• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.7°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 1.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.3°C / 1.2°C
  3 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  5 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 7.3°C
  4 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  7 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 2.3°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 4.9°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.6°C / 2.0°C
  4 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές

 • A-
 • A+

Μπορεί με τις εκλογές να μην επέρχονται ριζικές αλλαγές σε μια κοινωνία κατά το πρότυπο της επανάστασης, ωστόσο η αντιπροσωπευτική διαδικασία επιφέρει αποτελέσματα, τα οποία διαμορφώνουν, σε πολλές περιπτώσεις, συνθήκες μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία μιας πολιτικής κοινωνίας.

Μπορούμε να συντάξουμε μια τυπολογία της αντιπροσωπευτικής ή της εκλογικής διαδικασίας με βάση διάφορα κριτήρια τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε. Θα περιοριστούμε στο κριτήριο το οποίο έχει να κάνει με τη ριζοσπαστικότητα των αλλαγών που επέρχονται και αναφέρονται στη λειτουργία των κομμάτων και στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας στο πλαίσιο της διακυβέρνησης. Με βάση, λοιπόν, αυτό το κριτήριο, διακρίνουμε δύο τύπους εκλογικών διαδικασιών. Ο ένας είναι εκείνος με τον οποίο οι αλλαγές, που συντελούνται σε μια πολιτική κοινωνία, είναι ριζικές και ο άλλος συνδέεται με τυπικές και διαχειριστικές συνθήκες λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού.

Στην περίπτωση που ένα τέτοιο κριτήριο είναι ορθό από πολιτικής απόψεως και επομένως η σχετική τυπολογία μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά, τίθεται το ερώτημα: οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 σε ποιον από τους δύο τύπους ανήκουν; Διευκρινίζω πως εάν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα ανταποκριθούμε με συνέπεια και στο ερώτημα σχετικά με την πολιτική δομή και λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας. Ας αποπειραθούμε, λοιπόν, να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική κοινωνία μας μετά τις πρόσφατες εκλογές. Και η σχετική ανάλυση αναφέρεται στην κομματική συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας και στο ζήτημα της δομής και της λειτουργίας της πολιτικής εξουσίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού.

Τα εμπειρικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, καταγράφονται ως εξής: πρόκειται για την εκλογική νίκη της Ν.Δ., η οποία σχημάτισε αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά και την ανάδειξη (πάλι του ΣΥΡΙΖΑ) σε ηγεμονική πολιτική δύναμη στον ιδεολογικό-πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς και για το τέλος των κομμάτων, τα οποία ιδρύθηκαν κατά την ιστορική φάση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης, πρωτίστως, της Χρυσής Αυγής.

Τα εμπειρικά αυτά δεδομένα επιβάλλεται να τα επεξεργαστεί η πολιτική φιλοσοφία με την κριτικο-ερμηνευτική μέθοδο για να καταλήξει σε πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία τελικά θα λειτουργήσουν ως οδοδείκτες για το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας.

Η πρώτη ερμηνευτική παρατήρησή μου διατυπώνεται ως εξής: η αναβίωση του πνεύματος του συντηρητισμού (αυτό συμβαίνει με την εκλογική νίκη της Ν.Δ.), χωρίς προηγουμένως η ίδια αυτή κομματική δύναμη να έχει στοιχειωδώς αναλύσει και επεξεργαστεί το ιστορικό παρελθόν της και πρωτίστως τη συμμετοχή της στη χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με μια τυφλή ενέργεια (θα μπορούσα να πω και για μια ενδεχομενική και τυχαία πολιτική πράξη). Ο συντηρητισμός, λοιπόν, αναγεννάται χωρίς πολιτικό αναστοχασμό. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην παγκόσμια τάση επαναφοράς των πολιτικών πραγμάτων στην πρώιμη πολιτική νεωτερικότητα (βλ. τέλη του δέκατου ενάτου αιώνα).

Ας διευκρινιστεί ότι οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές κατακτήσεις των ασθενών κοινωνικών τάξεων δεν προήλθαν στην ιστορική εξέλιξη από αποφάσεις των συντηρητικών και ισχυρών κοινωνικών ομάδων. Ηταν το πολιτικό αποτέλεσμα μακροχρόνιων κοινωνικών αγώνων. Οποιος πιστεύει ότι οι ριζικές αλλαγές σε μια σύγχρονη πολιτική κοινωνία θα συντελεστούν με πρωτοβουλία των ισχυρών κοινωνικών δυνάμεων και όχι μέσω των πρωτοποριακών κοινωνικών αγώνων, ζει σε καθεστώς ιδεολογικής φενάκης.

Η δεύτερη ερμηνευτική παρατήρησή μου διατυπώνεται ως εξής και αναφέρεται στην πολιτική τύχη του ΣΥΡΙΖΑ: ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πίστεψε στη βολονταριστική λογική της αλλαγής. Και αυτό συνέβη επειδή η πολιτική του θεμελιώθηκε στην ιστορία. Ενώ οι πολιτικές κατακτήσεις του είναι ανεξαργύρωτες, όπως π.χ. στο σύστημα των δικαιωμάτων (βλ. μεταναστευτική πολιτική κ.ά.), στην επίτευξη του στόχου για το «τέλος των τεχνοκρατικών μνημονίων» και πρωτίστως στην επίλυση του ιστορικού μακεδονικού προβλήματος, χωρίς να αναπτυχθούν εντός της ελληνικής κοινωνίας λογικές ταυτότητας, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «κουβάλησε μεγάλο φορτίο στους κυβερνητικούς ώμους του από την ιδεολογικο-πολιτική παράδοση της Αριστεράς». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν ασκεί την κυβερνητική εξουσία, όχι επειδή η Δεξιά ανέπτυξε ορθολογικότερο πρόγραμμα διακυβέρνησης, αλλά επειδή «κουβάλησε» την ιστορική ελληνική Αριστερά. Εβαλα σε εισαγωγικά τη φράση για τη σχέση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την ιστορική Αριστερά όχι επειδή την έγραψε κάποιος άλλος συνάδελφος, αλλά επειδή την επινόησα εγώ ο ίδιος αλλά δεν έχω τα περιθώρια για να την αναπτύξω.

Συνοψίζοντας, τονίζω ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η ίδια η ελληνική πολιτική κοινωνία. Οι δύο συμπερασματικές προτάσεις μου είναι οι εξής: η Ν.Δ. οφείλει να ανατρέψει το ιστορικό παρελθόν της και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάψει να ασχολείται με την ιστορική ελληνική Αριστερά.

* Kαθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
Σε τέτοιες περιστάσεις, όταν δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι τόσο εκκωφαντικό, δεν χρειάζονται υπεκφυγές και περικοκλάδες. Δεν περίμενα επ΄ουδενί μία τέτοια διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος και οφείλω να...
Λείπει ξεκάθαρα ένας τέτοιος οδηγός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προσομοίωση της οικουμενικής κυβέρνησης...
Το debate προέβαλε μια προσομοίωση της επιδιωκόμενης, από εγχώρια και ξένα κέντρα «αποφάσεων», πολιτικής πραγματικότητας μετά τις εκλογές. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια οικουμενική κυβέρνηση μεταξύ...
Η προσομοίωση της οικουμενικής κυβέρνησης...
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
Το «κυβέρνηση τουρλού» εισήχθη στην πολιτική αργκό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ομως, η προϊστορία των «κυβερνήσεων τουρλού» ήταν λίγο μεγαλύτερη.
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές υπογραμμίζουν συχνά την ξεχωριστή σχέση των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος...
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το πρώτο συγκροτημένο βήμα μετά την κρίση και μετά τις πρόσφατες εκλογές στην πορεία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή της...
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας