Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μύθοι και παραμύθια για το Aσφαλιστικό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μύθοι και παραμύθια για το Aσφαλιστικό

  • A-
  • A+

Με την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, για το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας εξορθολογίστηκε και εκσυγχρονίστηκε.

Είχε προηγηθεί βέβαια η καταστροφική περίοδος του PSI και της λεηλασίας των αποθεματικών και της μείωσης των συντάξεων, που διαδέχθηκε δεκαετίες κακοδιαχείρισης και σταδιακής μεταβίβασης του βάρους των δαπανών υγείας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στα Ταμεία, με αποκορύφωμα το τζογάρισμα σε μετοχές και ομόλογα από αυτοδίδακτες διοικήσεις και κυβερνήσεις.

Ετσι, το σημείο εκκίνησης της διάσωσης της κοινωνικής ασφάλισης ήταν όχι μόνο στο δύσκολο πλαίσιο των μνημονιακών περιορισμών και της οικονομικής κατάστασης, αλλά και ουσιαστικά σε ένα τοπίο καταστροφής. Ομως, σήμερα το κόστος λειτουργίας του συστήματος είναι μισό και ο υπολογισμός των συντάξεων υπόκειται σε ενιαίους κανόνες. Με την παράλληλη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων το ισοζύγιο των Ταμείων βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ με την παράλληλη προσπάθεια στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας ανακουφίστηκαν οι ανάγκες μεγάλων –ειδικά των πιο αδύναμων– ομάδων του πληθυσμού και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί.

Το σύστημα εξακολουθεί βέβαια να είναι εκτεθειμένο στο μικρό ποσοστό απασχόλησης και τα χαμηλά επίπεδα αμοιβών, όπως όλα τα συστήματα που βασίζονται σε εισφορές (pay-as-you-go). Μια συστηματική συζήτηση για τα αξιακά θεμέλια του συστήματος επείγει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι το δημογραφικό, αλλά τα χαμηλά επίπεδα (πλήρους) απασχόλησης. Η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής ασκεί σημαντική πίεση στο σύστημα, όμως όσοι εστιάζουν στο ζήτημα της υπογεννητικότητας (λες και όποιος γεννιέται έχει και εξασφαλισμένη εργασία) αγνοούν τόσο τις εξελίξεις στην απασχόληση και την επίδραση της τεχνολογικής αλλαγής όσο και το γεγονός ότι βασικός παράγοντας για τη γεννητικότητα είναι και το ισχυρό και πολύπλευρο κοινωνικό κράτος.

Σήμερα όμως τα δύο αντίπαλα σχέδια αφορούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό. Από τη μια προτείνεται ένα σύστημα που με την ευθύνη του κράτους προσφέρει κοινωνική ασφάλεια και προοπτική στο σύνολο του πληθυσμού, με προτεραιότητα στην κάλυψη των βασικών αναγκών και όχι στην ατομική αναπλήρωση των αναγκών μιας όλο και μικρότερης μειοψηφίας. Από την άλλη προτείνεται ένα σύστημα για τους λίγους, με ατομική ιδιωτική ασφάλιση και επαγγελματικά Ταμεία, που υπόσχεται κεφαλαιοποιητικές αποδόσεις, αλλά αποκρύπτει σημαντικούς κινδύνους και κρίσιμες συνέπειες:

● Τα επαγγελματικά Ταμεία είναι βιώσιμα όσο ο κλάδος πάει καλά. Τι θα γίνει όμως όταν ένας κλάδος βρεθεί σε κρίση, όπως π.χ. των εκδόσεων με την τεχνολογική αλλαγή ή των κατασκευών; Θα τα διασώσει ο ιδιωτικός τομέας; Ενα ενιαίο επικουρικό Ταμείο, όπου συμβάλλουν όλοι μαζί από όλους τους κλάδους, είναι πιο ανθεκτικό στις διαρθρωτικές αλλαγές και κρίσεις.

● Τα επαγγελματικά Ταμεία είναι ένα πρώτο βήμα εξατομίκευσης και ιδιωτικοποίησης. Καθώς σε πολλά επαγγέλματα ενισχύονται οι ανισότητες ανάμεσα στη χαμηλά αμειβόμενη πλειοψηφία και την προνομιούχα μειοψηφία, η ενδο-επαγγελματική αλληλεγγύη θα υπονομεύεται.

● Πώς εξασφαλίζουν τις αποδόσεις τους τα ιδιωτικά και επαγγελματικά Ταμεία; Επενδύουν στη χώρα, σε πραγματικές επενδύσεις που ενισχύουν την απασχόληση και τη βιωσιμότητα της εγχώριας οικονομίας ή στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας ανταγωνιστικές οικονομίες; Δυστυχώς η διεθνής εμπειρία δείχνει το δεύτερο.

● Ποιος ωφελείται από τη διαχείριση των ιδιωτικοποιημένων Ταμείων; Μάλλον οι διαχειριστές –τα golden boys– παρά οι συνταξιούχοι. Αλλωστε οι αποδόσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από ό,τι τα κρατικά ομόλογα, διότι τότε θα είναι πιο ριψοκίνδυνες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τα μπόνους των διαχειριστών.

● Τι θα γίνει σε περίπτωση μιας κρίσης; Από την αρχή της πρόσφατης κρίσης στις ΗΠΑ επλήγησαν οι αποταμιεύσεις Ταμείων που «επένδυσαν» στο παιχνίδι των χρηματιστηρίων και των δομημένων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

● Ποιος εγγυάται για τις αποταμιεύσεις των κεφαλαιοποιητικών ιδιωτικών Ταμείων; Προφανώς κανείς, καθώς πρόκειται για ασφαλιστικά προϊόντα στα οποία υπάρχουν απλώς η προβλεπόμενη εποπτεία και οι αξιολογήσεις των γνωστών οίκων…

Η ιδεολογική βάση των νεοφιλελεύθερων προτάσεων είναι η καλλιέργεια της φενάκης ότι μπορούμε να ευημερούμε ατομικά, σε τοπία κοινωνικής εξαθλίωσης. Η απάντηση στην ιδιοτελή ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού είναι η αναβάθμιση του επικουρικού κλάδου σε αναπτυξιακό εργαλείο, στο πρότυπο της Νέας Ζηλανδίας και άλλων χωρών, μέσα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Εφόσον η συλλογική αποταμίευση θα αποτελεί πόρο για την ενίσχυση των πραγματικών επενδύσεων θα συμβάλλει ταυτόχρονα και στην αναπτυξιακή προσπάθεια, στην απασχόληση και την οικονομική ευημερία, που μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων και όχι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ιδιωτών (με τα λεφτά των άλλων βεβαίως). Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς θα αποτελεί ένα είδος κρατικού ομολόγου θα μπορεί να εξασφαλίζει μια βασική κρατική εγγύηση, την οποία οι ιδιώτες συνήθως επιδιώκουν για τον εαυτό τους και όχι για τους ασφαλισμένους ή τους καταθέτες.

*Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Tμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «64» και το ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων
Από τη Ν.Δ. αλλά και από «ενεργούς πολίτες» προτείνεται, μεταξύ άλλων, η «...αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος στην καθολικά αποδεκτή δομή των τριών πυλώνων κοινωνικής ασφάλισης»
Οι «64» και το ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων
Αφότου η οικονομία προηγείται της εργασίας, τα υπόλοιπα έπονται. Οι μισθοί θεωρούνται βάρος. Το εργατικό δίκαιο στόχος. Οι εργοδότες αποθρασύνονται, ενώ η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία είναι ο κανόνας. Εάν δεν...
Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λάθη και αδιέξοδα στο ασφαλιστικό
Οι δανειστές θεωρούν (2014) λανθασμένα ότι ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί σημαντικά την περίοδο 2015-2060, προσεγγίζοντας τα 8,6 εκατ. άτομα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μετανάστευσης των...
Λάθη και αδιέξοδα στο ασφαλιστικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί το ΔΝΤ διογκώνει το έλλειμμα των συντάξεων;
Η μετάβαση ενός διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων παροχών τριμερούς χρηματοδότησης σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών διμερούς χρηματοδότησης (εργαζόμενοι, εργοδότες), που επιδιώκει το...
Γιατί το ΔΝΤ διογκώνει το έλλειμμα των συντάξεων;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις για τον επικείμενο οικονομικό Γολγοθά
Πέραν των επιτακτικών προβλημάτων (τραπεζικό, ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, δημόσιο χρέος κ.λπ.), που απαιτούν από την κυβέρνηση άμεση αντιμετώπιση, υπάρχει το πάγιο και κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, από την...
Σκέψεις για τον επικείμενο οικονομικό Γολγοθά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΜέΡΑ25 για την παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου
Με τον κορονοϊό να δημιουργεί ύφεση -10% με -15% και έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού περί το -15%, η βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι η μόνη εναλλακτική.
Το ΜέΡΑ25 για την παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας