Ο Αρειος Πάγος ανακήρυξε στις 25 Ιουνίου τους υποψηφίους των 20 κομμάτων και συνδυασμών κομμάτων (κομμάτων για όλα από εδώ κι εμπρός) που θα μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου (Β.19). Ο αριθμός τους είναι ο μισός εκείνων που μετείχαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου (Ε.19).
Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτό που είχε συμβεί στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (Β.15) σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 (Ε.14).
Τα περισσότερα από τα κόμματα που μετέχουν στις ευρωεκλογές δεν μετέχουν στις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τα κόμματα αυτά μπορεί να χαρακτηριστούν «διάττοντες αστέρες» στην πολιτική σκηνή («διάττων = έλαμψε/εμφανίστηκε, πέρασε και έσβησε», χρηστικό λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών).
Ιδρυτές των κομμάτων αυτών είναι είτε πρώην και εν ενεργεία βουλευτές των μεγάλων κομμάτων είτε άλλοι. Ο μεγάλος αριθμός τους οφείλεται στο ότι στις ευρωεκλογές καταρτίζεται μόνο μία λίστα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ενώ στις βουλευτικές είναι δύσκολο τα κόμματα αυτά να καταρτίσουν συνδυασμούς στον αριθμό των εκλογικών περιφερειών που απαιτεί ο νόμος.
Στον Πίνακα δίνεται ο αριθμός των κομμάτων που μετείχαν στις Ε.14 στις Β.15 και στις Ε.19, πόσα από αυτά πέρασαν το 3%, πόσα δεν το πέρασαν και το σύνολό τους, τις ψήφους και τα ποσοστά που πήραν.
Από το πρώτο μέρος του Πίνακα φαίνεται ότι, στις Ε.14, 7 κόμματα ξεπέρασαν το 3% και πήραν συνολικά το 82,88% των έγκυρων ψηφοδελτίων, ενώ στις Β.15 το 91,38%. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες ανακατατάξεις που συνέβησαν στο 7μηνο που μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο εκλογές. Πιο συγκεκριμένα:
● Στις Β.15 μετείχαν μόνο 10 κόμματα από τα 43 που μετείχαν στις Ε.14. Τα 33 που μετείχαν στις Ε.14 αλλά εξαφανίστηκαν στις Β.15, ήταν «διάττοντες αστέρες», είχαν, όμως, συγκεντρώσει 13,65%.
● Επτά από τα 10 κόμματα που μετείχαν και στις δύο εκλογές ξεπέρασαν το 3% και στις δύο. Από αυτά: στις Β.15 σε σχέση με τις Ε.14: τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν κατά 9,78%, της Ν.Δ. κατά 5,09% και των ΑΝ.ΕΛΛ. κατά 1,29, ενώ, αντίθετα, εκείνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μειώθηκαν κατά 3,34% της Χ.Α. κατά 3,11%, του Ποταμιού κατά 0,56% και του ΚΚΕ 0,64%. Συνολικά τα κόμματα αυτά έχασαν 7,65%, τα οποία καρπώθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.
● Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. καρπώθηκαν και το 1,76% που έχασαν τα 3 άλλα κόμματα που μετείχαν και στις δύο εκλογές αλλά δεν ξεπέρασαν το 3%.
● Στις Β.15 μετείχαν και 12 κόμματα τα οποία δεν μετείχαν στις Ε.14. Τα κόμματα αυτά συγκέντρωσαν ποσοστό 6,73%. Σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι αυτό ήταν το «μερίδιό» τους από το 13,65% που είχαν στις Ε.14 τα κόμματα «διάττοντες αστέρες». Το υπόλοιπο 6,92% το καρπώθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.
Οπως προαναφέρθηκε στις επικείμενες Β.19 της 7ης Ιουλίου θα μετάσχουν 20 κόμματα. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται: τα 5 που ξεπέρασαν το 3% στις Ε.19 και συγκέντρωσαν το 74,82%, 11 που δεν το ξεπέρασαν και συγκέντρωσαν 9,32% [ανάμεσα σ’ αυτά και το ΜέΡΑ25 που για 49 (!) ψήφους δεν ξεπέρασε το 3%], ένα νέο κόμμα (η Ελληνική Λύση) που πήρε το 4,18% και άλλα 3 που επίσης δεν μετείχαν στις Ε.19. Από τα 20 κόμματα που μετείχαν στις Ε.19, αλλά δεν μετέχουν στις Β.19, τα 18 ήταν «διάττοντες αστέρες» και συγκέντρωσαν στις Ε.19 το 9,32%. Τα άλλα 2 είναι το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛΛ. που συγκέντρωσαν το 2,36%.
Το ερώτημα που γεννιέται είναι: Πώς θα κατανεμηθεί στις Β.19 το 11,68% (9,32% των «διαττόντων αστέρων» συν το 2,36% των Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛΛ.); Ενας παράγοντας που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα αυτό θα είναι ο αριθμός εκείνων που θα προσέλθουν στις κάλπες την 7η Ιουλίου, δηλαδή αν θα είναι ίσος με εκείνον που προσήλθε στις 26η Μαΐου, μεγαλύτερος (όπως στις Β.15 στις οποίες ήταν σχεδόν κατά 400.000 μεγαλύτερος από ό,τι στις Ε.14) ή μικρότερος και αν ανάμεσα σε αυτούς θα είναι όλοι εκείνοι που προσήλθαν τον Μάιο.
*πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας