Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
EAST MED ACT: Μνημείο ιμπεριαλιστικής πολιτικής για την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

EAST MED ACT: Μνημείο ιμπεριαλιστικής πολιτικής για την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο

  • A-
  • A+

Την Τρίτη 25/6 συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε και από τις δύο πλευρές στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει ονομαστεί για συντομία «East Med Act». Στη συνέχεια θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Σώματος για να ψηφιστεί, καθώς και στο έτερο νομοθετικό σώμα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να χαραχτεί νομοθετικά ένα ανανεωμένο στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό ενισχύει το πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή και να περιορίσουν δραστικά την περιφερειακή δραστηριότητα της Τουρκίας, με την οποία βρίσκονται εν μέρει σε ανταγωνισμό, αλλά βέβαια να περιορίσουν δραστικά και την επιρροή της Ρωσίας. Φυσικά αυτό το πλαίσιο εντάσσεται στη στρατηγική τόσο του Ισραήλ ως τοποτηρητή των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και ως αυτόνομης δύναμης, όσο και της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κύπρου στη διασφάλιση της στήριξης των ΗΠΑ στις δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Τα βασικά σημεία που προβλέπει είναι:

● Αρση του εμπάργκο αγοράς αμερικανικού πολεμικού υλικού από την Κύπρο.

● Ιδρυση κέντρου Συνεργασίας για την ενέργεια μεταξύ των ΗΠΑ - Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, εξέλιξη που σχετίζεται και με την προτιθέμενη κατασκευή του ομώνυμου αγωγού φυσικού αερίου (EastMed) μεταξύ των χωρών αυτών (και της Ιταλίας).

● Εγκριση χορήγησης 3 εκατ. δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια για την Ελλάδα (Foreign Military Financing) και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Στρατιωτική εκπαίδευση για Ελλάδα και Κύπρο μέχρι το 2022.

● Να διατηρηθεί μια ισχυρή ναυτική παρουσία των ΗΠΑ και επενδύσεις στη ναυτική εγκατάσταση στον κόλπο της Σούδας στην Ελλάδα και να αναπτυχθεί πιο στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, να περιληφθούν οι πρόσφατες εγκαταστάσεις των MQ-9 στην αεροπορική βάση της Λάρισας και η εκπαίδευση ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην κεντρική Ελλάδα,

● Πάγωμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία και επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

● Απαίτηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προωθήσει ενισχυμένα μέτρα «ασφάλειας» και ενεργειακής συνεργασίας με τις χώρες αυτές, καθώς και να συλλέγει αναφορές για τυχόν «εχθρικές» ενέργειες της Ρωσίας ή άλλων χωρών στην περιοχή.

● Συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σε ενέργειες κατά του ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο και εποπτείας των ΗΠΑ στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.

● Προώθηση απαίτησης προς την κυπριακή κυβέρνηση να μην επιτρέπει σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία την προσέγγιση σε κυπριακά λιμάνια για καύσιμα και υπηρεσίες.

● Παρακολούθηση τουρκικών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο είναι μνημείο ιμπεριαλιστικής πολιτικής και αξίζει να διαβαστεί, αφού είναι εξαιρετικά σύντομο και ειλικρινές, καθιστά σαφή την πρόθεση των ΗΠΑ να αναδιοργανώσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα θέματα που αφορούν συνολικά την ανατολική Μεσόγειο, και ιδίως στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.1

Στην ουσία, καθιστά την Ελλάδα και την Κύπρο πυλώνες της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής διαχείρισης των ζητημάτων στην περιοχή, εντάσσει τις δύο χώρες ακόμη βαθύτερα στο άρμα των συμφερόντων –γεωπολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών– των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Εχοντας τη στήριξη τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυπριακής, ο αμερικανικός παράγοντας ξεδιπλώνει την πολιτική του εγκαθιδρύοντας πρόθυμους εκπροσώπους του στην ανατολική Μεσόγειο, με όλους τους κινδύνους που επιφυλάσσονται για αυτούς.

Ειδικά για την Ελλάδα, η ενίσχυσης της στρατιωτικής και γεωπολιτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, καύχημα του ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει με σαφήνεια τη συνεργασία και την εμπλοκή της χώρας μας σε τυχόν ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να διακυβεύσουν την ειρήνη και τη φιλία των λαών της ανατολικής Μεσογείου.

Η απόλυτη ταύτιση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα για τους λαούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις αυτές, έχοντας απενοχοποιήσει τις ΗΠΑ και τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις στην περιοχή μας, πολιτική που δεν αναμένεται να τροποποιηθεί από τυχόν κυβέρνηση της Ν.Δ. Καθήκον μας, καθώς και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι να αποτρέψουμε κάθε περαιτέρω εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας μας στις ενέργειες των ΗΠΑ.


1. Αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοπο philenews.com, ολόκληρο το νομοσχέδιο στα ελληνικά: http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/721470/akel-afto-einai-to-nomoschedio-menentez-roympio-ellinika

*Yποψήφιος βουλευτής Νομού Κυκλάδων με τη Λαϊκή Ενότητα

ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην κόψη του ξυραφιού
Για τους παλαιότερους σχολιαστές των ελληνοτουρκικών η ανάλυση της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες.
Στην κόψη του ξυραφιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ελληνισμός ενώπιον ιστορικής πρόκλησης
Η Αθήνα οφείλει να συνεχίσει τον διπλωματικό μαραθώνιο ώστε να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ συμμαχιών που θα περιορίσει την τουρκική δραστηριότητα
Ο ελληνισμός ενώπιον ιστορικής πρόκλησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευκαιρία για μια νέα πολιτική εξωστρέφεια
Μια σπάνια πρόκληση η ιστορική συγκυρία που βιώνουμε. Πρόκληση απαρτιζόμενη από σειρά επιμέρους σημαντικών ή και πρωτοφανών προκλήσεων, εσωτερικών κι εξωτερικών, τοπικών, περιφερειακών και διεθνών. Είναι...
Ευκαιρία για μια νέα πολιτική εξωστρέφεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΗΠΑ: εικόνα του μέλλοντός μας;
Ενα κύμα ανορθολογισμού, συνωμοσιολογίας, θρησκοληψίας, ακροδεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής σαρώνει τις ΗΠΑ και αργά αλλά σταθερά μεταδίδεται και στην Ευρώπη.
ΗΠΑ: εικόνα του μέλλοντός μας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αθλητισμός φωνάζει «παρών» για τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Σε μία περίοδο όπου οι κοινωνικές διακρίσεις, η βία και ο ρατσισμός αποτελούν συχνά φαινόμενα, το NBA έδειξε για άλλη μία φορά πως ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει όχημα κοινωνικής αλλαγής.
Ο αθλητισμός φωνάζει «παρών» για τα ανθρώπινα δικαιώματα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδεοληπτική στοχοποίηση της εργασίας από την κυβέρνηση
Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και να προασπίσει την πλήρη καταβολή των μισθών, για να ενισχύσει τη ζήτηση και την κατανάλωση, επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία και την εκ περιτροπής...
Ιδεοληπτική στοχοποίηση της εργασίας από την κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας