Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Κύπρος σε ασφυκτικό κλοιό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κύπρος σε ασφυκτικό κλοιό

  • A-
  • A+

Μέσα στον καυτό Ιούλη η Λευκωσία ετοιμάζεται να περάσει ξανά την εξάμηνη δοκιμασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP.

Το απόλυτο αδιέξοδο στο Κυπριακό συμπληρώνει ακριβώς δύο χρόνια και ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι επιχειρεί με τους επιτελείς του μια ολική ανασκόπηση της κατάστασης. Στο νησί συμβαίνουν από το Πάσχα γεγονότα που δεν περνούν τόσο αθόρυβα, ακόμα και ανάμεσα σε όσους Κυπρίους, ηθελημένα ή άθελα, θεωρούν ότι οι πολιτικές ειδήσεις για το «νεκρό» Κυπριακό είναι μια συνήθεια από το παρελθόν.

Ομως, ο Ν. Αναστασιάδης δεν είναι δυνατόν να μη βλέπει πως πουθενά διεθνώς δεν εξελήφθη η τουρκική «μέγκενη» από το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ ως «δεύτερη εισβολή».

Ούτε φαίνεται να έπιασαν τόπο στο τραπέζι του Συμβουλίου της Ε.Ε. οι τοποθετήσεις –μερικές φορές και σε δραματικούς τόνους– του ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη ή η απειλή για... βέτο στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση. Γι’ αυτό και ο Κύπριος πρόεδρος φρόντισε να τα μαζέψει μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Ποιος μίλησε για κυρώσεις;».

Για μήνες τώρα η Λευκωσία εμφάνιζε εικονικές μάχες με πλασματικές νίκες, επιτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό να ικανοποιήσει την εσωτερική κοινή γνώμη, παρασύροντας και την ελλαδική: τριμερείς συναντήσεις και φωτογραφήσεις, κοινές διακηρύξεις, «αμυντικές συμφωνίες» έως και συμμαχίες, στρατηγικές συνεργασίες, αγωγούς να εκτείνονται κατά μήκος της Μεσογείου. Τώρα, όμως, η συνεχής καταφυγή του Ν. Χριστοδουλίδη στην καταγγελτική διπλωματία εξαντλεί τα όριά της γιατί πληθαίνουν όσοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, μαζί με τη γνωστή σχολή διπλωματών στη Λευκωσία που αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή Ενωση ως… Κίνημα των Αδεσμεύτων έδωσαν λανθασμένη βαρύτητα στη σχέση δικαίου και ισχύος. Πίστεψε ο ΥΠΕΞ ότι με μια σειρά γνωματεύσεις περί της νομικής βάσης μιας ενδεχόμενης απόφασης του Συμβουλίου, θα μπορούσε να αιτιολογήσει την αντίδραση στις κινήσεις της Τουρκίας.

Δεν κατανόησε ότι τέτοιες αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι αμιγώς πολιτικές, έχοντας στη ζυγαριά μια σειρά από καίριους παράγοντες: τα συμφέροντα με την Τουρκία, την κατάσταση στο Κυπριακό, τη θέση του ΟΗΕ και εν τέλει την αξιοπιστία της Λευκωσίας. Είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Χριστοδουλίδης δοκιμάζεται πραγματικά για τις διπλωματικές ικανότητές του, έξω από τις δημόσιες σχέσεις και είναι φανερό ότι εξέρχεται μαζεμένος.

Διπλωματία των επιστολών

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει απευθυνθεί τις τελευταίες ημέρες δύο φορές δι’ επιστολών προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στη μία από αυτές, ημερομηνίας 14 Ιουνίου, εκφράζει ετοιμότητα για συνομιλίες οποιασδήποτε μορφής και σύνθεσης, διμερείς με εκπρόσωπο του ΟΗΕ ή πολυμερείς με τον ίδιο τον γενικό γραμματέα και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Καταγράφει ιδέες και εισηγήσεις που κατέθεσε, οι οποίες όμως δεν έτυχαν καμίας αποδοχής από την άλλη πλευρά και, το χειρότερο, δεν έχουν συγκινήσει τον ΟΗΕ. Την άλλη επιστολή την απέστειλε για να εκφράσει την έντονη αποδοκιμασία του για όσα ακούγονται για το Βαρώσι ότι θα παραχωρηθεί από τον τουρκικό στρατό κατοχής για να ανοίξει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Η δεύτερη επιστολή αποτελεί και την αντανακλαστική αντίδρασή του σε όσα φημολογούνται για τις συζητήσεις που έκανε πίσω από κλειστές πόρτες με τον Κουντρέτ Οζερσάι, λεγόμενο «ΥΠΕΞ» των Τουρκοκυπρίων, ευνοούμενο της Αγκυρας αλλά και εμπνευστή της ιδέας για τα Βαρώσια.

Τηλεφώνημα αβρότητας

Ενας τραυματισμός του προέδρου Ν. Αναστασιάδη πριν από λίγες ημέρες –ευτυχώς όχι σοβαρός– έδωσε την ευκαιρία για μια κίνηση αβρότητας από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να του τηλεφωνήσει και να του ευχηθεί περαστικά. Λέγεται από ορισμένες πηγές του προεδρικού ότι έκλεισε ραντεβού για να κάνουν μια συνάντηση μεταξύ τους, εξέλιξη που οι συνεργάτες του Ν. Αναστασιάδη έσπευσαν να διοχετεύσουν ως αξιοσημείωτη.

Μπορεί να σηματοδοτήσει όντως εξελίξεις; Προ ημερών, ο Μ. Ακιντζί είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι ο «κύκλος του Κραν Μοντανά» δεν έχει κλείσει οριστικά και ότι πιθανόν να επιχειρηθεί μια άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο για να ξεκαθαρίσει οριστικά το σκηνικό, αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη όμως ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιο βήμα.

Δεν ομολογείται, αλλά στην ουσία επιβεβαιώνεται ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γκουτέρες, Τ. Χολ Λουτ, έχει καταθέσει την εντολή της. Ο ίδιος ο Αντ. Γκουτέρες διαμηνύει ότι μόνον αν αποταθούν σε αυτόν από κοινού οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία για καταληκτική διαπραγμάτευση. Και πάλι τους έχει εξηγήσει διά της διπλωματικής οδού ότι δεν αρκεί να συνεχίσουν οι συζητήσεις από εκεί που έμειναν το τραγικό βράδυ της 7ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανά.

Θα πρέπει πρώτα να τα βρουν μεταξύ τους, να επιβεβαιώσουν τις συγκλίσεις τους και να παρουσιάσουν ώριμες θέσεις για κατάληξη. Δεν θα δεχθεί ούτε διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους ούτε ατέρμονες συζητήσεις. Ο Αντ. Γκουτέρες, λένε πηγές που έχουν άριστη γνώση των προθέσεών του, έχει συνδέσει το Κυπριακό με το προσωπικό γόητρό του: «Ας πάρουν 2-3 μήνες μόνοι τους για να τα βρουν και μετά ας με καλέσουν…».

Ο Ν. Αναστασιάδης ακολούθησε για δύο χρόνια μια παρελκυστική τακτική – το λιγότερο που μπορεί να λεχθεί είναι πως δεν έδειξε να βιάζεται. Είναι άγνωστο αν τα τελευταία γεγονότα θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη. Πάντως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί που σε 10 μήνες έχει εκλογές και συνεπώς η ωφέλιμη περίοδος για το Κυπριακό κλείνει μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Μ. Ακιντζί εξακολουθεί να εμμένει στο αφήγημα με βάση το οποίο πήρε την ψήφο του 65% των Τουρκοκυπρίων: ομοσπονδία, συνύπαρξη με τους Ελληνοκυπρίους με πολιτική ισότητα έναντί τους, αλλά και χειραφέτηση των Τουρκοκυπρίων ως αυτόνομης οντότητας έναντι της Τουρκίας.

Η οδός για τον Μ. Ακιντζί είναι μονόδρομος: επίλυση του Κυπριακού γιατί έτσι οι Τουρκοκύπριοι εξασφαλίζουν τη διεθνή υπόσταση εντός Ε.Ε., τη διοίκηση της μίας επαρχίας (ζώνης) της Κύπρου αλλά και την κοσμικότητά τους, το κράτος δικαίου.

Η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων για τον Ν. Αναστασιάδη μπορεί να τον κάνει να σκεφτεί ξανά το σενάριο της λύσης; Αν προχωρήσει, θα πρέπει να βγάλει από το πίσω μέρος του μυαλού του τη σκέψη από ποια πόρτα θα δραπετεύσει, όπως έκανε στο Κραν Μοντάνα (Ιούλιος 2017) και προηγουμένως στο Μοντ Πελεράν (Νοέμβριος 2016).

ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχει η Κύπρος «αποτρεπτική ισχύ»;
Συνεχείς περιπλοκές συναντά η Κύπρος στην εξωτερική πολιτική της, έχοντας μείνει ουσιαστικά απομονωμένη, χωρίς πραγματικές επιλογές στο ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία.
Εχει η Κύπρος «αποτρεπτική ισχύ»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην κόψη του ξυραφιού
Για τους παλαιότερους σχολιαστές των ελληνοτουρκικών η ανάλυση της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες.
Στην κόψη του ξυραφιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού «ταυτίζονται» στ’ αλήθεια η Αθήνα με τη Λευκωσία;
Μπορεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης να διακήρυξε πως υπάρχει «πλήρης ταυτότητα απόψεων με την Αθήνα», όμως στην πραγματικότητα υπάρχει μία διαφορά: η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να αναπτύξει το κανάλι του διαλόγου με...
Πού «ταυτίζονται» στ’ αλήθεια η Αθήνα με τη Λευκωσία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος «έστειλε» την Τουρκία στη Λιβύη;
Η πολιτική της Λευκωσίας αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργούν εύλογες απορίες για τον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων σε συνεργασία με την Αθήνα.
Ποιος «έστειλε» την Τουρκία στη Λιβύη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελλάδα και Τουρκία μπροστά στο φάσμα της σύγκρουσης
Η Τουρκία μετατράπηκε εδώ και καιρό σε πειρατή και λογαριάζει μέσα από αυτή την τυχοδιωκτική μέθοδο να παρουσιαστεί στο προσκήνιο της ιστορίας ως μια από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.
Ελλάδα και Τουρκία μπροστά στο φάσμα της σύγκρουσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φυσικό αέριο και κυπριακή ΑΟΖ: το τέλος της πολιτικής πλάνης
Η απόσταση μεταξύ των επί 3 χρόνια διακηρύξεων και της σημερινής «γυμνής» πραγματικότητας είναι τεράστια. Η Κύπρος δεν έγινε ενεργειακός κόμβος και το φυσικό αέριο άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά...
Φυσικό αέριο και κυπριακή ΑΟΖ: το τέλος της πολιτικής πλάνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας