Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μετά την κρίση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μετά την κρίση

  • A-
  • A+

Στη διάρκεια της κρίσης αναπτύχθηκε μια ευρεία ποικιλομορφία φορέων Κ.ΑΛ.Ο., με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που κάλυψαν οξυμένες κοινωνικές ανάγκες. Αναπόφευκτα η έμφαση προσανατολίστηκε στην αλληλεγγύη και στα κοινωνικά χαρακτηριστικά έναντι της οικονομικής βιωσιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, η συνεισφορά της Κ.ΑΛ.Ο. στη διάρκεια της κρίσης συνιστά παρακαταθήκη για το μέλλον.

Σήμερα, καθώς η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, δημιουργείται ένα διαφορετικό και ευνοϊκότερο πλαίσιο για την ανάπτυξη των φορέων της Κ.ΑΛ.Ο., καθώς υπάρχει αυξανόμενη αγοραστική δύναμη για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Σήμερα είναι εφικτή η οικονομική ενδυνάμωση του πεδίου, διατηρώντας βέβαια τα κοινωνικά-αλληλέγγυα στοιχεία, τα οποία άλλωστε συνιστούν εγγενή χαρακτηριστικά του. Υπάρχουν περισσότερες προϋποθέσεις ώστε να αποκατασταθεί μια ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό και οικονομικό περιεχόμενο της Κ.ΑΛ.Ο. όσο και ανάμεσα στην πραγματικότητα και στις προσδοκίες από την Κ.ΑΛ.Ο.

Το κρίσιμο ερώτημα μετά από μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης είναι ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Πολιτείας, πέραν βέβαια του πρωταγωνιστικού ρόλου των συνεργατικών εγχειρημάτων.

Ο ρόλος της Πολιτείας εκφράζεται κυρίως μέσω θεσμικών, χρηματοδοτικών και λοιπών υποστηρικτικών μέτρων. Ολα αυτά συνοψίζονται στην πολιτική βούληση, η οποία την περίοδο από το 2015 εκφράστηκε σε όλους τους ανωτέρω τομείς.

Οσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα, αναφέρεται η ψήφιση νέου ολοκληρωμένου πλαισίου για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τον ν.4430/2016, καθώς και το πλαίσιο σχετικά με δημόσιες συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς, τις προγραμματικές συμβάσεις και την παραχώρηση κινητής ή και ακίνητης περιουσίας από τους δήμους.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, σχεδιάστηκε ένα πλέγμα προγραμμάτων επιχορηγήσεων με σημαντικούς πόρους. Ηδη στην τελική φάση βρίσκεται η προετοιμασία της πρόσκλησης για την επιχορήγηση των υφιστάμενων φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Στη δημοσίευση της πρόσκλησης υπήρξε καθυστέρηση, καθώς οι προδιαγραφές της πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να εναρμονίσουν το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα χαρακτηριστικά των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. στη χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες επιπρόσθετες θεσμικές αλλαγές. Επίσης οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. έχουν τη δυνατότητα ένταξης στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οσον αφορά τις λοιπές υποστηρικτικές ενέργειες, τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα «Κέντρα Στήριξης» της Κ.ΑΛ.Ο., με παρουσία σχεδόν στο σύνολο των περιφερειών της χώρας. Αποστολή τους είναι να λειτουργήσουν ως σημεία πληροφόρησης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για υπάρχοντες και δυνητικούς φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Από την Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο. έγιναν μια σειρά από ενέργειες με στόχο τη διευκόλυνση των φορέων. Ενδεικτικά:

● Εγιναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την τροποποίηση του ν.4430/16 προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων των φορέων, και συγκεκριμένα του άρθρου 3 παρ.4 και του άρθρου 14 παρ. 8.

● Εγινε προεργασία για τη βελτίωση της ΥΑ που αφορά τη λειτουργία του Μητρώου, με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής.

● Συντάχθηκαν εγκύκλιοι σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο., προς την ΑΑΔΕ, τα Επιμελητήρια και άλλες υπηρεσίες, για τη διευκόλυνση της συνεργασίας τους με τους φορείς.

● Αναρτήθηκαν νέα υποδείγματα καταστατικών ως βοήθημα στους υπό ίδρυση φορείς.

● Πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου, ώστε να γίνει πιο φιλική στον χρήστη, να παρέχει περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας των στοιχείων και να μειώσει τον φόρτο εργασίας της Ειδικής Γραμματείας.

Η περίοδος της οικονομικής ανάκαμψης που διανύει η χώρα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της εμπειρίας από την περίοδο της κρίσης και την περίοδο εφαρμογής του ν.4430/2016 συνιστούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του χώρου της Κ.ΑΛ.Ο., για την αξιοποίηση του οποίου απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές σε πολιτικό, θεσμικό, χρηματοδοτικό και λοιπό υποστηρικτικό πλαίσιο.

*Eιδικός γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική διαχείριση της κοινωνικής κατάρρευσης
Σε τι διαφέρουν οι επιδοτήσεις του Τραμπ στα νοσοκομεία, τα οποία φρόντισαν να απολύσουν εργαζόμενους, από τους ύμνους του κ. Μητσοτάκη για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο όμως προσπαθεί να το μετατρέψει σε...
Η πολιτική διαχείριση της κοινωνικής κατάρρευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζήτω το κράτος;
Οσοι ελπίζουν πως ο καπιταλισμός θα «λογικευτεί, όπως στα τριάντα ένδοξα μεταπολεμικά χρόνια», δεν κατανοούν τους πολιτικούς όρους της «κεϊνσιανής συναίνεσης», κανένας εκ των οποίων δεν πληρούται σήμερα – το...
Ζήτω το κράτος;
ΑΠΟΨΕΙΣ
• Ω, αιώνια νύχτα, πότε θα τελειώσεις; • Σύντομα, σύντομα ή ποτέ
Οσους αποδιοπομπαίους τράγους και να βρούμε, όσους βαρβάρους και να στιγματίσουμε, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το τέλος του πραγματισμού, όπως το ξέραμε, έρχεται.
• Ω, αιώνια νύχτα, πότε θα τελειώσεις; • Σύντομα, σύντομα ή ποτέ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
Οταν κατακάτσει η σκόνη από την υγειονομική κρίση, είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ένα άλλο «φυσιολογικό» το ίδιο επώδυνο με το προηγούμενο και γι’ αυτό οι κυρίαρχες ελίτ αποφεύγουν να το περιγράψουν. Ο...
Το «κανονικό» και το «φυσιολογικό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πανδημία και κοινωνική εξέλιξη
Διαβάζω τα κείμενα και μελετώ τις επιστημονικές αναλύσεις και τις πολιτικές θέσεις σχετικά με την τωρινή πανδημία στη διεθνή πολιτική δημόσια σφαίρα. Το κείμενο του φίλου μου και κορυφαίου διανοούμενου της...
Πανδημία και κοινωνική εξέλιξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας