• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.0°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 25.0°C
  3 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.2°C / 23.0°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 25.0°C
  3 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.0°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  30%
Καλή ψήφο!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλή ψήφο!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αίτια είναι συγκεκριμένα. Η αυτοκριτική είναι αναγκαία, όχι όμως το αυτομαστίγωμα, καθώς δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την κατάρρευση μιας ολόκληρης χώρας το 2009 και την υπαγωγή της στα μνημόνια. Απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις για το μέλλον που με σαφήνεια αποτυπώνονται στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις εν όψει των εθνικών εκλογών. Ετσι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών προγραμμάτων που αφορούν άμεσα το μέλλον τους.

Θα επιλέξουν την αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που πέτυχε μια συμφωνία για το χρέος, εξασφαλίζοντας έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας, που προχώρησε στην ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας, που ψήφισε έναν αναπτυξιακό νόμο με προτεραιότητα την καινοτομία και τη μεταποίηση, αλλά και τη φορολογική σταθερότητα για τις μεγάλες επενδύσεις. Ή θα επιλέξουν το σχέδιο της Ν.Δ. που ευθύνεται για τη γενικευμένη αποεπένδυση στο παρελθόν, που χαρακτηρίζει αναπτυξιακή κάθε πολιτική που οδηγεί στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα τμήματα παροχής υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους, που οδήγησε με τα πρώτα δύο μνημόνια περισσότερες από 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο.

Θα επιλέξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, που κατόρθωσε να μειώσει την ανεργία, περιόρισε την αδήλωτη εργασία, αύξησε τον κατώτατο και κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό, που επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεσμεύεται για την επόμενη τετραετία για 500.000 νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων.

Ή θα επιλέξουν την πρόταση της Ν.Δ. που θεωρεί το μισθολογικό κόστος «βάρος» το οποίο θα συρρικνώσει προς όφελος μιας κακώς νοούμενης επιχειρηματικότητας «της αρπαχτής», που θεωρεί ότι οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας πρέπει να επικρατήσουν των συλλογικών και ο εργαζόμενος να είναι έρμαιο της καλής διάθεσης του εργοδότη.

Θα επιλέξουν την πρόταση της προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς για δίκαιη φορολογία και ελαφρύνσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, της μείωσης της φορολογίας φυσικών προσώπων στο 20%, των επιχειρήσεων στο 25%, της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που για τις μικρές περιουσίες θα φτάνει το 50%, της περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ.

Ή θα επιλέξουν τη νεοφιλελεύθερη πρόταση για μείωση της φορολογίας μόνο των επιχειρήσεων, με αντάλλαγμα περικοπές στο κοινωνικό κράτος και στα επιδόματα που αφορούν σε σημαντικό βαθμό τη μεσαία τάξη και τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Θα επιλέξουν την πρόταση της Αριστεράς για τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους που δεσμεύεται για 10.000 προσλήψεις στην υγεία, 15.000 προσλήψεις στην παιδεία, αύξηση των δαπανών για τους τομείς αυτούς ώστε να φτάσουν στον μ.ο. της Ε.Ε., διατήρηση του καθεστώτος της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα και εγγύηση του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης και των συντάξεων. Ή θα επιλέξουν την πρόταση της Δεξιάς για αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα που θα οδηγήσει σύντομα στην αδυναμία καταβολής των επικουρικών συντάξεων.

Τα διλήμματα είναι σαφή, όπως και σαφές είναι το γεγονός πως θα ζήσουμε με τις συνθήκες εκείνες που την 7η Ιουλίου θα διαμορφώσουμε. Καλή ψήφο.

* Εκπαιδευτικός, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειου Τομέα Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
Αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια, που παρέδωσαν άδεια ταμεία το ’15 και άφησαν έναν λαό έρμαιο κάθε εκβιασμού, από θύτες της κρίσης εμφανίζονται ως λυτρωτές από τα δεινά.
Να μην αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Αχέροντας και οι εκλογές
Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνώσα Αριστερά έκανε λάθη και παραλείψεις. Προσπάθησε να δώσει ιδεολογική ταυτότητα στα θύματα των Μνημονίων τη στιγμή που δεν ήταν ιδιοκτησία κανενός. Ούτε της Ακροδεξιάς ούτε της...
Ο Αχέροντας και οι εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ήττα και η ευκαιρία
Αναμφίβολα η ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη. Οι αιτίες της ήττας μιας κυβέρνησης η οποία, παρ’ όλο που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, δεν...
Η ήττα και η ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές
Στη σφαίρα της επίπλαστης πραγματικότητας του σύγχρονου δημόσιου πολιτικού λόγου, παρατηρείται ο εξής παραλογισμός: Η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., πρωτοστατούντος του κόμματος της Δεξιάς,...
Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας