• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 21.2°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.3°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.9°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.7°C
  5 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.9°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 21.4°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 17.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 21.4°C
  2 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 19.2°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.4°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το εκπαιδευτικό διακύβευμα των εκλογών

 • A-
 • A+
Εκτός των όσων διακυβεύονται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου (στήριξη κοινωνικού κράτους, μείωση ανεργίας, δημοκρατικά δικαιώματα, συντάξεις κ.ά.), είναι επιπροσθέτως και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και η ίδια η ύπαρξη του εκπαιδευτικού αγαθού που ονομάζεται δημόσιο και δωρεάν σχολείο

«Και γιατί να μην απολυθούν και εκπαιδευτικοί;». Η εφιαλτική αυτή απάντηση σε εκπαιδευτικούς το 2014 από τον κ. Μητσοτάκη επανέρχεται αυτή την προεκλογική περίοδο στη μνήμη χιλιάδων εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης το 2013-15. Κι αυτή η φράση δεν είναι ο μοναδικός εφιάλτης που επιστρέφει από το παρελθόν.

Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες έχουν εν τέλει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές πολιτικές για την Παιδεία:

◼ Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συνέχεια και ολοκλήρωση όσων επιχειρήθηκε να διορθωθούν και να αλλάξουν ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της μνημονιακής επιτήρησης (2015-18) και έχει στόχο την ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τη βελτίωση της ποιότητάς της, με τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

◼ Την πολιτική της Ν.Δ., που επιστρέφει από το παρελθόν (2010-14) και μάλιστα «εμπλουτισμένη» και πιο αποφασισμένη, με στόχο την αποδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση ζωτικών τομέων της μέχρι την ολοκληρωτική απορρύθμισή της, μέσα σε ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο πλαίσιο.

Μιλώντας για τη μνημονιακή περίοδο, είναι καταγεγραμμένη στους προϋπολογισμούς του υπ. Παιδείας η κατά 34% μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών την πενταετία 2010-14.

Αυτό αποτυπώθηκε στην εκπαιδευτική «καθημερινότητα» με δραματικό τρόπο: καταργήσεις και συγχωνεύσεις χιλιάδων σχολείων, μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, διαθεσιμότητες-απολύσεις, μείωση των χρηματοδοτήσεων των σχολικών επιτροπών, μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, αύξηση ωραρίου τους κ.λπ.

Αντίθετα, στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ (επίσης σε περίοδο μνημονίου, μέχρι το 2018) αυξήθηκε ο προϋπολογισμός κατά 12%, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δαπανά για την εκπαίδευση πάνω από 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα είχε προγραμματίσει με το δικό της μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση Σαμαρά.

Είναι σημαντικό όμως να μιλήσουμε και για τις προγραμματικές διαφορές.

Η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει επαναφορά του εξετασιοκεντρικού μοντέλου εκπαίδευσης στο καταταλαιπωρημένο Λύκειο. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το Λύκειο θα έχει συνεχείς εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων και στις τρεις τάξεις του, σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μια μόνιμη πηγή άγχους στην εφηβική ηλικία. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε έως και 65% τις γραπτές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, μειώνοντας τον εξεταστικό φόρτο των μαθητών/-τριών σε όφελος του διδακτικού χρόνου, που είναι και ο σημαντικότερος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει την είσοδο των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση ακόμα και των προγραμμάτων σπουδών και των ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων, την επαναδημιουργία σχολών πρόωρης κατάρτισης και ανήλικης μαθητείας, θέτοντας σε κίνδυνο τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα ΕΠΑΛ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που δημιούργησαν ήδη μια θετική κοινωνική αποδοχή για αυτά και αύξησαν το μαθητικό τους δυναμικό, που έχει πλέον διευρυμένες εκπαιδευτικές και εργασιακές προοπτικές.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ύστερα από 10 χρόνια χωρίς το οξυγόνο των διορισμών, έχει ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα με τους 15.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς (οι 4.500 στην Ειδική Αγωγή εγγράφτηκαν στον προϋπολογισμό του 2019), διαδικασία που ήδη έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι για κάθε 5 υπαλλήλους που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται 1 όσο και οι κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. και η άρνησή τους να δεσμευτούν για οποιονδήποτε αριθμό, μας δίνουν να καταλάβουμε ότι οι διορισμοί αυτοί, αν η Ν.Δ. επικρατήσει στις εκλογές, «είναι στον αέρα».

Είναι φανερό λοιπόν ότι, εκτός των όσων διακυβεύονται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου (στήριξη κοινωνικού κράτους, μείωση ανεργίας, δημοκρατικά δικαιώματα, συντάξεις κ.ά.), είναι επιπροσθέτως και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και η ίδια η ύπαρξη του εκπαιδευτικού αγαθού που ονομάζεται δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

*πρώην πρόεδρος ΟΛΜΕ, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ρωγμές του συστήματος
Αν η αντιμετώπιση της επαπειλούμενης (εκ νέου) εκλογής της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποδείχτηκε ικανό κίνητρο για την εν λόγω ανασυσπείρωση, πόσο επαρκές μπορεί να είναι το κίνητρο της αντιμετώπισης της...
Οι ρωγμές του συστήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
Mετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και τα δύο κόμματα (δηλαδή η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό του πολιτικού αναστοχασμού τους. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ωφεληθεί πολλαπλώς η...
H κομματική δημοκρατία μετά τις εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»
Γνωρίζω ότι το κείμενό μου είναι μακροσκελές και μονομερές. Γι’ αυτό ας το διαβάσει όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να ωφεληθεί. Οι υπόλοιποι ας παρακολουθούν τον Μητσοτάκη και την παρέα του να «αλώνουν» τη χώρα...
«…Ρίξε λιγάκι τουμπεκί, θεούλη μου….»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανανεωμένο διαβατήριο παραμονής στο επίκεντρο...
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως συσπειρώνουν μία γερή βάση, ποσοτικά διευρυμένη. Και αν αυτό για τη ΝΔ συνεπάγεται μία χαρμόσυνη επιστροφή σε προηγούμενα στάνταρντς της, για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το σημείο κλειδί...
Ανανεωμένο διαβατήριο παραμονής στο επίκεντρο...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το νέο παράδειγμα πολιτικής… είναι παλιό
Μια κοινωνία που δεν έχει απομακρυνθεί από την ιδέα της άλωσης και κατοχής της πολιτικής εξουσίας για τα οφέλη της, που δείχνει πρόθυμη να ανακυκλώνει την κυκλοφορία των πολιτικών ελίτ από τους λαφυραγωγούς...
Το νέο παράδειγμα πολιτικής… είναι παλιό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας