• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 16.2°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 14.7°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 16.2°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 9.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 14.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 7.9°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 13.6°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.5°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.4°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.3°C / 14.4°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 14.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κάλπη, ανταρσία στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

 • A-
 • A+

Μας τα ’παν κι άλλοι. Αλλοτε. Είναι κάποιες κρίσιμες καμπές της πολιτικής ταξικής πάλης, που επικρατεί πολιτική κατάθλιψη στον κόσμο της Αριστεράς, στον κόσμο του αγώνα.

Στο έδαφος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου –που, σημειωτέον, έπεσε επί δικαίους και αδίκους– θέριεψε η απογοήτευση πριν από τριάντα χρόνια. Στη χώρα μας, επιπρόσθετα είχαμε το λεγόμενο «πείραμα Τζαννετάκη». Την κυβέρνηση Ζολώτα στη συνέχεια. Αναστάτωση στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά της εποχής. Η κυβερνητική εσθήτα, ειπώθηκε, αποδείχθηκε χιτώνας του Νέσσου για την κοινοβουλευτική Αριστερά. Πολλοί ανακάλυψαν τη χρυσοτόκο όρνιθα της οικολογίας, σαν επιστημονικό υποκατάστατο της πολιτικής έννοιας της Αριστεράς και των «παρωχημένων» αναλύσεών της. Κάποιοι περιβλήθηκαν τη λεοντή του οικολόγου, ταυτόχρονα με το διεθνές σάλπισμα του τέλους της ταξικής πάλης, που καταγράφηκε στο πεδίο της ιδεολογίας. Ο Λάσκαρης έπαιρνε την εκδίκησή του.

Κάποιοι άλλοι μάς μιλούσαν για το τέλος της Αριστεράς. Βέβαια, η Αριστερά δεν πεθαίνει, εκείνη τουλάχιστον που είναι κοινωνικά χρήσιμη, εκείνη που υπηρετεί τον σκοπό της. Δεκαετίες αργότερα, οι ίδιοι μάς καλούσαν, στο όνομα ακριβώς της Αριστεράς, να πυκνώσουμε τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Σεχταριστής όποιος δεν έστεργε. Πολλές οι ντουντούκες που ζητούσαν να καταργηθούν τα «μαγαζάκια». Πόσο υποκριτικά ηχούσαν όμως, εκπέμποντας από το σούπερ μάρκετ του ΣΥΡΙΖΑ! Τα μαγαζάκια αυτά ήταν που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα σε χρόνια δίσεκτα. Τα άλλα, τα είδαμε. Η «μεγάλη ενότητα» του Ενιαίου ΣΥΝ μάς έφερε Τζαννετάκη, Μητσοτάκη,... ΣΥΡΙΖΑ και άντε πάλι Μητσοτάκη.

Ζήσαμε την κοσμογονία του επερχόμενου ΠΑΣΟΚ το ’81. Καινούργιες θέσεις. Και με τις δύο έννοιες. Ακούσαμε και τότε πολλά. Ακόμα κι από διπλανούς.

Τυμπανοκρουσίες και με την εμφάνιση του λαμπερού αστέρα της Θεσσαλονίκης, που έκανε το ντεμπούτο του στον «χώρο». Του Βούγια που διολισθαίνοντας σταδιακά, κατάντησε υπουργός Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ. Σεχταριστές και πάλι όσοι δεν μάσησαν. Χαλασμός κόσμου με το Χρηματιστήριο. Κάποιοι τότε φάνταζαν γραφικοί.

Σήμερα, στο φόντο της μνημονιακής έκπτωσης του ΣΥΡΙΖΑ που στιγμάτισε όλη την Αριστερά, νέα απογοήτευση. Εκπέμπεται πολλαπλά το μήνυμα ότι «δεν βγαίνει», η Αριστερά δεν τραβάει. Μερικοί φτάνουν να επαναλάβουν το αμετροεπές «Ο λαός έχει δικαίωμα να σφάλλει»! Ξαφνικά, βρίσκουν απήχηση πολιτικοί τσαρλατάνοι. Αλλος πουλάει βότανα και κηραλοιφές διά πάσαν νόσον, άλλος πλασάρει τα πολιτικά τους ισοδύναμα.

Κάποιοι μιλούν ανοιχτά για το τέλος της Αριστεράς, που «έκλεισε τον κύκλο της», αναζητώντας χρυσοτόκους λύσεις σε πατριωτικές κατευθύνσεις. Αλλοι γοητεύονται από μίνι μάρκετ, από απαστράπτοντα κόμματα-μεταμοντέρνα πολιτικά μίξερ. Νέες απογοητεύσεις τούς περιμένουν. Με πρόγραμμα εμφανώς ανεφάρμοστο –θα ζήσουμε ευτυχισμένοι με αξιοπρέπεια μέσα στη φυλακή της Ε.Ε. (!)–, η υπερπήδηση του φράγματος του 3% επιδιώκεται με προσκλητήριο ετερόκλητων προσωπικοτήτων κάθε απόχρωσης. Τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται αυτό για την επόμενη μέρα.

Αλλοι αναζητούν το Αγιο Δισκοπότηρο της ενότητας. Την αντιλαμβάνονται όμως ως διαρκή δεξιά μετατόπιση. Ή, χειρότερα, κρύβουν τη δεύτερη πίσω από την πρώτη.

Και όμως! Την απαιτούμενη ενότητα, σε στέρεα πολιτική βάση, θα την επιβάλει ο… Μητσοτάκης! Από την επομένη κιόλας των εκλογών, θα ηχήσουν οι σάλπιγγες της ενότητας και του αγώνα στις μάχες που με σαφήνεια ήδη προδιαγράφονται. Στο έδαφος αυτού του αγώνα θα οικοδομηθεί η ενότητα της Αριστεράς της επόμενης μέρας, και όχι με προσχηματικές επικλήσεις ενότητας στα προεκλογικά πάνελ.

Το αντικαπιταλιστικό ρεύμα έρχεται από μακριά. Τα τελευταία χρόνια σταθερά, είναι κοινωνικά γειωμένο καταγράφοντας δυναμικό «παρών» σε δήμους και περιφέρειες, σε αντικαπιταλιστικά σχήματα και κινήσεις πόλης, στο εργατικό κίνημα, στο μαθητικό, σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Είναι χρήσιμη η αντικαπιταλιστική Αριστερά την επόμενη μέρα. Το ξέρουν καλά όσοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στις πολύτιμες αξίες της αντίστασης, της διαδήλωσης, της αλληλεγγύης. Στις ακριβές έννοιες της συλλογικότητας και του αγώνα. Στην 11η θέση για τον Φόιερμπαχ.

Στη χαραυγή της νέας, της δύσκολης πολιτικά και κοινωνικά μέρας που ξημερώνει, ψηφίζουμε-στηρίζουμε μαχητικά τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το βλέμμα στους αγώνες της επόμενης μέρας.

* μέλους του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποψήφιου στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια Αριστερά;
Πηγαίνοντας στις βουλευτικές εκλογές, για κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη μπαίνει το ερώτημα ποια Αριστερά χρειαζόμαστε δυνατή στις 7 του Ιούλη, την ώρα που βλέπουμε να οργανώνονται απεργίες σε πολλούς κλάδους...
Ποια Αριστερά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια προεκλογική περίοδος αγώνων και αντιστάσεων
Η εργατική τάξη είναι η δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και χρειαζόμαστε μια Αριστερά που να εμπιστεύεται τον κόσμο στους χώρους δουλειάς, να τον στηρίζει στις μάχες που δίνει, να αγωνίζεται μαζί του...
Μια προεκλογική περίοδος αγώνων και αντιστάσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια αντι-Ε.Ε. Αριστερά, δύναμη ανταρσίας!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνεται στον κόσμο της δουλειάς και ιδιαίτερα στο δυναμικό της Αριστεράς που αρνείται να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ολοκληρωτική ένταξή του στο στρατόπεδο του αντιπάλου. Με πρόταση να απορρίψει...
Για μια αντι-Ε.Ε. Αριστερά, δύναμη ανταρσίας!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αμερικανικές εκλογές και η απρόσμενη ανατροπή
Το μέλλον της αμερικανικής υπερδύναμης θα κριθεί πρώτα από όλα από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα αμερικανική διοίκηση στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να διαχειριστεί το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο...
Οι αμερικανικές εκλογές και η απρόσμενη ανατροπή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Σάντερς, ο Τραμπ και η αμερικανική πολιτική ιστορία
Από τη δεκαετία του 1880, όταν είχαν αρχίσει να σχηματίζονται τα μονοπώλια στις ΗΠΑ, με συνέπεια την καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων και των αγροτών, είχαν αναληφθεί οι πρώτες προσπάθειες να σχηματιστεί ένα...
Ο Σάντερς, ο Τραμπ και η αμερικανική πολιτική ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με μια επαναστατική Αριστερά
Αυτό που είναι επείγον, σήμερα, είναι να συγκροτηθεί και να ενισχυθεί στον λαό και τη Βουλή μια αντιπολίτευση εργατική, λαϊκή, αριστερή για να προετοιμάσει και να δώσει τη μάχη της απελευθέρωσης του λαού από...
Με μια επαναστατική Αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας