• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.2°C / 32.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.7°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 31.5°C
  1 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 32.2°C
  0 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 33.0°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.3°C
  0 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 28.3°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιδεία και άσυλο

 • A-
 • A+

Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο για να καταπολεμήσει τη βία και ανομία στα Πανεπιστήμια. Η παραπάνω δήλωση είναι προβληματική για τους εξής λόγους:

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ: Γενικεύσεις που αναπαράγονται «περί διάχυτης βίας και ανομίας στα ΑΕΙ» είναι κατάφωρα άδικες και προσβλητικές για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 24 Πανεπιστήμια μόνο σε 3-4 κεντρικά Ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρατηρούνται κρούσματα παραβατικότητας (χρήση ναρκωτικών), ανομίας (διακίνηση ναρκωτικών, παραεμπόριο) και σε ορισμένες περιπτώσεις χρήση βίας (κλοπές, ληστείες). Οι παραβάτες είναι συνήθως εξωπανεπιστημιακοί. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πανεπιστημιουπόλεις στο κέντρο των δύο μεγάλων πόλεων, όπου τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και η παραβατικότητα είναι πιο έντονα. Το πρώτο που οφείλουν να πράξουν οι πανεπιστημιακές αρχές που σέβονται τον ρόλο και το κύρος τους είναι να υπερασπιστούν τα ιδρύματά τους, επισημαίνοντας και αντικρούοντας άδικες και απαξιωτικές γενικεύσεις που δυσφημούν τα Πανεπιστήμια προβάλλοντας μια πλήρως λανθασμένη εικόνα για αυτά.

ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ: Για όλες τις παραπάνω κακουργηματικές ενέργειες όχι μόνο δεν εμποδίζεται από το άσυλο η δημόσια δύναμη να παρέμβει αυτεπάγγελτα, αλλά απεναντίας το προβλέπει ξεκάθαρα και ο ισχύων νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο. Αλλωστε έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επιτυχείς επιχειρήσεις της δημόσιας δύναμης εντός του Πανεπιστημίου, όμως αυτές είναι σποραδικές. Οι αυτεπάγγελτες επιχειρήσεις της δημόσιας δύναμης πρέπει να είναι συνεχείς, όπου τελούνται κακουργηματικές πράξεις εντός ή εκτός, μέσα ή έξω από τα κάγκελα του Πανεπιστημίου.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ: Η επίκληση του ισχύοντος νόμου περί πανεπιστημιακού ασύλου ως δήθεν ανασταλτικού παράγοντα για την επέμβαση της δημόσιας δύναμης, δεν έχει καμία απολύτως βάση και έχει καταρριφθεί από την ίδια την πραγματικότητα. Από την ψήφιση του νόμου 4009/11 που κατάργησε το άσυλο, έως και τον νόμο 4485/17 που επανέφερε το άσυλο, η παραβατικότητα εντός του Πανεπιστημίου δεν μειώθηκε. Υπό αυτή την έννοια ιδεολογική εμμονή δεν αποτελεί η διατήρηση ενός ιστορικού ακαδημαϊκού θεσμού που καθόλου δεν επηρεάζει την αντιμετώπιση κακουργηματικών πράξεων εντός των Πανεπιστημίων, αλλά η αδικαιολόγητη κατάργηση του θεσμού αυτού. Ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου είναι ιστορικά συνυφασμένος με την ακαδημαϊκή ελευθερία και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αυτήν την ιστορικότητα μεταφέρουν, αποτελούν συνέχεια της και είναι χρέος τους να τη διαφυλάττουν.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ: Το πρόβλημα δεν είναι η κατάργηση του νόμου για το άσυλο, αυτή είναι αντιστρεπτή από μια επόμενη κυβέρνηση. Μη αντιστρεπτές όμως μπορεί να είναι οι συνέπειες που θα επιφέρει η κατάργηση του νόμου στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Στη συμβίωσή μας μέσα στα Ιδρύματα, στις σχέσεις μεταξύ καθηγητών-φοιτητών, στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον ρόλο του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές συνήθως δεν εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις. Διαμαρτύρονται και διεκδικούν για ακαδημαϊκά και φοιτητικά θέματα που τους αφορούν. Κάποιες φορές με έντονο και ενοχλητικό ίσως τρόπο που εδράζεται στην ορμή της νιότης και στα αδιέξοδα της ηλικίας τους. Ομως οι διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις τους παραμένουν εντός του ακαδημαϊκού πλαισίου. Αλλά ακόμα και για μια πολύ μικρή ομάδα φοιτητών με αντιδημοκρατική συμπεριφορά που επιχειρεί να επιβάλει διά της βίας την άποψή της, η αντιπαράθεση πρέπει να είναι κυρίως πολιτική, όχι κατασταλτική. Γενικά υπάρχει ο κίνδυνος να ποινικοποιηθούν ακαδημαϊκές δράσεις και διεκδικήσεις εκ μέρους των φοιτητών ή/και των συναδέλφων καθηγητών και του προσωπικού. Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες από το ενδεχόμενο να συλληφθούν φοιτητές εντός του Πανεπιστημίου για ακαδημαϊκές δράσεις και διεκδικήσεις τους.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ: Η πανεπιστημιακή κοινότητα αναμένει τόσο από τις πανεπιστημιακές αρχές όσο και από τους συνάδελφους καθηγητές να εξετάσουν το θέμα του ασύλου με ορθολογισμό, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σωφροσύνη και διορατικότητα. Τα σύνθετα ζητήματα απαιτούν σύνθετες προσεγγίσεις. Κάποιοι πολιτικοί μπορεί να έχουν τους δικούς τους λόγους να καταργήσουν το άσυλο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα όμως έχει το δικό της χρέος να υπερασπιστεί το άσυλο ως διαχρονική κατάκτηση και αξία, ως κομμάτι του ίδιου του εαυτού της. Ως ιδέα, εννοιολογικό και εθιμικό πλαίσιο για τη διατήρηση της ακαδημαϊκής ειρήνης και ομαλής συμβίωσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εάν κληθεί η αστυνομία να μας λύσει διά της καταστολής ακαδημαϊκά θέματα και ζητήματα σχέσεων με φοιτητές και συναδέλφους, τότε μάλλον έχουμε αποτύχει ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Η προαναγγελθείσα κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα διαταράξει την ακαδημαϊκή ειρήνη στα Ιδρύματα, θα διχάσει/αναστατώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα και πιθανόν να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση.

* αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
Συζητήσεις επί συζητήσεων για το ζήτημα του ασύλου θέτουν στο επίκεντρο τόσο τη σημασία του όσο και τη χρησιμότητα ή μη για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Γιατί τους ενοχλεί τόσο το άσυλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το άσυλο των επιστημών
Το θέμα δεν είναι το ίδιο το άσυλο, αλλά η διαχείριση της γνώσης των νέων και η χρήση των πανεπιστημίων προς όφελος μικρών κοινωνικών ομάδων και των συμφερόντων τους. Δείτε λίγο αυτό το κρυφό προγραμματάκι της...
Το άσυλο των επιστημών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανεπιστημιακό άσυλο και ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ΑΕΙ
Η μέχρι σήμερα νομοθεσία για το πανεπιστημιακό άσυλο κάθε άλλο παρά εμποδίζει τη δίωξη της όποιας εγκληματικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, ψεύδεται ή αγνοεί το νόμο.
Πανεπιστημιακό άσυλο και ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ΑΕΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανελλαδικές εξετάσεις - Μια ματιά από μακριά
Με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, αναπτύσσεται ο προβληματισμός σχετικά με το μέλλον των πανελλαδικών εξετάσεων και το σύστημα που θα τις αντικαταστήσει. Κανείς φυσικά δεν αναφέρεται...
Πανελλαδικές εξετάσεις - Μια ματιά από μακριά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος πάλι το άσυλο!
Την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τις επόμενες μέρες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο ίδρυμα, με την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών και τη συμπλοκή φοιτητών με την Αστυνομία, δήλωσε ενώπιον της...
Στόχος πάλι το άσυλο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας