• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  94%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή

 • A-
 • A+

Φαίνεται πως για τη νέα ελληνική πολιτική ηγεσία τρεις καταστροφές μέσα σε ένα χρόνο από ακραία καιρικά φαινόμενα (Μάνδρα, Μάτι, Χαλκιδική) δεν ήταν αρκετές για να αναζητήσουν λύση από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους για το τρομακτικό ζήτημα της κλιματικής κρίσης, και μάλιστα τη στιγμή που όλα δείχνουν –και οι επιστήμονες ομολογούν– πως είχε υποτιμηθεί η κατάσταση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εξέλιξης του φαινομένου.

Ωστόσο, για να μην είμαστε άδικοι απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς (τον ΟΗΕ και την Ε.Ε.) πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ΟΗΕ έχει κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου ήδη από τον Νοέμβριο, όταν –με ανακοίνωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του για την Κλιματική Αλλαγή (ΔΕΚΑ)– είχε προειδοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα ότι αν δεν κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5° Κελσίου (σε σχέση με τη θερμοκρασία του 1990) μπορεί να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις!

Θυμίζω επίσης ότι περί τα τέλη του 2016 υπογράφτηκε η Συμφωνία του Παρισιού που προβλέπει κατεπείγοντα μέτρα μέχρι το 2030 (περίπου στην ίδια προθεσμία που ορίζει και η ΔΕΚΑ) και συγκεκριμένα:

● μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 (το κυριότερο από τα αέρια αυτά είναι το διοξείδιο του άνθρακα) και
● κάλυψη της κατανάλωσης ενέργειας κατά 27% από καθαρή ενέργεια (προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ΑΠΕ).

Η Ελλάδα είναι βέβαια μια μικρή χώρα, χωρίς τη δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα από μόνη της. Θα μπορούσε ωστόσο –αν συμμετείχε στη σύνοδο– να προτείνει δύο πράγματα που την αφορούν άμεσα:

1. Τον έλεγχο της παραγωγής –όχι μόνο των εκπομπών– των ορυκτών καυσίμων που εκτός των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να προκαλέσουν και άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η ρύπανση/μόλυνση των θαλασσών, με καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία και τον τουρισμό. Ετσι κι αλλιώς, τα ορυκτά καύσιμα εξαντλούνται σε λιγότερο από μία γενιά. Καλύτερα να τα τελειώσουμε από τώρα πριν προλάβουν να κάνουν άλλες καταστροφές! (Το ζήτημα αφορά τόσο το Ιόνιο όσο και την Κύπρο.)

2. Απαγόρευση με αυστηρές ποινές της καταστροφής των δασών, που είναι –μαζί με τους ωκεανούς– τα μόνα οικοσυστήματα που απορροφούν μέρος του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται κυρίως από τα ορυκτά καύσιμα (το ζήτημα αυτό αφορά τους χρυσοθήρες της Χαλκιδικής αλλά και τα σπίτια που χτίζονται μέσα στα δάση με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, εκθέτοντας έτσι διεθνώς τόσο την Ελληνική Πολιτεία όσο και την ελληνική κοινωνία. Κοντολογίς: στο ζήτημα του περιβάλλοντος τα ’χουμε κάνει μαντάρα: Καιρός να σώσουμε «οτιδήποτε αν σώζεται» που λέει και το τραγούδι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξηλώνεται το μοντέλο της Ευρώπης που ξέρουμε
Η οικονομική κρίση ανέδειξε προβλήματα και στρεβλώσεις καλά κρυμμένες κάτω από το ευρωπαϊκό χαλί. Φώτισε ιδεοληψίες μίας Ευρώπης που σέρνεται και θα σέρνεται για αρκετά χρόνια ακόμη πίσω από το άρμα του...
Ξηλώνεται το μοντέλο της Ευρώπης που ξέρουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
Fit for 55: Η πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε θεσμικά στην Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα...
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παίζουμε με τη φωτιά
Ο καβγάς με αφορμή τις φωτιές ήταν αναμενόμενος. Στην Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει όλο και κάτι συμβαίνει, για το οποίο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα παλέψουν στα μαρμαρένια επικοινωνιακά αλώνια
Παίζουμε με τη φωτιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταναστευτικό: πρόβλημα ή διαχρονικό φαινόμενο;
Τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. εμφανίστηκε ανίκανη να διαχειριστεί μερικές χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες ● Αυτή η ανικανότητα δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για τη διαχείρισή της. ως προς τους 50.000.000 κλιματικούς...
Μεταναστευτικό: πρόβλημα ή διαχρονικό φαινόμενο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται με δύο τρόπους, με μέτρα ενδυνάμωσης των υποδομών του και μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας του.
Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας