• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 13.0°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.3°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 14.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.7°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντροαριστερά σενάρια

 • A-
 • A+

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 31,5% αδιαμφισβήτητα είναι ο κυρίαρχος στο κεντροαριστερό ακροατήριο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ορισμένοι αριστεροί διανοητές και τα πολιτικά στελέχη της «Γέφυρας» θεωρούν ότι αυτό θα προκύψει ως κάτι νομοτελειακό. Ας δούμε μια σειρά από λόγους που η πιθανή κατάληξη της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα υβρίδιο αγνώστου ταυτότητος και με ασαφή πολιτικό προσδιορισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς και εντελώς επιλεκτικά έχει εκφραστεί θετικά για τη σοσιαλδημοκρατία. Επίσης αρκετές φορές έχει κάνει θετικές αναφορές για τα λατινοαμερικάνικα μοντέλα διακυβέρνησης. Η συλλογική κομματική μνήμη του δεν έχει σοσιαλδημοκρατικές αναφορές. Αρκετά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι κέρδισε την κυβερνητική εξουσία με λαϊκισμό, διχαστικό λόγο και μεγάλα ψέματα. Παρά τη σαφή υποχώρηση αυτών των χαρακτηριστικών στον ύστερο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά θα δοκιμάζονται στον νέο του ρόλο και εύκολα θα διολισθαίνει στην αντιπολίτευση της πλατείας. Εξάλλου οι δυνάμεις με σοσιαλδημοκρατική χροιά στο κόμμα είναι σαφώς μειοψηφικές.

Ενας άλλος λόγος που θα δρα αποτρεπτικά στην αλλαγή του είναι η ύπαρξη του ΜέΡΑ25, που σε κάθε «δεξιά παρεκτροπή» θα λειτουργεί ως υποδοχέας της αριστερής καθαρότητας. Ολα αυτά πόρρω απέχουν από τη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη των κοινωνικών διεργασιών. Αλλωστε στον δημόσιο λόγο τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για κάτι διαφορετικό.

Σε αντίθεση, το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή εξισορρόπησε τις όποιες παρεκτροπές με το ειδικό βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου και τη μετέπειτα μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική του ορμή. Επίσης η συνάντησή του με την Ανανεωτική Αριστερά λειτούργησε προωθητικά στην απόφασή του για τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Οι προγραμματικές επεξεργασίες του για την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, για το κράτος πρόνοιας εκφράζουν καθαρά τη σοσιαλδημοκρατική ταυτότητά του. Αφήνουμε πίσω πρακτικές του πελατειακού κράτους και χτίζουμε από την αρχή τη σχέση μας με την κοινωνία, τα νέα κινήματα και τη νεολαία. Τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι στο κέντρο της προσοχής μας.

Η κομματική συγκρότησή μας, στηριγμένη στις πρόσφατες καταστατικές αρχές μας, δημιουργεί έναν ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Η εμμονή στο παρελθόν και την ιστορική δικαίωση δεν κινητοποιεί πλέον τους προοδευτικούς πολίτες και δεν είναι αποτελεσματικό όπλο ούτε και σε αυτούς που ορισμένες φορές το χρησιμοποιούν στο εσωκομματικό ακροατήριο.

Το 8,1% αποτελεί κρίσιμη μάζα για τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς για την υγεία και τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματός μας.

Στο επόμενο διάστημα, η σημερινή ηγεμονία της Ν.Δ. στον κεντρώο χώρο θα δοκιμαστεί από τις συντηρητικές επιλογές που θα ασκηθούν. Επίσης η υποτροπή του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ στον λαϊκισμό θα του αφαιρεί δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις. Το Κίνημα Αλλαγής με αυτονομία πολιτικής και αυτοδύναμη πορεία θα πρωταγωνιστήσει ξανά, ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση και κινητοποιώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

* Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το ΜέΡΑ25 έχει δίκιο
Πριν από λίγες μέρες, το ΜέΡΑ25 απηύθυνε κάλεσμα προς τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς για συστράτευση
Γιατί το ΜέΡΑ25 έχει δίκιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ενότητα της Αριστεράς
Δύο κυρίως παράγοντες συμβάλλουν στη νέα αυτή συνθήκη. Ο πρώτος είναι η αίσθηση πως «δεν πάει άλλο» με την κυβέρνηση της Δεξιάς.
Για την ενότητα της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα;
Το πρόβλημα δεν είναι οι απόψεις, όπως έλεγε ο Κλιντ Ιστγουντ στον επιθεωρητή Κάλαχαν, κάθε άνθρωπος έχει από μία… Το πρόβλημα είναι η μέθοδος, η συκοφαντία των αντίπαλων απόψεων, η δολοφονία χαρακτήρων, η...
Επιστροφή στην κανονικότητα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
Είναι ώρα να γίνει επιτέλους μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μέχρι τώρα το πεδίο αυτό σημαδεύτηκε κυρίως από εχθροπάθεια.
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αποδιάρθρωση του λαού της Αριστεράς
Οπως κι αν έχει, όμως, η βασική προϋπόθεση για την κοινωνική άμυνα και την αντεπίθεση είναι η ανασύνταξη του λαού της Αριστεράς. Πρακτικές που την ευνοούν είναι ό,τι περισσότερο χρειαζόμαστε σήμερα. Κι εδώ θα...
Η αποδιάρθρωση του λαού της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΜέΡΑ25 (και DiEM25) μέσα από το καταστατικό και το πρόγραμμά του
Ο συντάκτης του κειμένου είναι φανερό ότι αγνοεί ή αποσιωπά όχι μόνο την ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα της Αριστεράς, αλλά και τα σύγχρονα διεθνικά / διευρωπαϊκά κινήματα.
Το ΜέΡΑ25 (και DiEM25) μέσα από το καταστατικό και το πρόγραμμά του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας