Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στοπ στις εξορύξεις πριν φέρουν τη βία
EUROKINISSI-ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοπ στις εξορύξεις πριν φέρουν τη βία

  • A-
  • A+

Περιπέτειες περιμένανε την κάθε χώρα που πίστεψε ότι βρήκε το δικό της Ελντοράντο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά ο κανόνας κυριαρχεί. Χώρες με αδύναμους θεσμούς, όπως η χώρα μας, ανακάλυψαν ότι τα δώρα των εξορύξεων πετρελαίου είναι η φτώχεια, η καταστολή κινημάτων, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η μείωση της ανεξαρτησίας της χώρας και κάποιες φορές ο πόλεμος. Η βία που ασκούμε στο περιβάλλον από την καύση των υδρογονανθράκων επιστρέφει σε εμάς που τα παράγουμε.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να πληρώναμε για να μείνουν τα πετρέλαια θαμμένα στον βυθό και στο υπέδαφος για πάντα. Γιατί; Για όσους η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση των υδάτων και η ακραία περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν αποτελούν πρόβλημα, ακούστε τα παρακάτω:

Το χαρτζιλίκι που θα μας δώσουν οι πολυεθνικές του πετρελαίου θα είναι πολύ λιγότερο από το κόστος για τον τόπο από τις εξορύξεις.

Θα εξανεμιστεί από το κόστος αύξησης εξοπλισμών λόγω της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία. Η ένταση αυτή θα πλήξει μοιραία την οικονομία και τον τουρισμό μας.

Δεν θα φτάσει να πληρώσει το κόστος από ένα ατύχημα σαν αυτό στον κόλπο του Μεξικού, στις δικές μας κλειστές θάλασσες. Το κόστος αυτό μπορεί να είναι δραματικό και μακροχρόνιο για τη βασική μας βιομηχανία, τον τουρισμό και κατά συνέπεια για την απασχόληση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα δημόσια έσοδα και όλες τις χρηματοδοτούμενες από αυτά πολιτικές.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα εισπράξουν, λοιπόν, τα χρήματα· εμείς φτώχεια και εντάσεις.

Θα μου πείτε, και ποια είναι η λύση; Να μην κάνουμε τίποτα κάθε φορά που υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικού ατυχήματος ή που εκνευρίζεται η Τουρκία;

Οχι, δεν λέω αυτό. Λέω να παίρνουμε τον τόπο μας στα σοβαρά και να μην αγόμαστε και φερόμαστε από τυχοδιωκτικά ένστικτα. Το ζητούμενο σήμερα είναι η έξοδος από την κρίση και αυτή δεν θα έρθει ως μάννα εξ ουρανού αλλά μέσα από αλλαγή των πολιτικών που έχουν εγκλωβίσει την πραγματική οικονομία μας και την κοινωνία μας σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και φτώχειας.

Το ΜέΡΑ25 προτείνει:

■ Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας και εν ενεργεία επιχειρήσεων με τη μεταφορά των «κόκκινων» δανείων σε μια νέα δημόσια τράπεζα –το ταμείο για τη διαχείριση ιδιωτικού χρέους– που θα διαχειριστεί με δημοκρατικό έλεγχο και όχι ακραία κερδοσκοπικά όπως κάνουν σήμερα τα funds.

■ Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία σαν αποθεματικό για την αναπτυξιακή τράπεζα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να επανεκινήσει.

■ Να μειωθεί η φορολογία κλιμακωτά στο 15% για μικρές, στο 20% για μεσαίες και στο 26% για μεγάλες επιχειρήσεις.

■ Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 15% για αγορές που γίνονται με κάρτα και στο 18% για τις υπόλοιπες.

■ Φορολογική και ασφαλιστική ασυλία για πέντε χρόνια σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.

■ Θέσπιση εξωτραπεζικού συστήματος πληρωμών και αμοιβαία ακύρωση χρεών Δημοσίου και ιδιωτών. Δυνατότητα απευθείας δανεισμού από τους πολίτες με αντάλλαγμα φοροεκπτώσεις κ.ά.

■ Κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου.

■ Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% όταν υπάρχει ανάπτυξη και στο 0% όταν υπάρχει ύφεση.

Τέτοιες εφαρμόσιμες πολιτικές είναι η απάντηση στην κρίση και όχι το να παίζουμε την οικονομία μας, την κοινωνία μας και τον τόπο μας στα ζάρια μέσω των εξορύξεων που θα γεμίσουν τα ταμεία των πολυεθνικών και θα αφήσουν τον τόπο μας φτωχότερο από κάθε άποψη.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο οι πετρελαϊκές εταιρείες μπαίνουν στα Ζαγοροχώρια για εξορύξεις δίπλα στη χαράδρα του Βίκου.

* Περιβαλλοντολόγος, υποψήφιος βουλευτής του ΜέΡΑ25 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση παγιδευμένη στις Σκουριές
Τι συνδέει τις Σκουριές, το Ελληνικό και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων; Πριν από 10 μήνες, η κυβέρνηση ανακοίνωνε πως ήταν οι εμβληματικές της επενδύσεις.
Η κυβέρνηση παγιδευμένη στις Σκουριές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων
Το εγχείρημα των κυβερνήσεων Τσίπρα - Μητσοτάκη να απομονώσουν την Τουρκία μέσω στρατηγικών συμμαχιών με Ισραήλ, ΗΠΑ, δικτατορικού καθεστώτος της Αιγύπτου, Exxon-Mobil και Total εξελίχθηκε σε φιάσκο.
Το φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25
Πρώην στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές καταγγέλλουν πως στο κόμμα κυριαρχούν ο ναρκισσισμός του γραμματέα, η αδιαφάνεια και η οικογενειοκρατία ● «Καλώς έφυγαν. Ωρα τους καλή» η απάντηση του ΜέΡΑ25.
Αποχωρήσεις από το ΜέΡΑ25
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιωτικοποίηση νερού: μια ιστορία νεοφιλελεύθερης παράκρουσης
Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση φέρεται να δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής. Πρόκειται για μια αρχή ιδιωτικοποιήσεων που δεν περιλαμβάνει απλώς τα δίκτυα, αλλά...
Ιδιωτικοποίηση νερού: μια ιστορία νεοφιλελεύθερης παράκρουσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντί-περιβαλοντικά νομοσχέδια και αντικοινωνικές συμπεριφορές
Με νωπές ακόμη τις μνήμες του κορονοϊού και δεν φαίνεται να έχουμε πάρει κανένα μάθημα από την πανδημία. Άλλο ένα αντί-περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου, για την τουριστική ανάπτυξη αυτή τη φορά, κατατέθηκε από το...
Αντί-περιβαλοντικά νομοσχέδια και αντικοινωνικές συμπεριφορές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΜέΡΑ25 για την παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου
Με τον κορονοϊό να δημιουργεί ύφεση -10% με -15% και έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού περί το -15%, η βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι η μόνη εναλλακτική.
Το ΜέΡΑ25 για την παλλαϊκή συστράτευση κατά του 5ου Μνημονίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας