Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι συντάξεις, η «Χαλκιδική» και τα «κλιματικά μνημόνια»

Λευκάδα | Φωτογραφία Joran Quinten

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι συντάξεις, η «Χαλκιδική» και τα «κλιματικά μνημόνια»

  • A-
  • A+

Για πολλούς η αλλαγή του κλίματος εξακολουθεί να είναι ένα εξωτικό παγκόσμιο πρόβλημα που δεν τους αφορά. Αυτή είναι η κρατούσα αντίληψη. Ελάχιστοι συγκινούνται από τις εικόνες των καταστροφών που σχετίζονται με ακραία φαινόμενα και οι οποίες πληθαίνουν στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Η εύκολη λύση είναι να φορτώσει κανείς τις ευθύνες στην «αδιαφορία». Η δύσκολη λύση είναι να αναζητήσει τις ευθύνες στις ηγεσίες. Δηλαδή να αντιμετωπίσει τόσο το πρόβλημα όσο και τη λύση του ως συστατικό της πολιτικής. Αν και οι ευθύνες των πολιτικών είναι πολυσύνθετες, η κυρίαρχη αφορά στη συνειδητή επιλογή της αποσιώπησης των οικονομικών συνεπειών της «κλιματικής αλλαγής».

Πάρτε για παράδειγμα τον δημόσιο λόγο των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις πρόσφατες εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Κανένα κόμμα, κανένας υποψήφιος δεν ασχολήθηκε με την κλιματική αλλαγή πέραν των γενικόλογων αναφορών στο Μάτι και στη Μάνδρα. Συνειδητά αγνόησαν το θέμα, αν και γνώριζαν ότι εξαιτίας του στο άμεσο μέλλον οι ζωές μας θα αλλάξουν.

Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά στα χρόνια που έρχονται η κλιματική αλλαγή θα εμφανιστεί ως επιχείρημα προκειμένου να:

● δικαιολογηθούν περικοπές στις συντάξεις και στις κοινωνικές δαπάνες (σε συνδυασμό με το δημογραφικό),
● ερμηνευτούν τα ποσοστά ανεργίας που πεισματικά θα παραμένουν υψηλά (σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ανάπτυξη),
● αιτιολογηθούν οι βίαιες μεταβολές των τιμών στα τρόφιμα, στις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

Από τη διαχείριση των οικονομικών της κλιματικής αλλαγής θα αναδειχτούν -πάλι- οι διαφορές μεταξύ της νεοφιλελεύθερης σχολής και εκείνης που εστιάζεται στην άρση των ανισοτήτων μέσω της δίκαιης κατανομής των βαρών. Οι επιλογές για το ποιος πληρώνει τα αντιπλημμυρικά, τις υποδομές που καταστράφηκαν, τις αποζημιώσεις κ.λπ. θα αποτελέσουν ένα ακόμα πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί άλλο είναι οι πόροι να προέλθουν από τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και άλλο από την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων ή από τις... αποσβέσεις.

Σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι τα «κλιματικά μνημόνια» θα είναι εξίσου -αν όχι βιαιότερα- από εκείνα που μας επέβαλλαν οι δανειστές. Ο κίνδυνος εκτίναξης του χρέους, υπαρκτός. Και μετά; Φανταστείτε το μέγεθος των δαπανών. Προσθέστε τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και βάλτε στη συνάρτηση την πολιτική παράμετρο. Μόνο έτσι θα αντιληφθείτε ότι αυτό που ο πολιτικός επιστήμονας Aaron Wildavsky περιέγραψε πριν από δεκαετίες, λέγοντας ότι «οι πλουσιότεροι είναι πιο ασφαλείς», μπορεί να αποδειχτεί προφητικό.

Αν νομίζετε ότι η οικονομία δεν «πληρώνει» την κλιματική αλλαγή, κάνετε λάθος:

Στις ΗΠΑ πολλές πόλεις ήδη δανείζονται ακριβότερα καθώς οι οργανισμοί αξιολόγησης αρχίζουν να τις υποβαθμίζουν . Μετά τον τυφώνα Harvey η Moody's υποβάθμισε το Port Arthur από A1 σε Α2 .

Το μη κερδοσκοπικό Carbon Disclosure Project, το οποίο συλλέγει πληροφορίες από περισσότερες από 6.000 εταιρείες, διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% των παγκόσμιων εταιρειών πιστεύουν ότι οι φυσικές κλιματικές επιπτώσεις θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Swiss Re, ένας από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστές παγκοσμίως, δεν θα ασφαλίζει τις εταιρείες που λαμβάνουν το 30% ή περισσότερο των εσόδων τους ή της ενέργειάς τους από τον άνθρακα.

Το επενδυτικό ταμείο της Εκκλησίας της Αγγλίας, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα επενδύει σε εταιρείες που δεν πληρούν τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού για το 2023.

Το κόστος από τις κατακλυσμιαίες βροχές που έπεσαν πριν από λίγα χρόνια στο Χιούστον και κατέστρεψαν περισσότερα από 200.000 σπίτια ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με μελέτες, στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, μέχρι το τέλος του αιώνα, υπάρχουν 10% με 30% πιθανότητες να υπάρξουν κύματα καύσωνα 54,4 βαθμών Κελσίου.

Θερμότητα και ξηρασία θα επηρεάσουν την παραγωγή με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 23% έως το 2030.

Και ενώ στην Ελλάδα κοιμόμαστε, στην Ισπανία έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για τις επιπτώσεις στον τουρισμό λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στο επίκεντρο οι σπατάλες σε ενέργεια και νερό καθώς και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι έχουν ξεκινήσει να μελετούν τον τρόπο για να ασφαλιστούν έναντι μελλοντικών κλιματολογικών και περιβαλλοντικών αλλαγών.

Οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον οι πολιτικές ηγεσίες είναι τεράστιες και όλες καταλήγουν στο δημοσιονομικό κόστος και στον τρόπο που θα κατανεμηθεί. Παρ' όλα αυτά κανείς δεν λέει τίποτα.

Ποιος θα πληρώσει για το διοξείδιο του άνθρακα; Αυτοί που το παράγουν ή εκείνοι που το αναπνέουν;

Αλήθεια, οι φωστήρες που ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τα πάντα έχουν λάβει υπόψη τους τις επιπτώσεις από μια κερδοσκοπική εκμετάλλευση π.χ. της ΔΕΗ από τους «επενδυτές»; Προφανώς όχι. Τους τυφλώνουν οι ιδεοληψίες και η λογική τού «όταν έρθει η ώρα, βλέπουμε...».

Αλλά τότε ποιος θα πληρώσει; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί και η -κουτσουρεμένη- μεσαία τάξη;

* δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία καίνε την Ελλάδα
Μετά τον Αμαζόνιο, ήρθε η ώρα της Αυστραλίας. Ολος ο κόσμος παρακολουθεί με δέος τις πυρκαγιές που μαίνονται εκεί, ανεξέλεγκτα. Η αιτία είναι γνωστή: η κλιματική αλλαγή που μας φέρνει ακραίες ξηρασίες, σαν...
Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία καίνε την Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οψεις της κλιματικής αυταπάτης
Η κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη. Θα διαρκέσει εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Κάθε καθυστέρηση μας φέρνει πλησιέστερα σε καταστροφές που είναι δύσκολο να φανταστούμε αλλά δεν θα αποφύγουμε. Ηδη έχουμε...
Οψεις της κλιματικής αυταπάτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο χρόνος έχει λήξει για το κλίμα
Πέρα από ομιλίες γεμάτες αόριστες υποσχέσεις οι κυβερνήσεις έχουν κάνει ελάχιστα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Θα ήταν ειλικρινέστερο αν μας έλεγαν πόσα εκατομμύρια τόνοι άνθρακα θα ελευθερωθούν...
Ο χρόνος έχει λήξει για το κλίμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα τρισ. δολάρια της κλιματικής αλλαγής και οι πλούσιοι
Από την κλιματική αλλαγή θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Πώς θα επιμεριστεί το κόστος; Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό; Οι ελίτ ή η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα;
Τα τρισ. δολάρια της κλιματικής αλλαγής και οι πλούσιοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή
Οι θεωρητικές αναλύσεις περί κλιματικής αλλαγής/κρίσης και ειδικότερα περί ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων πρέπει να καταλήγουν σε πρακτικές και εφαρμόσιμες δράσεις. Η κινδυνολογία δεν οδηγεί...
Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανθρωπομηνίες
Παλαιόθεν οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να ξεφορτωθούν τα αμαρτήματά τους. Η θεομηνία λοιπόν ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος. Και φορτωνόταν τις ανθρώπινες αστοχίες. Φαίνεται όμως πως ο θεός ως ΧΥΤΑ των...
Ανθρωπομηνίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας