχαν έρθει στην κοινωνική επιφάνεια και τώρα επιστρέφουν πάλι στο περιθώριο. Και κάπως έτσι ξεκινούν όλα.

Γιατί είναι σίγουρο ότι έρχεται η σειρά των μικρομεσαίων εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, κ.ά., που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους και επί Ν.Δ. όχι μόνο πετάχτηκαν εκτός συστήματος υγείας και κοινωνικού κράτους, αλλά οδηγήθηκαν κατά εκατοντάδες -ακόμα και για πολύ μικρά χρέη- στα αστυνομικά τμήματα και στα ακροατήρια των δικαστηρίων. Και είναι γνωστό σε όλους όσοι βίωσαν αυτόν τον εξευτελισμό και την ταπείνωση ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε αυτές τις διατάξεις παρέχοντας πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους με μόνη τη χρήση του ΑΜΚΑ και αποκατέστησε την αξιοπρέπεια των ίδιων και των οικογενειών τους.

Είναι, τέλος, σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα πρέπει εντός κι εκτός Βουλής να σταθούμε απέναντι σε αυτόν τον απάνθρωπο κυνισμό που διαλύει τον κοινωνικό ιστό, δημιουργεί πολίτες πολλών ταχυτήτων και εφαρμόζει στην πράξη τον νόμο της ζούγκλας.

Εκεί όπου επιβιώνει μόνο ο ισχυρός, αφού, σε τελική ανάλυση, όπως είχε πει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη ΔΕΘ το 2017, «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση».

*Βουλευτής Κορινθίας, δικηγόρος, αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδύνατη ενσωμάτωση
Το αφήγημα της «αδύνατης ενσωμάτωσης» κι άρα «τα πεταμένα λεφτά» που την αφορούν, επανήλθε στην επικαιρότητα μέσα από την κριτική των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στους Ρομά και την αφαίρεση του ΑΜΚΑ από τους πρόσφυγες.
Η αδύνατη ενσωμάτωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτή είναι η χώρα μου σήμερα
Στην Πεντέλη, στα Βρασνά, στα Γιαννιτσά, στην Εδεσσα, στη Νάουσα, στην Κω και σ’ άλλα μέρη σ’ όλη τη χώρα, στην επικράτεια της «κανονικότητας»,...
Αυτή είναι η χώρα μου σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κράτηση για τους πολλούς, άσυλο για τους λίγους
Το σχέδιο νόμου που φέρνει προς συζήτηση η κυβέρνηση στη Βουλή [...] καθιστά την κράτηση και τον περιορισμό της ελευθερίας κανόνα, και όχι εξαίρεση, για τους αιτούντες άσυλο.
Κράτηση για τους πολλούς, άσυλο για τους λίγους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «Illegal Aliens» καλούν Ιντλίμπ, Νέα Υόρκη και Αθήνα
Ενώ η γείτων εφαρμόζει με ολιστικό τρόπο το καταστρωμένο από καιρό σχέδιό της για την επίλυση του προσφυγικού, η Ελλάδα για τον ίδιο λόγο σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει κυρίως με τη δημιουργία κλειστών κέντρων...
Οι «Illegal Aliens» καλούν Ιντλίμπ, Νέα Υόρκη και Αθήνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απέραντη φυλακή
Η Ν.Δ. το μόνο που ξέρει είναι η καλλιέργεια φόβου, η απαξία της ανθρώπινης ζωής και οι πρακτικές βιοπολιτικής, σε βάρος των πιο αδύναμων. Και προ του 2015 και σήμερα «ανακαλύπτουν» ότι εισέρχονται στη χώρα...
Απέραντη φυλακή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβερνητική πολιτική ενισχύει τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών
Η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. νομοτελειακά ενισχύει την άφιξη προσφύγων και μεταναστών χωρίς καμία πρόβλεψη για την κοινωνική τους ένταξη.
Η κυβερνητική πολιτική ενισχύει τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας