Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πλήρης αντιστροφή της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλήρης αντιστροφή της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

  • A-
  • A+
(στις τέσσερις τελευταίες βουλευτικές εκλογές)

«Του κύκλου τα γυρίσματα π’ ανεβοκατεβαίνου»
Βιτσέντζου Κορνάρου, «Ερωτόκριτος»

Σπάνια στις εκλογικές αναμετρήσεις παρατηρούνται πλήρεις αντιστροφές στις σχέσεις κομμάτων. Μία από αυτές είναι τα αποτελέσματα των τεσσάρων τελευταίων βουλευτικών εκλογών (εκλογών από εδώ κι εμπρός), δηλαδή των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 (Β.ΙΑ.15) σε σχέση με εκείνες του Ιουνίου 2012 (Β.12) από τη μια μεριά και των πρόσφατων εκλογών (Β.19) σε σχέση με εκείνες του Σεπτεμβρίου 2015 (Β.ΣΕ.15).

Στα ζεύγη αυτά εκλογών εναλλάσσονταν στην πρώτη και δεύτερη θέση η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν όμως αναλύσουμε τις διαφορές, πρέπει να αναφέρουμε τις διαφορές που υπάρχουν σ’ αυτές ανάμεσα στην προβαλλόμενη και την πραγματική αποχή.

Οπως δείξαμε στο άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 28.6.19, η προβαλλόμενη αποχή της τάξης άνω του 40% δεν είναι η πραγματική, δεδομένου ότι στους εγγεγραμμένους υπάρχουν ζώντες Ελληνες που διαμένουν σε διάφορες χώρες του κόσμου καθώς και εκείνοι που ζούσαν στις χώρες αυτές αλλά έχουν αποβιώσει και ο θάνατός τους δεν έχει δηλωθεί στα ληξιαρχεία.

Επιπλέον υπάρχουν και κάποιοι θάνατοι στη χώρα που δεν έχουν δηλωθεί. Κατά συνέπεια η πραγματική αποχή είναι εκείνη που συγκρίνει τους ψηφίσαντες με τους κατοίκους της χώρας με ελληνική υπηκοότητα που έχουν δικαίωμα ψήφου (18 ετών και άνω μέχρι τις Β.19, και 17 ετών και άνω στις Β.19). Με βάση αυτή τη σύγκριση η πραγματική αποχή στις Β.12 ήταν 26,0%, στις Β.ΙΑ15 24,0%, Β.ΣΕ15 33,0% και στις πρόσφατες Β.19 31% (και όχι 42,1%).

Στις δύο πρώτες στήλες του πρώτου τμήματος του πρώτου μέρους του Πίνακα (ΨΗΦΟΙ) δίνονται οι ψήφοι που πήραν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ και το άθροισμά τους (ο νέος δικομματισμός) στις Β.19 και στις Β.ΣΕ15, η διαφορά τους και η ποσοστιαία μεταβολή. Στο δεύτερο τμήμα του πρώτου μέρους δίνονται οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Β.ΙΑ15 και Β.12. Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα (ΠΟΣΟΣΤΑ) δίνονται τα αντίστοιχα ποσοστά των κομμάτων αυτών.

Από το πρώτο μέρος του Πίνακα (ΨΗΦΟΙ) φαίνεται ότι:

  • Στις πρόσφατες εκλογές η Ν.Δ. σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 αύξησε τη δύναμή της κατά 725.011 ψήφους ή 47,5%, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012 αύξησε τη δική του κατά 590.956 ψήφους ή 35,7%.
  • Στις πρόσφατες εκλογές η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μειώθηκε κατά 145.352 ή 7,5%, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 η δύναμη της Ν.Δ. σε σχέση με τις εκλογές του 2012 μειώθηκε κατά 106.803 ψήφους ή 5,9%.

Από το δεύτερο μέρος του Πίνακα (ΠΟΣΟΣΤΑ) φαίνεται ότι:

  • Στις πρόσφατες εκλογές η Ν.Δ. σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 αύξησε τη δύναμή της κατά 11,76 εκατοστιαίες μονάδες ή 41,9%, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012 αύξησε τη δική του κατά 9,45 εκατ. μονάδες ψήφους ή 35,1%.
  • Στις πρόσφατες εκλογές η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μειώθηκε κατά 3,93 εκατ. μονάδες ή 11,2%, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 η δύναμη της Ν.Δ. σε σχέση με τις εκλογές του 2012 μειώθηκε κατά 1,85 εκατ. μονάδες ή 6,2%.
  • Το άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ.+ΣΥΡΙΖΑ (ο δικομματισμός) σημείωσε αύξηση κατά 7,83 εκατ. μονάδες ή 30,8% στις πρόσφατες εκλογές σε σύγκριση με εκείνες του Σεπτεμβρίου 2015. Η αντίστοιχη αύξηση στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 σε σύγκριση με εκείνες του 2012 ήταν 7,60 εκατ. μονάδες ή 28,9%, δηλαδή σχεδόν η ίδια.
  • Ο δικομματισμός στις εκλογές του 2012 ήταν κάτω από το 57%, σε εκείνες του 2015 κάτω από το 65%, ενώ στις πρόσφατες ξεπέρασε το 71%. Ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνα Ν.Δ.+ΠΑΣΟΚ πριν από την κρίση.
  • Το ποσοστό της Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές ήταν κατά 8,32 εκατ. μονάδες υψηλότερο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν κατά 8,53 εκατ. μονάδες υψηλότερο από εκείνο της Ν.Δ. Σημειώθηκε, δηλαδή, πλήρης αντιστροφή της σχέσης των δύο κομμάτων. «Του κύκλου τα γυρίσματα π’ ανεβοκατεβαίνου», που γράφει ο Βιτσέντζος Κορνάρος στον «Ερωτόκριτο».

Θα είναι ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί η σχέση αυτή στις επόμενες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική.

* πρώην αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κανονικότητα του παλαιοκομματισμού
Η Ν.Δ. –σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο «φυλλορρόησε»– όχι μόνο διατήρησε τις δυνάμεις της του 2015, αλλά ύστερα από 4,5 χρόνια επανήλθε στην εξουσία χάρη στο δικό της καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, με ένα...
Επιστροφή στην κανονικότητα του παλαιοκομματισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πραγματική αποχή χαμηλότερη πάνω από 10 μονάδες από την προβαλλόμενη
Τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις βουλευτικές εκλογές, πολύς λόγος γίνεται για το μεγάλο ποσοστό αποχής. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τον αριθμό των πολιτών που δεν προσήλθαν στις κάλπες, δηλαδή τους...
Η πραγματική αποχή χαμηλότερη πάνω από 10 μονάδες από την προβαλλόμενη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
Πολλά σχόλια έγιναν και θα γίνουν για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Στον περιορισμένο χώρο του άρθρου αυτού θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις για τα αποτελέσματα, που ίσως προσθέσουν κάποια...
Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα κόμματα και η εκλογή των αρχηγών τους
Η γελοιοποίηση των διαδικασιών ανάδειξης του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, δεν αφορά μόνον το συγκεκριμένο κόμμα και την πολιτική αξιοπιστία του. Θέτει παράλληλα και ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά συνολικότερα...
Τα κόμματα και η εκλογή των αρχηγών τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επαναλαμβανόμενη αστοχία των δημοσκοπήσεων (και όχι μόνο στην Ελλάδα)
Το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευθεί πύρινα άρθρα εναντίον των νέων «αποδιοπομπαίων τράγων», δηλαδή των εταιρειών δημοσκοπήσεων, κατά τα ειωθότα. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που το (αναγνωστικό)...
Η επαναλαμβανόμενη αστοχία των δημοσκοπήσεων (και όχι μόνο στην Ελλάδα)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τυπολογία των κομμάτων
Η προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της και τα κόμματα έχουν εκθέσει τα προγράμματά τους. Ολες οι εταιρείες που διεξάγουν δημοσκοπήσεις τα καταγράφουν, εννέα από αυτά υπερβαίνουν το συνταγματικό όριο του...
Τυπολογία των κομμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας