• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.6°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.8°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 15.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μορίς και οι κοκορόμυαλοι

 • A-
 • A+

Σαράντα πέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση, αποφαίνεται μια παροιμία. Ο αγροτικός μύθος εξιστορεί την υπόθεση που συμπυκνώθηκε σ’ αυτήν τη λαϊκή φράση. Οι κάτοικοι ενός χωριού, όλοι Γιάννηδες, που καμώνονταν πως τα ’ξεραν όλα, ξεγελάστηκαν από έναν πλουμιστό και αλαζόνα κόκορα. Εντυπωσιακός, λειράτος, με αρχοντικό περπάτημα, τους έπεισε για τη σοφία του.

Για όλα τα δεινά τους έφταιγε το ποτάμι. Με μια ανάσα έφτασαν στις όχθες του. Μαγεμένοι από τη σοφία του κόκορα όρμησαν μες στο ποτάμι να το τιμωρήσουν. Κραδαίνοντας τα ρόπαλά τους. Ομως, τους ρούφηξε όλους ο εχθρός τους. Ετσι τους συμβούλεψε ο κόκορας, που επέστρεψε στο έρημο χωριό επιχαίροντας για την πολιτική του μαεστρία.

Ετσι συμβαίνει. Κατά κανόνα. Εντυπωσιαζόμαστε από το πλουμιστό. Το ταυτίζουμε με την ανωτερότητα. Η εμφάνιση, τα κοσμήματα, το καπέλο, τα μεταξωτά φλομώνουν το μάτι. Κάποιες φορές συσκοτίζουν το μυαλό. Που υποτάσσεται στην εντύπωση. Το λιτό ταυτίζεται με τη φτώχεια. Σε ιδέες. Την ανεπάρκεια και την αναξιοπιστία. Είναι μια αντίληψη που διαποτίζει τον πολιτισμό. Τα έθιμα που απαιτούν γεμάτο τραπέζι.

Δεν ξέρω πόσο τα είχε υπόψη του αυτά ο Μορίς. Κι αυτός λειράτος. Τον είδα τροφαντό. Καλός για κόκορας κρασάτος, συμπέραναν οι καινούργιοι γείτονές του. Μετακόμισαν στο χωριό τού Μορίς από την κοντινή πόλη. Στη νότια Γαλλία. Συνταξιούχοι με την καλή τους σύνταξη. Κουβάλησαν μαζί τους και τις συνήθειες της πόλης.

Το ξύπνημα στα αστικά κέντρα ορίζεται από τα ξυπνητήρια. Ανάμεσα στα καλά που έφερε ο Διαφωτισμός ήταν και το δικαίωμα στον βαθύ ύπνο. Το ατομικό δικαίωμα στο ξύπνημα. Εικάζω πως αυτό, μέσες άκρες, θα ήταν το ζουμί της μαρτυρικής κατάθεσης του ζεύγους που μήνυσε τον κόκορα. Παραβίαση του νόμου. Αξημέρωτα άρχιζε τα κικιρίκου. Μια-δύο-τρεις φορές. Κοντεύαμε να πάθουμε από την καρδιά μας. Επανειλημμένη ασέβεια προς την τήρηση της τάξης. Αδιαφορία για την ψυχική μας υγεία. Είπαν και το στόμα τους άφριζε από τις λέξεις τους. Ζητούσαν από το δικαστήριο να κηρύξει τον κόκορα εχθρό των ατομικών δικαιωμάτων. Και ο μόνος τρόπος να σιωπήσει είναι να γίνει κόκορας κρασάτος. Με δικαστική βούλα.

Φρύαξε ο Μορίς όσο άκουγε την κατηγορία των γειτόνων. Κινδύνευε να γίνει πικάντικος μεζές. «Στην αρχή, κύριε πρόεδρε, μου κακοφαινόταν», απολογήθηκε ο Μορίς στο άκουσμα της λέξης κοκορόμυαλος. «Το πήρα για προσβολή. Πόσο λίγο μας ξέρουν οι άνθρωποι. Ειδικά αυτοί που ζουν μες στις τρύπες τους στην πόλη. Τώρα πια δεν μου κακοφαίνεται, το συνήθισα. Λυπάμαι τους γειτόνους. Που δεν μπορούν να χαρούν την εξοχή. Το βάλαν αμέτι μουχαμέτι να χάσουμε την ψυχή μας».

Κατέβηκε καμαρωτός από το εδώλιο. Το λειρί άστραφτε μες στο φως που έμπαινε απ’ το παράθυρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βατράχια και βουβάλια
Ομως ο κοασμός και η λεπτή φύση του βατράχου υποχωρούν. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τα βουβάλια, που είναι κυριαρχικά. Δεν αφήνουν μια σταλιά τόπο και γι’ αυτούς.
Βατράχια και βουβάλια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άξιος άνθρωπος αγαπιέται μοναχός του
Εναν ουρανό από άλλους τόπους ψάχνουν οι μετα-κοβιντιανοί άνθρωποι. Για να μη γίνουν μετα-άνθρωποι. Που πάει να πει, να μη χάσουν τη βούλησή τους. Να μη γίνουν ηχεία της θέλησης άλλων. Να μη χάσουν την...
Ο άξιος άνθρωπος αγαπιέται μοναχός του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λάι οάμινjι
Η Ομοσπονδία έχει περιοριστεί σε φολκλορική προσέγγιση με τη διοργάνωση των ανταμωμάτων και με επιδερμικές εκδηλώσεις. Επιδεικνύει φοβικά σύνδρομα στη διδασκαλία της βλάχικης γλώσσας ή και στη διοργάνωση ενός...
Λάι οάμινjι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χέρια
Τα χέρια είναι το πιο φλύαρο ανθρώπινο μέλος. Σε αντίθεση με τα μάτια. Ή και το πρόσωπο. Που εκπαιδεύονται στην απόκρυψη. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λέγεται. Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος όμως να τραβάει...
Χέρια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύκλοι
Ζούμε με ψευδαισθήσεις πιστεύοντας πως απαλλαγήκαμε από παραδοσιακές μορφές συμπεριφοράς. Αυτές επιστρέφουν, ενίοτε ως παραμόρφωση με εστίαση σε ανορθολογισμούς αχρείαστους. Αλλοτε, η επιστροφή γίνεται ως...
Κύκλοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο θάνατος του «Κωστή» και οι ηθικοί αυτουργοί
Οι μικρές φώκιες μετατρέπονταν σε ένα είδος «κατοικίδιου» που δεν μπορεί πλέον να εναρμονιστεί στην άγρια φύση με το άγριο είδος του, αφού το θεωρεί ξένο και παρείσακτο.
Ο θάνατος του «Κωστή» και οι ηθικοί αυτουργοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας