• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.8°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.7°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.7°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.9°C / 12.7°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.7°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 15.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.6°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 17.7°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.8°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.0°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 14.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%

Αναζητώντας την έξοδο από την ύφεση

 • A-
 • A+

Αποτιμώντας την κριτική που ασκήθηκε στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες διαπιστώνεται ότι, αν και αιτιολογημένη, αφορούσε περισσότερο την εσωτερική της λογική και το περιεχόμενο των μέτρων νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και λιγότερο τη στρατηγική της. Μια στρατηγική, που αντί σε όρους νεοφιλελεύθερης πολιτικής να προβάλλει την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, προέβαλλε, και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε, με τη χρήση του όρου «διαρθρωτικές αλλαγές», την πλήρη απαξίωση της εργασίας και την επιλεκτική απαξίωση της παραγωγής. Κεντρικός στρατηγικός στόχος αυτών των μνημονικών επιλογών δεν ήταν, και δεν είναι, όπως υποστηρίζεται από τους εκπροσώπους των δανειστών, η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την οικονομική ύφεση και κρίση αλλά ήταν -και είναι- η εμβάθυνση του μοντέλου της άνισης ανταλλαγής Βορρά-Νότου, καθώς και η υπανάπτυκτη παραγωγικά και κοινωνικά ενσωμάτωση των οικονομιών της Ανατολικής και Μεσογειακής Ευρώπης στο νέο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καταμερισμού εργασίας.

Ομως, οι καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες επιτάχυναν τη χρεοκοπία του προτύπου της άνισης και δανειακής ανάπτυξης. Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναζητούν την έξοδο της ελληνικής και μεσογειακής οικονομίας από την ύφεση στην παράταση της λιτότητας, στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην ανυπαρξία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στη μετατροπή του κράτους πρόνοιας σε κράτος φιλανθρωπίας, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τα θεμελιώδη προβλήματα της παραγωγικής και κοινωνικής λειτουργίας της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πράγματι, οι ασκούμενες πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα διέρρηξαν τους αρμούς της πραγματικής οικονομίας καθώς και τις δημόσιες πολιτικές, μετασχηματίζοντας τους θεσμούς συλλογικότητας σε θεσμούς ατομικότητας (π.χ. ατομικότητα στην παραγωγή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών) αναδεικνύοντας, παράλληλα, ως στρατηγική την επιλογή του επιχειρηματικο-κεντρικού προτύπου οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Αντίθετα, στις συνθήκες αυτές, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για τη διαμόρφωση (Ιούνιος 2015) της νέας συμφωνίας εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και την κρίση, με προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του χρέους με την ενεργό παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά ομολόγων, με αύξηση του νομίσματος καθώς και την έκδοση ευρωομολόγων. Ετσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πλήττονταν και πλήττονται από την κρίση χρέους θα απαλλαγούν από το άγος του χρέους και θα κατευθύνουν τους πόρους στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους για την ανάσχεση της ύφεσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας.

Παράλληλα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα σοβαρής και ουσιαστικής αντιμετώπισης του παραγωγικού και κοινωνικού ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας με τον σχεδιασμό και την εγκαθίδρυση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ενός αναπτυξιακο-κεντρικού και κοινωνικο-κεντρικού παραγωγικού προτύπου με ηγετικούς κλάδους: την ενέργεια, τον πρωτογενή τομέα, τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό, τις υποδομές-δίκτυα, τα τρόφιμα-ποτά, τα δομικά-μεταλλικά ορυκτά και τη φαρμακοβιομηχανία.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι προφανές ότι περιθωριοποιείται ουσιαστικά το μοντέλο της φτηνής εργασίας και της «κινεζοποίησης» της ελληνικής οικονομίας από το κοινωνικο-κεντρικό μοντέλο του μετανεοφιλελεύθερου κύκλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας, της τεχνολογίας και της παραγωγής. Με άλλα λόγια, με την εγκαθίδρυση του κοινωνικο-κεντρικού μοντέλου επιχειρείται μία αντιστοίχιση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής συνοχής, διεθνούς οικονομικής ένταξης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Στην πραγματικότητα απαιτείται να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και συλλογικότητα η μετάβαση από ένα σύστημα επιχειρηματικο-κεντρικό, που ήταν και παραμένει πελατειακό, σ’ ένα σύστημα κοινωνικο-κεντρικό τόσο στη διαδικασία του σχεδιασμού όσο και στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την άσκηση της πολιτικής ανασυγκρότησης, ακόμα κι αν είναι προφανές ότι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήρες αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η παρατήρηση αυτή σημαίνει ότι εάν η ελληνική οικονομία δεν μπορέσει να απομακρυνθεί από τη σημερινή κατάσταση της παραγωγικής και της κοινωνικής καθίζησης και δεν κατορθώσει να εγκαθιδρύσει σταδιακά το κοινωνικο-κεντρικό πρότυπο της βιώσιμης ανασυγκρότησης, τότε τα σημερινά δυσμενή κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά της θα αποτελέσουν την προωθητική δύναμη της «θεσμοποιημένης θέσπισης» των συνθηκών φτωχοποίησης της πλειοψηφίας του πληθυσμού της στο μέλλον.

*ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φτωχοποίησε τους Ελληνες;
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ’ όταν η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., ευρωβουλευτής κ. Σπυράκη, χρέωνε τη φτωχοποίηση των Ελλήνων στον κ. Τσίπρα μιλώντας για τον «πρωθυπουργό των φόρων, που διέλυσε τη μεσαία...
Ποιος φτωχοποίησε τους Ελληνες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το τέλος των μνημονίων
Η ζημιά που υπέστη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο η χώρα κατά την πρώτη φάση της μνημονιακής οκταετίας (2010-2015) μπορεί να συγκριθεί μόνο με ανάλογες καταστροφές πολεμικής κλίμακας, χωρίς να αναφερθούμε...
Για το τέλος των μνημονίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακρωτηριασμοί…
Το παράξενο είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός μιλά για τη φυγή των νέων, δεν έχει πει κουβέντα για τη δημογραφική κατάρρευση που επιταχύνεται λόγω της φυγής. Το εξοργιστικό είναι ότι όλοι οι πολιτικοί της εποχής...
Ακρωτηριασμοί…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πολιτικές της βίαιης απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης
Τα χαρακτηριστικά της βίαιης προσαρμογής που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία από τις ασκούμενες από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις πολιτικές από τους δανειστές και το ΔΝΤ, διευρύνονται με...
Οι πολιτικές της βίαιης απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης
ΑΠΟΨΕΙΣ
H ελληνική κοινωνία ως πολιτική οντότητα
Μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και τον σχηματισμό της συνεργατικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. λαμβάνουν χώρα διεργασίες που αναφέρονται στη δομή και τη λειτουργία της ελληνικής...
H ελληνική κοινωνία ως πολιτική οντότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα πεθαίνει;
Αυτά που δεν έγιναν τα χρόνια μετά το 2008, μαζί με αυτά που έγιναν, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, την έχουν καταδικάσει σε μια ταχεία παρακμιακή πορεία.
Η Ελλάδα πεθαίνει;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας