Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

Το Γενικό Κρατικό Νικαίας, από παράθυρο του οποίου αυτοκτόνησε η 50χρονη νοσοκόμα από την Αρμενία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

  • A-
  • A+

Ηταν 16-2-2018 όταν ένας Αλβανός μετανάστης, 54 ετών, αυτοκτόνησε στα κρατητήρια του Α.Τ. Κισσάμου Χανίων, καθώς δεν μπόρεσε να ανανεώσει την άδεια εργασίας που κατείχε ως αγρεργάτης και συνελήφθη (ποιος ξέρει για πόσες φορές ακόμη) ως παράνομα διαμένων στη χώρα έπειτα από πολλά χρόνια διαμονής.

Ηταν 29-6-2019 όταν μια 50χρονη Αρμένισσα αυτοκτόνησε επίσης πηδώντας από το παράθυρο του Νοσοκομείου, όπου εργαζόταν ως αποκλειστική νοσοκόμα, για να μην την ελέγξει η ασφάλεια του Νοσοκομείου και φωνάξει την Αστυνομία. Βρισκόταν στην Ελλάδα για 25 περίπου χρόνια, είχε επιστρέψει πρόσφατα, δεν είχε άδεια διαμονής και δεν μπορούσε να λάβει. Ηταν άνθρωποι χωρίς χαρτιά, που αυτοκτόνησαν για να μην απελαθούν ή να μη συλληφθούν και κρατηθούν σε κάποιο κελί έως ότου απελαθούν.

Στις 8-7-2019, ο έλεγχος της μετανάστευσης, των χαρτιών τους, πέρασε και επίσημα ξανά υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Αστυνομίας δηλαδή, που από το 1991, χωρίς κανένα σχεδόν δικαστικό έλεγχο, συλλαμβάνει, απαξιώνει, ντροπιάζει ζωές πολιτών που αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας.

Προς το παρόν, η υπαγωγή είναι σημειολογική. Ομως οι εξαγγελίες πολιτικής δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η λειτουργία κλειστών κέντρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, η εντατικοποίηση των ελέγχων των νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλη τη χώρα και η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους, όταν αυτή καταστεί εφικτή, μαρτυρούν σκλήρυνση μιας πολιτικής που ήδη δυστυχώς από το 2016 έχει διαφανεί, παρά τις επιμέρους αγαθές προσπάθειες.

Η επαναφορά των επαναπροωθήσεων (δηλαδή του διωγμού) ακόμη και των προσφύγων από τη χώρα, πριν να καταγραφούν καν τα αιτήματα ασύλου, που εφαρμόσθηκε τους τελευταίους μήνες αδιάκριτα σε μαζική κλίμακα στον Εβρο, ακόμη και σε βάρος αυτών που άξιζαν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία, αποτελεί έναν άλλο τρόπο άρνησης της ευθύνης παροχής προστασίας, όπως στην Ιταλία τού σήμερα, με την άρνηση εισόδου πλοίων με μετανάστες.

Η δε τραγική κατάσταση στα νησιά δεν οφείλεται σε μη ορθή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων, αλλά σε περισσότερο ή λιγότερο συνειδητή πολιτική που εφαρμόσθηκε από το 2016 για να αποτρέψει εισόδους νέων προσφύγων στη χώρα.

Δεν γνωρίζουμε αν η μετατροπή των άθλιων camps των νησιών, που εκτείνονται σε περιοχές γύρω από μικρά κέντρα υποδοχής, σε κλειστά κέντρα υποδοχής, είναι εφικτή, με τον υπερπληθυσμό που επικρατεί και τις αυξημένες ανάγκες των προσφύγων και των οικογενειών τους. Η διαμορφωμένη δε προβληματική κατάσταση στα νησιά, πολύ περισσότερο, αν τα υπάρχοντα κέντρα ή καταυλισμοί κλείσουν ερμητικά, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιβεβαίωση του ευσεβούς πόθου περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας ασύλου εντός 6 εβδομάδων, για να διαχωρισθούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

Η επαγγελλόμενη δε επιστροφή προσφύγων στις χώρες τους, μόλις αυτή καταστεί εφικτή, αποτελεί μάλλον χάιδεμα στα αυτιά ακραίων, που θέλουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ως προσωρινούς, πάντα υπό τον έλεγχο (και τον φόβο) της αστυνομίας, όχι υποκείμενα δικαιωμάτων. Δεν είδαμε τίποτε στο κυβερνητικό σχέδιο περί αναθεώρησης της πολιτικής της ιθαγένειας ούτε και περί αναθεώρησης της πολιτικής ένταξης, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι οι ιδέες περί καθαρότητας του έθνους σύντομα θα επανέλθουν.

Ενα είναι τελικά όμως σίγουρο και η σημειολογία της δημιουργίας ενός υπερυπουργείου Ασφάλειας το επιβεβαιώνει. Τα κέντρα κράτησης, όπως η Αμυγδαλέζα, θα μεγαλώσουν και οι έλεγχοι θα διευρυνθούν και θα μαζικοποιηθούν, θυμίζοντας την εποχή του «Ξένιου Δία». Αναμένουμε να δούμε την κατάληξη ενός διοικητικού εγχειρήματος, που μόνο ως σύγχρονο, προοδευτικό και φιλελεύθερο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Η μετανάστευση του σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης, που δοκιμάζει τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, στο οποίο οικοδομήθηκε μεταπολεμικά. Ας μείνουμε σταθεροί στην υπεράσπισή τους.

*Πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για το άσυλο
Ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης έχει θέσει το ζήτημα της αποκατάστασης της ασφάλειας των πανεπιστημίων ψηλά στην πολιτική του ατζέντα.
Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για το άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο «υπουργείο» Μεταναστευτικής Πολιτικής
​Η βεβιασμένη ίδρυση υπουργείου το προηγούμενο Σάββατο, εν όψει ανασχηματισμού, επανέλαβε τα λάθη του παρελθόντος, με τον σχηματισμό οργανωτικών δομών, έχοντας κατά νου πρόσωπα και όχι την εξυπηρέτηση...
Το νέο «υπουργείο» Μεταναστευτικής Πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο κ. Μουζάλας εκθέτει την κυβέρνηση και στρώνει τον δρόμο του προς την αντιπολίτευση
Το μέλλον της κυβέρνησης μάλλον δεν απασχολεί τον κ. Μουζάλα. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τα στοχευμένα ανοίγματά του προς την αντιπολίτευση. Στην πρόσφατη συνέντευξή του συνέδεσε την...
Ο κ. Μουζάλας εκθέτει την κυβέρνηση και στρώνει τον δρόμο του προς την αντιπολίτευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με μεθοδεύσεις θα λύσουμε το προσφυγικό;
Η κυβέρνηση αντί να ενδιαφέρεται και να πιέζει ώστε η Τουρκία όντως να καταστεί ασφαλής χώρα, για να εφαρμοστεί ορθά (στον τομέα αυτόν) η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, με γνωστές τις πολιτικές πιέσεις που υφίσταται,...
Με μεθοδεύσεις θα λύσουμε το προσφυγικό;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα σκόπιμα εμπόδια που ακυρώνουν τη χορήγηση ασύλου
Αξίζει να δει κανείς ποια είναι και πώς λειτουργεί η όλη «διαδικασία του ασύλου», πώς ακυρώνει, κατ΄ αρχήν, ως διαδικασία καθεαυτή, πριν από την καθαυτό εξέταση του αιτήματος, την ίδια τη δυνατότητα υποβολής...
Τα σκόπιμα εμπόδια που ακυρώνουν τη χορήγηση ασύλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις για τον επικείμενο οικονομικό Γολγοθά
Πέραν των επιτακτικών προβλημάτων (τραπεζικό, ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, δημόσιο χρέος κ.λπ.), που απαιτούν από την κυβέρνηση άμεση αντιμετώπιση, υπάρχει το πάγιο και κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, από την...
Σκέψεις για τον επικείμενο οικονομικό Γολγοθά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας