Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για τους αυτοαπασχολούμενους με τη γλώσσα της αλήθειας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τους αυτοαπασχολούμενους με τη γλώσσα της αλήθειας

  • A-
  • A+

Οι μικροί έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες έχουν σηκώσει υπέρμετρα βάρη την τελευταία δεκαετία. Αξίζει όμως να δούμε πότε ακριβώς και με ποιους τρόπους επιβαρύνθηκαν, τι έγινε και τι μπορεί ακόμα να γίνει για την ελάφρυνσή τους.

Οποιος έχει ασκήσει εμπόριο ή επάγγελμα, έχει ζήσει το πρόβλημα των χρεώσεων του παλιού ΤΕΒΕ, μετέπειτα ΟΑΕΕ. Σε γενικές γραμμές το πρόβλημα ήταν το εξής: οι εισφορές ανέβαιναν μαζί με τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, είτε πήγαινε καλά η δουλειά είτε όχι.

Το 2010 οι εισφορές για όσους είχαν πάνω από 18 χρόνια ασφάλιση είχαν φτάσει τα 370 ευρώ τον μήνα, δηλαδή τα 4.440 ετησίως, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ομως είχε ήδη αρχίσει η κρίση και τα πραγματικά καθαρά εισοδήματα πάρα πολλών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ είχαν πέσει κάτω από τα 12.000 ευρώ τον χρόνο. Οπότε υπήρχε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των εισφορών και γρήγορα βρέθηκαν με χρέη στον ΟΑΕΕ, τα οποία φυσικά τοκίζονταν.

Μετά το 2012 έγινε μια κίνηση σχετικής μείωσης της ασφαλιστικής επιβάρυνσης στον ΟΑΕΕ με τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Ας σημειωθεί όμως ότι από το 2010 μέχρι το 2013 όλοι ανέβηκαν υποχρεωτικά μία ασφαλιστική κατηγορία, άρα αυξήθηκαν οι καταρχήν εισφορές τους. Επίσης, για να δικαιούται κάποιος τη μείωση εισφορών έπρεπε να μη χρωστάει από προηγούμενα χρόνια…

Ο,τι όμως κέρδισαν όσοι λίγοι κέρδισαν από την επιλογή χαμηλότερης κατηγορίας χάθηκε λόγω φορολογίας. Το 2011 επιβλήθηκε το τέλος επιτηδεύματος (500 ευρώ ετησίως) και το 2013 καταργήθηκε το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που είχαν, οπότε επιβαρύνθηκαν με άλλα 5.000 Χ 0,26 = 1.300 ευρώ τον χρόνο.

Για τον μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων που είχαν αρχίσει να μένουν πίσω στις πληρωμές στον ΟΑΕΕ ήδη από το 2010-11 και άρα δεν δικαιούνταν και τη μείωση εισφορών, η κατάργηση του αφορολόγητου το 2013 ήταν η χαριστική βολή. Εκατοντάδες χιλιάδες έκλεισαν τα βιβλία τους. Συνέχισαν όμως να χρωστάνε και να μην ξέρουν αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, οι οφειλέτες προς τον πρώην ΟΑΕΕ (δηλαδή οφειλές δημιουργημένες πριν από το 2017) έφταναν τους 580.000!

Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προσαρμογή του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών στο φορολογητέο εισόδημα. Αντίθετα με τη μαύρη προπαγάνδα που οργίασε, για έναν παλιό έμπορο ή αυτοαπασχολούμενο με καθαρό εισόδημα 12.000 ευρώ, το νέο Ασφαλιστικό σήμαινε μείωση εισφορών 1.200 ευρώ ετησίως. Για μικρότερα εισοδήματα η ελάφρυνση ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Πέρυσι οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν άλλο 7%, αυξάνοντας την ετήσια ελάφρυνση για το εισόδημα των 12.000 ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς στα 2.000 ευρώ. Ακόμη και παλιοί αυτοαπασχολούμενοι με καθαρό ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνουν σήμερα λιγότερες εισφορές απ’ ό,τι πριν από το 2015.

Εμενε το συσσωρευμένο από το παρελθόν πρόβλημα, τα παλιά χρέη στον ΟΑΕΕ που αφορούν 580.000 πολίτες. Η ρύθμιση των 120 δόσεων ήρθε να απαντήσει και σ’ αυτό. Γιατί περιλαμβάνει όχι μόνον διαγραφή των προσαυξήσεων αλλά και επανυπολογισμό της αρχικής οφειλής με βάση τις νέες μειωμένες εισφορές.

Αυτό είναι απόλυτα δίκαιο. Γιατί όποιος έμπορος ή αυτοαπασχολούμενος τα χρόνια της κρίσης είχε χαμηλό εισόδημα ήταν άδικο να χρεώνεται δυσβάσταχτες εισφορές.

Η πολιτικά γενναία αυτή διαγραφή παλιού άδικου χρέους απελευθερώνει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των σαραντάρηδων και πενηντάρηδων αυτοαπασχολούμενων στην παραγωγική διαδικασία. Τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που επί κυβερνήσεών τους δημιουργήθηκε το πρόβλημα, δεν είχαν τη βούληση να το λύσουν. Το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει όμως ένα κομμάτι αυτοαπασχολούμενων το οποίο δεν ελαφρύνθηκε αυτά τα χρόνια της κυβέρνησής μας. Για ατομικά εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ ο συνδυασμός σήμερα ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης είναι αληθινά μεγάλος. Με δεδομένες και τις συσσωρευμένες αρνητικές συνέπειες της κρίσης οι αντοχές αυτής της κατηγορίας πολιτών δοκιμάστηκαν και είναι κατανοητή η έκφραση της δυσαρέσκειάς τους.

Επόμενη κίνησή μας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για την προσεχή τετραετία. Ωστε οι αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο να ανασάνουν αλλά να αναπτύξουν ξανά τη δουλειά τους στα προ κρίσης επίπεδα. Να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της χώρας και να μοιραστούν τα οφέλη της. Αυτό είναι το σχέδιο και η δέσμευσή μας.

*Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική

ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές υπογραμμίζουν συχνά την ξεχωριστή σχέση των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίος...
Πώς ψηφίζουν οι νέοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιδιορθώσεις με το σταγονόμετρο!
Η πρόταση «Μένουμε Ορθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τη στήριξη της εργασίας, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, είχαμε από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσει ότι θα παραμένει -παρά τις αμφισβητήσεις ως...
Επιδιορθώσεις με το σταγονόμετρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
Από το 2010 και εντεύθεν, γράφτηκαν πολλά άρθρα γύρω από την ιδέα «η κρίση ως ευκαιρία», καλόβουλα υπονοώντας ότι (τότε) είχαμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας, συνάμα ίσως και τις κοινωνικές...
Η πανδημική κρίση ως «ευκαιρία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης
Ετσι, εκτός του τι έκανε ή δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, πρέπει να εξετάσουμε τι έκανε κι ο ψηφοφόρος εκτός της ανάθεσης διά της ψήφου του. Νομίζω ότι ήταν σε αναμονή και περίμενε να...
Ο ψηφοφόρος κι ο πολίτης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν ξεκίνησε τώρα ούτε θα τελειώσει με την πάροδο του συνεδρίου. Δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι εάν θα μετασχηματιστεί...
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί το πρώτο συγκροτημένο βήμα μετά την κρίση και μετά τις πρόσφατες εκλογές στην πορεία για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή της...
Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας