• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.3°C
  0 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.5°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.3°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.6°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 27.5°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.2°C / 22.7°C
  0 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  38%
Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχι αναλώσιμοι οι Ελληνες και Τούρκοι φαντάροι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας αδιάλειπτης ροής ειδήσεων που αφορά τα τεκταινόμενα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, με κεντρικό πυλώνα συζήτησης κάποιο επικείμενο θερμό επεισόδιο και έναν διακρατικό πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας.

Συζήτηση βέβαια που αποκρύπτει την ουσία της κουβέντας, θεωρώντας δεδομένα και αναφαίρετα τα δίκαια του ελληνικού κράτους, απέναντι σε αυτά του τουρκικού και ανάγοντάς τα σε κρίσιμης εθνικής σημασίας θέματα που για να λυθούν απαιτούν εθνική ενότητα και ομοψυχία. Η πραγματικότητα, όμως, φαίνεται να δείχνει διαφορετική.

Η αναδίπλωση της Ελλάδας, από την πολιτική λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου που προέβαλλε τις προηγούμενες δεκαετίες, σε μια προνομιακή συμμαχία με τις ΗΠΑ και πολιτική συμμαχιών με κράτη της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου (άξονας Ελλάδας - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κύπρου) που θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης έναντι των διεκδικήσεων της Τουρκίας, αναδεικνύει ότι τα «δίκαια» του ελληνικού κράτους στην ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι τόσο αναφαίρετα. Κάτι που το γνωρίζουν καλά οι ανταγωνιζόμενες αστικές τάξεις και οι εκπρόσωποί τους.

Αφενός, «η απαίτηση ελληνοτουρκικής συμφωνίας ή η παραπομπή σε διεθνές δικαστήριο για την κήρυξη ΑΟΖ», όπως το διατυπώνει ο καθηγητής Ηρακλείδης και αφετέρου, δεκάδες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου που προκρίνουν σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως αυτή του Καστελόριζου, συμβιβαστικές λύσεις, με βάση την αρχή της ευθυδικίας (π.χ. στην περίπτωση της διαμάχης Βρετανίας - Γαλλίας, η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ότι στα βρετανικά νησιά που είναι πλησίον των ακτών της Γαλλίας δεν θα έπρεπε να δοθεί Υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο Χωρικά Υδατα και όρισε το όριο με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών), αναδεικνύουν από τη μία ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κηρύξει από μόνη της ΑΟΖ και από την άλλη ότι η πολιτική λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν της εγγυάται την κατοχύρωση των «δικαίων» της στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης, λοιπόν, όπως αντίστοιχα και της τουρκικής, συμπυκνώνεται σε αυτήν του «ή όλα ή τίποτα», πολιτική που αποκρυσταλλώνει μια πραγματικότητα συνεχούς, διαρκώς οξυμένου και ιδιαίτερα επικίνδυνου, για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, ανταγωνισμού μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, με στόχο τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, μιας περιοχής με παγκόσμιο στρατηγικό ενδιαφέρον όπου διέρχονται εμπορικές και ενεργειακές ροές τεράστιας σημασίας.

Παρονομαστή της όξυνσης αυτής αποτελούν οι εργατικές τάξεις των δύο χωρών, οι οποίες θα καλεστούν να πολεμήσουν μεταξύ τους, στον μανδύα της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, για να υπερασπιστούν τελικά τα συμφέροντα και τα κέρδη της ντόπιας τους αστικής τάξης και των συμμαχιών της.

Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα και επίμονα ότι μόνος τρόπος για να εμποδιστούν τα σχέδιά τους είναι η συγκρότηση ενός μαζικού και μαχητικού κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό με στόχο το μπλοκάρισμα των πολεμικών σχεδιασμών του ελληνικού κράτους, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ενάντια στις κυβερνήσεις της βάρβαρης ταξικής επίθεσης και της στυγνής κρατικής καταστολής.

Καλούμε σε Κοινή Πάλη Ελληνες και Τούρκους φαντάρους, τον εργαζόμενο λαό και στις δύο ακτές του Αιγαίου ενάντια στον διακρατικό πόλεμο που μας οδηγούν, ενάντια στα θερμά επεισόδια που θα χυθεί το δικό μας αίμα για τα δικά τους συμφέροντα, για τις ΑΟΖ, για τα πετρέλαια-φυσικό αέριο, για τα κέρδη τους.

Την Τετάρτη 10/7 καλούμε σε Αντιπολεμική Διαμαρτυρία στις 18.30 στη Βουλή.

ΑΠΟΨΕΙΣ
H ελληνοτουρκική φιλία, μοναδική ειρηνική προοπτική στη Μεσόγειο
Η επίτευξη θετικής έκβασης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως εν προκειμένω οι πρόσφατες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με βάση τις ιστορικές παραμέτρους μέσα στις οποίες διαμορφώθηκαν,...
H ελληνοτουρκική φιλία, μοναδική ειρηνική προοπτική στη Μεσόγειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανατολική Μεσόγειος και «μεταεθνική» συνθήκη
Οταν μιλάμε για προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά αναφερόμαστε σ’ ένα πρόβλημα το οποίο έχει τεχνικό χαρακτήρα: πώς θα γίνει η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) ανάμεσα σε όλα...
Ανατολική Μεσόγειος και «μεταεθνική» συνθήκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο Ανατολικό Ζήτημα;
Οι διαδοχικές ελληνοτουρκικές κρίσεις αλλά και οι υφέσεις τους οδηγούν σε κάποιες διαπιστώσεις.
Το νέο Ανατολικό Ζήτημα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας
Βρισκόμαστε, όπως φαίνεται, ένα βήμα πριν ανακοινωθεί από την Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή και από τις δύο πλευρές, η έναρξη του διαλόγου για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο σύγχρονων εθνικών κρατών.
Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελληνοτουρκικά: διάλογος για ειρήνη και σταθερότητα
Η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να θέτει την ατζέντα και που έχει αποφασίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της δεν υπάρχει, οπότε και δεν νιώθει δεσμευμένη από υποχρεώσεις που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Ελληνοτουρκικά: διάλογος για ειρήνη και σταθερότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θέλουμε ή δεν θέλουμε λύσεις;
Η Ελλάδα για να ενεργοποιήσει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα θα πρέπει να συμφωνήσει με την Τουρκία για τα όριά της. Το ίδιο, εάν επιδιώκει να κατοχυρώσει και ΑΟΖ, η οποία δεν έχει νόημα στο Αιγαίο
Θέλουμε ή δεν θέλουμε λύσεις;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας