Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι μύθοι για το Ελληνικό και τις τράπεζες
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι μύθοι για το Ελληνικό και τις τράπεζες

  • A-
  • A+

Ας μιλήσουμε για μύθους. Οχι για αυτούς τους Αισώπου, αλλά εκείνους που κατασκευάζονται για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες. Μύθους που ανεβάζουν -ή ρίχνουν- κυβερνήσεις. Μύθους που αυγατίζουν περιουσίες και μεγαλώνουν την ανισότητα. Μύθους για πολιτική χρήση.

Η συνταγή για έναν χρήσιμο μύθο απαιτεί: ηθικό φόντο και υποβόσκουσα απειλή. Σήμερα θα μιλήσουμε πώς «γράφτηκαν» δύο σύγχρονοι μύθοι.

Μύθος πρώτος: Ελληνικό. Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. η επένδυση στο Ελληνικό αντιπροσωπεύει το φάρμακο για πάσα επενδυτική... νόσο. Είναι σαν να λέμε διαπιστευτήριο αξιοπιστίας στους επενδυτές. Αυτή είναι η βάση ενός αφηγήματος, το οποίο άρχισε να διαμορφώνεται έξι χρόνια πριν όταν η Ν.Δ. ήταν πάλι στα πράγματα. Ενα «Ποίημα του Ελληνικού» για να μπορέσει να δικαιολογήσει τα «δώρα» και να αποδυναμώσει εκείνους που παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις επιλογές της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας.

Οι πρώτες αράδες στο «Ποίημα του Ελληνικού» γράφτηκαν το 2013. Τότε εμφανίστηκε μία μελέτη με τίτλο: «Η παραχώρηση και αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία: Αποτίμηση των μακροοικονομικών επιδράσεων».

Φορέας το ΙΟΒΕ και συντάκτης ο ίδιος άνθρωπος που τον Ιούλιο του 2010 σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα την ελληνική οικονομία και το Μνημόνιο είχε προβλέψει ότι «αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν ... σε ορίζοντα πενταετίας το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου, η παραγωγικότητα θα ενισχυθεί... η ανεργία θα υποχωρήσει».

Η πρώτη εκδοχή του αφηγήματος για το Ελληνικό παραπέμπει σε λογικές «μαστιγίου και καρότου». Τι άλλο παρά «μαστίγιο» είναι αναφορές όπως:

«Αν δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την κάλυψη του ελλείμματος που θα προκύψει, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες κατά τα δύο πρώτα χρόνια».

Ή και ακόμα «η μη παραχώρηση της περιοχής οδηγεί σε μια απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας κατ’ έτος για τα δύο πρώτα χρόνια».

Αλλά αν η επένδυση γίνει τότε «το ΑΕΠ θα είναι κατά 1,2% υψηλότερο σε σχέση ... στο τέλος της περιόδου (έτος 2025), ενώ θα δημιουργηθούν σταδιακά 35.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής των έργων».

Σεπτέμβριος 2016. Το ΙΟΒΕ επανέρχεται. «Οικονομικές επιδράσεις από την ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού», ο τίτλος της νέας μελέτης. Η συντακτική ομάδα της -συμμετέχει και ο συντάκτης της προηγούμενης- ευχαριστούν «στελέχη της Lamda Development για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών και γράφουν:

«Το πρόγραμμα αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να αποτελέσει μια βασική ενισχυτική συνιστώσα προς την κατεύθυνση της άντλησης επενδυτικών πόρων από το εξωτερικό ... Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις:

1. Ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών ανόδου.
2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση και μείωση του δημόσιου χρέους.
3. Αναβάθμιση της χώρας ως προορισμού αμέσων ξένων επενδύσεων».

Από τότε μέχρι σήμερα αυτά τα επιχειρήματα επαναλαμβάνονται στο «Ποίημα του Ελληνικού» και προσφέρουν άλλοθι για: συναντήσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις και οτιδήποτε χρειάζεται για να ξεκινήσουν οι... μπουλντόζες. Με αυτά τα επιχειρήματα καζίνο, ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, ιδιωτικά σχολεία... μεταμορφώθηκαν σε «μεταρρυθμίσεις» και οι «μπουλντόζες» σε πιστοποίηση επενδυτική επάρκειας.

Μύθος δεύτερος: Για την κρίση φταίνε η εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι την 9η Αυγούστου 2007 ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τη μέρα αυτή η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε ότι παγώνει τρία από τα επενδυτικά της κεφάλαια λόγω της μεταβλητότητας στις αμερικανικές αγορές κινητών αξιών. Την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισφέρει ρευστότητα 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έπρεπε άρον άρον να γράψουν το δικό τους αφήγημα για να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις φορτώσουν στο... κόστος εργασίας. Στο «Ποίημα της Κρίσης» που έγραψαν αποσιώπησαν, συγκάλυψαν και έκρυψαν γεγονότα όπως:

◼ Την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κερδοσκοπικές επενδύσεις σε δολάρια. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτιμούσε ότι, μέχρι τα τέλη του 2007, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαζόταν να μαζέψουν κάπου μεταξύ 1 τρισεκατομμυρίου και 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να καλύψουν τα κενά σε δολάρια.

◼ Οτι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν το 29% όλων των μη εξυπηρετούμενων, υψηλού ρίσκου, ενυπόθηκων τίτλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

◼ Οτι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πήραν περισσότερα από τα μισά από τα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που προσφέρθηκαν μέσω του Μηχανισμού Προθεσμιακών Δημοπρασιών της Fed.

◼ Οτι η ΕΚΤ πήρε 2,5 τρισεκατομμύρια από τη Fed με τις γραμμές ανταλλαγής ρευστότητας.

◼ Τον κεντρικό ρόλο της Deutsche Bank. Οι Γερμανοί απέδωσαν τα λάθη της στο γεγονός ότι η τράπεζα εγκατέλειψε τη γερμανική ψυχή της.

Παραμερίζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες γίνοταν πιο πιστευτός ο μύθος... της εργασίας. Σε αυτόν λοιπόν τον μύθο στέκεται η κυβέρνηση για να προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες απόψεις για τις ευθύνες της... εργασίας.

*δημοσιογράφος, συγγραφέας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεχνικές δεξιάς εξουσίας
Τότε, λοιπόν, τι αποκαλύπτεται; Οτι η Δεξιά έχει όντως εμπειρία επικοινωνιακής διαχείρισης και πελατειακών χειρισμών ενώπιον των προβλημάτων. Πρόβλημα στη Μόρια; Ας το αποσιωπήσει ο Τύπος και τελειώσαμε.
Τεχνικές δεξιάς εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνωμοσία των επιχειρηματιών (1)
Οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ έκαναν οτιδήποτε ήταν στο χέρι τους για να στραγγαλίζουν συνεχώς την οικονομία των ΗΠΑ, όταν πρόεδρος της χώρας ήταν ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ.
Η συνωμοσία των επιχειρηματιών (1)
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΕΗ: χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Η κυβέρνηση ευθύς μόλις ανέλαβε άρχισε να ψέγει και να απαξιώνει συστηματικά τη ΔΕΗ προετοιμάζοντας τις συνειδήσεις για να δοθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.
ΔΕΗ: χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στα υπόγεια, στις τρώγλες και στα παγκάκια
Ολο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες διάφοροι «ειδικοί» εμφανίζονται να προεξοφλούν την «ανάσταση» της αγοράς ακινήτων. Μιλούν για άνοδο των τιμών πώλησης, για έκρηξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος εγχώριων...
Επιστροφή στα υπόγεια, στις τρώγλες και στα παγκάκια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ν.Δ. δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όλες αυτές τις ημέρες συζήτησης του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» στη Βουλή, κάνει λόγο για ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι όμως ότι...
Η Ν.Δ. δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κανένας «νόμος και τάξη» δεν καταργεί την ταξική πάλη
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., διαδεχόμενη τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα ώθηση στη συνέχιση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα. Με το δόγμα «νόμος και τάξη» θέλει να προχωρήσει στο τσάκισμα των ταξικών εργατικών συνδικάτων.
Κανένας «νόμος και τάξη» δεν καταργεί την ταξική πάλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας