Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η νύχτα εναλλάσσεται με νύχτα κι ας λέγεται ΜΕΡΑ25

Γιάνης Βαρουφάκης

EUROKINISSI

Η νύχτα εναλλάσσεται με νύχτα κι ας λέγεται ΜΕΡΑ25

  • A-
  • A+

«Αν εγώ έφερα το μνημόνιο, γιατί είμαι ο πιο μισητός άνθρωπος της τρόικας εσωτερικού κι εξωτερικού;»

Με αντίστοιχες μπαρούφες -που από τη μια δεν ελέγχονται και από την άλλη ξεχειλίζουν από ναρκισσισμό- απαντά ο Βαρουφάκης στην κατηγορία ότι είναι μνημονιακός. Απίστευτη προσβολή για τον «μόνο αντιμνημονιακό» -κατά δήλωσή του πάντα- που θα πρέπει να είναι στην επόμενη βουλή. Μόνο που τα γεγονότα, έχουν ...συμβεί.

Οι μέρες του αρχηγού του ΜΕΡΑ25 αφηγούνται:

  • Φλεβάρης του 2015 και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης δήλωνε ότι δεν θα σκίσει τα μνημόνια -ένας προεκλογικός συμβολισμός(!) ήταν- και θα «κρατήσει το 70% και θα προσθέσει το άλλο 30% με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» (...πάει κι αυτή η Κυριακή).

  • Μας παρότρυνε -το υπόδειγμα της γκλαμουριάς- να διεξάγουμε «βίο λιτό» και ότι δεν είναι η ώρα του «ή εμείς, ή αυτοί» αλλά και εμείς και αυτοί. Δηλαδή τελικά, όπως και αποδείχτηκε, αυτοί, οι τροικανοί. Γιάνη συγνώμη, εννοούμε οι ...«θεσμοί». Ο Βαρουφάκης, ως δεξιοτέχνης της δημιουργικής ασάφειας, βάφτισε την τρόικα «θεσμούς», το μνημόνιο «συμφωνία» και την αποδοχή του «παράταση της δανειακής σύμβασης».

  • Δηλώνει ότι θα είναι στην επόμενη βουλή ο μόνος εκπρόσωπος του ΟΧΙ του ελληνικού λαού. Ποιος; Αυτός που με επιστολική ψήφο τον Ιούλη του 2015 δήλωνε ΝΑΙ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». ΝΑΙ στην αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά τομείς, στην αύξηση της φορολογίας-εισφοράς αλληλεγγύης, στη μείωση επιδομάτων και μισθών στο δημόσιο κ.λπ. Όχι άλλη υπεύθυνη ανυπακοή!

Από το παρελθόν στο παρόν, ίδιος είναι ο πυρήνας της λογικής και κατεύθυνσης τότε, με τη σημερινή πρόταση του Μετώπου Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜεΡΑ25). Ξανασερβίρονται -ξαναζεσταμένες και δημιουργικά ασαφείς- οι ίδιες (αυτ)απάτες.

Το πρόγραμμα του Γιάνη είναι ένα ατελείωτο σύνολο οικονομοτεχνικών μέτρων-εργαλείων, που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την «χρεοδουλοπαροικία» και θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Το πρόγραμμα έχει τα πάντα όλα (καινοτόμα-αντιμονοπωλιακή-βιώσιμη-οικολογική-αποκεντρωμένη-συμμετοχική κ.λπ. κατεύθυνση) για να μην έχει τίποτα που θα ενοχλήσει το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης στον τόπο μας.

Αποδοχή της εξάρτησης, ανήκουμε στη Δύση εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αποδοχή του καπιταλιστικού μονόδρομου με εξορθολογισμό και όχι ξεσαλώματα, επαναφορά του «άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», ώστε να βγουν κερδισμένοι και ο κόσμος της εργασίας και το κεφάλαιο! Και ποιος θα χάσει; Η «παρασιτική ολιγαρχία» σύμφωνα με το Γιάνη. Βολικά σχήματα ανάλυσης, που βλέπουν κοινά συμφέροντα στους πάνω και τους κάτω, ώστε να διαιωνίζεται η σχέση αυτή. Εντός και επί τα αυτά λοιπόν. Εντός του συστήματος, παρά την «αντισυστημική» ρητορεία.

Αξίζει να σημειωθεί η μαεστρία του Βαρουφάκη στο πώς τοποθετείται στις σοβαρές και κρίσιμες εξελίξεις της περιόδου, με τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τους αγωγούς κ.λπ.: Στρίβειν δια της οικολογίας. Κουβέντα για τον τεράστιο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και τους πολεμικούς κινδύνους που εγκυμονεί. Καταλήγει ότι είναι κατά, γιατί είναι «πράσινος».

«Εμείς θέλουμε, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική, ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι, είτε να λέμε "ναι" σε όλα στην τρόικα ή απλά να διαδηλώνουμε στους δρόμους με συνθήματα τα οποία στερούνται προγραμματικής βάσης».

Το απόσπασμα από δήλωση του αρχηγού του ΜεΡΑ25 συνοψίζει τη λογική του: Ο λαός στο περιθώριο. Αντίσταση-διεκδίκηση-αγώνες εφόσον στερούνται προγραμματικής βάσης -αποδοχής δηλαδή του συστήματος- είναι αναποτελεσματικοί. Αρκεί η ανάθεση με την ψήφο στο Γιάνη, ώστε με τις τεκμηριωμένες προτάσεις του να πείσει -με ολίγον εκβιασμό (Grexit)- τα ξένα και ντόπια αφεντικά να υλοποιήσουν τα μέτρα που προτείνει (Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών, που του το αντέγραψε ο Σαλβίνι, μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή (!) τράπεζα, νομοθέτηση πλαισίου ευέλικτων (sic) συλλογικών διαπραγματεύσεων, Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης Ιδιωτικών Χρεών, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους κ.α.). Τα 'χουμε ξαναδεί τα περισσότερα και κάποια είναι και δυσνόητα, αλλά φαίνονται λογικά ώστε να πειστούν οι από πάνω και οι απ’ έξω για να τα αποδεχτούν.

Μόνο που η λογική που κινούνται όλοι αυτοί είναι μια: Η λογική της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ένταση των πολιτικών φτώχειας και εξαθλίωσης.

Θα το πούμε από τη μεριά μας ακόμη μια φορά: Δεν υπάρχουν δυνάμεις εντός του συστήματος που να επιθυμούν μια άλλη φιλολαϊκότερη εκδοχή των πραγμάτων. Δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτήν την καταιγίδα αναχρονισμού που μας γυρνάει χρονιά πίσω, γιατί θα τους τεθούν σοβαρά και λογικά επιχειρήματα. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσει ο λαός με την πάλη του. Στο δρόμο μπορεί να τους νικήσει.

«Αυτή η φωνή πρέπει να είναι στη βουλή» είναι το κεντρικό σύνθημα του ΜεΡΑ25. Αν έχει μια στοιχειώδη συναίσθηση της πραγματικότητας, το μόνο που έχει να κάνει αυτή η φωνή είναι να σιωπήσει…

* Υποψήφιος ΚΚΕ(μ-λ) Α' Αθήνας

ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜέΡΑ25: Όταν «ξαναζεσταίνουν» παλιές «συνταγές» ψευτοαριστερής διαχείρισης των μνημονίων
«Αυτή η νύχτα κράτησε πολύ...» Αυτό είναι ένα από τα βασικά συνθήματα του «ΜέΡΑ25», το οποίο και προβάλλει ιδιαίτερα ενόψει και των επερχόμενων εκλογών.
ΜέΡΑ25: Όταν «ξαναζεσταίνουν» παλιές «συνταγές» ψευτοαριστερής διαχείρισης των μνημονίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΜέΡΑ25 μπροστά σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές
ΆΡΘΡΟ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει την κυνική αντιμετώπιση των ευρωεκλογών ως πρόβας τζενεράλε εθνικών εκλογών, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στις εθνικές εκλογές και, παράλληλα, θα κατέβει στις...
Το ΜέΡΑ25 μπροστά σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων
Το εγχείρημα των κυβερνήσεων Τσίπρα - Μητσοτάκη να απομονώσουν την Τουρκία μέσω στρατηγικών συμμαχιών με Ισραήλ, ΗΠΑ, δικτατορικού καθεστώτος της Αιγύπτου, Exxon-Mobil και Total εξελίχθηκε σε φιάσκο.
Το φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25
Πρώην στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές καταγγέλλουν πως στο κόμμα κυριαρχούν ο ναρκισσισμός του γραμματέα, η αδιαφάνεια και η οικογενειοκρατία ● «Καλώς έφυγαν. Ωρα τους καλή» η απάντηση του ΜέΡΑ25.
Αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΜέΡΑ25 για την παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου
Με τον κορονοϊό να δημιουργεί ύφεση -10% με -15% και έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού περί το -15%, η βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι η μόνη εναλλακτική.
Το ΜέΡΑ25 για την παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτή η ΜέΡΑ νύχτωσε νωρίς
Απ’ όλους τους επιθετικούς προσδιορισμούς, όπως διεθνιστής, αντισυστημικός, αριστερός, δημοκρατικός, πολιτικός κ.ά. που έχουν οικειοποιηθεί όλοι, λέω να κρατήσω μόνο έναν τίτλο που μου αποδόθηκε πρόσφατα και...
Αυτή η ΜέΡΑ νύχτωσε νωρίς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας