Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη χώρα των ψυκτικών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη χώρα των ψυκτικών

  • A-
  • A+

«…της Ανταρσίας μας μέσα στον Καιρό….»1

Μνήμη Κωστή Μοσκώφ, για τα είκοσι ένα από τα εξόδιά του.

«Εκεί στα μέρη μας, στη χώρα των ψυκτικών (κατά Κυριάκο)… πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς, για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία».2 Αν αυτό το μακρονησιώτικο «δεν το έβλεπες με τα ίδια σου τα μάτια… Αν δεν σου είχε γανώσει εγκέφαλο, αισθητική, αξίες…»3, τότε θα πήγαινες, εσύ, η Αριστερά, να ψηφίσεις, νομίζοντας ότι αν, αν, επικρατήσει ο μαψυλάκας της καραδεξιάς, τότε, εσύ η Αριστερά, μη ζηλούσα το άφρον σου, θα ζούσες σε πεπολιτισμένον κράτος. Και θα την είχες πεπατημένην. Αρα, κατ’ ευχήν η καραδεξιά μάς τα λέει πριν να μας τα πράξει. Εχει καλώς, ώς κακώς.

Επομένως, για μας, την Αριστερά που κυβερνήσαμε έστω και βρυξελλοτοκογλυφίως, πρόκειται αμήχανον ημίν το «διαλεκτικωτέροις γίγνεσθαι»: πώς μπορεί, μετά από τεσσεράμισι τέρμινα δικά μας, οι καραβούνευροι της Δεξιάς να μουγκανίζουν έτσι; Τον σκασμό, που θα ’λεγε κι ο Μοσκώφ ότι είναι ο Αδης του λόγου, γιατί δεν τους τον σινιάραμε; Πάλι πεπολιτισμένη η απειρόκακος Αριστερά μας, απέναντι στους καρακοθρόνους;

Αρα, «τις πταίει;» Ο καλός μας τρόπος ο αριστερός ή ο κακός μας ο καιρός; Τις πταίει και σηκώσανε οφρύν αλφαμίτη τα καραδεξιά της Νουδού; Οφρύν και λήρημα ρουαγιάλ μπασκινερί, μακρονησιώτικα; Τις πταίει, έε; «Αν δεν πταίη ο λαός, πταίουσιν οι πολιτευόμενοι (αριστεροί), λέγουσιν άλλοι και η εξαχρείωσις αυτών ευθύνει το Εθνος, αφ’ ου ούτοι εις το Εθνος ανήκουσιν. Απαντώμεν ότι η διαγωγή των πολιτευομένων (Αριστερών) θα ηύθυνε το Εθνος εάν η Ελλάς αυτοδιοικείτο, αλλά αφού διά της διαστροφής του Συντάγματος και της εικονικότητος της Βουλής κυβερνάται πράγματι η Ελλάς ως μοναρχία απόλυτος (της τρόικας των Βρυξελλών), επόμενον ήτο να καταστώσιν οι πολιτευόμενοι οποίους διαπλάττει αυτούς, το νόθον καθεστώς (των μνημονίων)»4.

«Η ευθύνη άρα επί τοις συντελουμένοις», με τα λιγδιάρικα λόγια τους, τις απειλές τους, απ’ αυτήν την καραδεξιά της Νέας Δημοκρατίας σαπρίαν, ανήκει εξ ολοκλήρου στη Νουδουδεξιά και ολίγο παλαοπασόκ. Οι δύο λυμεώνες, που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεωκοπία, την μετανάστευση, την ανεργία, την φοροκλοπή διά των βορείων προαστείων, την εισφοροδιαφυγή των μεσαίων… εξωχωρίων και την χώρα στην πείνα: το δίδυμο πασοκονουδού, αλλά νυν μόνον η Νέα Δημοκρατία ως υπόχρεως υπόδικος, μόνη, διότι ο έτερος χρεωκόπος εξέλιπε.

Επομένως και αριδήλως προσοχή! Για το τέτοιο φασιστοξερατό, εδώ «στη χώρα των ψυκτικών» των φτωχών παιδιών μας, που υβρίζει ο Κυριάκος μέσα από τα πλατς-πλουτς των πισινών των πισινών τους, εκεί στα βόρεια προάστεια των Κάιμαν, για το ότι «πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος» (!) και, ναι, δεν φταίει η Αριστερά!... Της οποίας, ναι, μακαρίζομεν το απειρόκακον, αλλ’ ου ζηλούμεν το άφρον… (Σαν τον Μπάοκ μου είναι κι αυτή...) Τις πταίει; Μα, «Η σαγιονάρα η δωδεκάποντη», των βορείων, εναλίων, υπερθαλασσίων κλεφταράδων του ελληνικού δημοσίου. Ου χρεωκόποι Νεοδημοκράτιοι. Το ανεπίξεστον, νεοπλουτίστικο παλαιοκλεφταράδικο σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, που πάει από τ’ αχαμνά της αμαρτίας της, να σηκώσει τώρα μούρη… Με την πασίγνωστη απαιδευσία και αφιλοκαλία της.

Εμείς, βέβαια, του Κωστή Μοσκώφ είμαστε παιδιά «της Ανταρσίας μέσα στον Καιρό». Και σήμερα, η Πόπη Μοσκώφ, η σύντροφος του Κωστή, η πρώτη-πρώτη μαθήτρια λαμπράκισσα στη Σαλονίκη, η αδιάπτωτη αγωνίστρια, είναι μνήμης αγώνας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Αριστεράς. Εκεί που, ξανά, θα επικρατήσουν «μέσα στον καιρό» τα καίρια του καιρού μας. Αγωνία και αγώνες της Αριστεράς μας, χρή λέγειν τα καίρια.

1. Κωστή Μοσκώφ: «Η πράξη και η σιωπή» 2. Νόρα Ράλλη, «Ο θεός είναι δεξιός» «Εφ.Συν.» 3. Νόρα Ράλλη, «Σαγιονάρα δωδεκάποντη». «Εφ.Συν.» 4. Απαλλακτικό βούλευμα υπέρ του Χαριλάου Τρικούπη, Συμβούλιον των εν Αθήναις πλημμελειοδικών, 23 Ιουλίου 1874

*υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το καθεστωτικό ζήτημα
Ο μονόδρομος για την Αριστερά είναι η παραγωγική και πολιτική συγκρότηση του κόσμου της εργασίας (της πλειοψηφίας του πληθυσμού), με δημοκρατικές μεθόδους και θεσμούς, η οικοδόμηση ενός νέου καθεστώτος ικανού...
Το καθεστωτικό ζήτημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μόνιμο κενό αναπτυξιακής στρατηγικής
Το κράτος των ημετέρων της Νέας Δημοκρατίας και των υπηρετών επιχειρηματικών συμφερόντων δεν πρόκειται να ανορθώσει την παραγωγή. Αλλά η απάντηση της Αριστεράς δεν μπορεί να περιοριστεί και πάλι στην αναμονή...
Το μόνιμο κενό αναπτυξιακής στρατηγικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μνήμη
Η «ανασυγκρότηση» της κοινωνικής πείρας και της μνήμης της μαζικής κοινωνικής και πολιτικής δράσης του άμεσου παρελθόντος (20ετία) είναι απαραίτητη προκειμένου να «συναντηθεί» με την «επαναστατική θεωρία»,...
Μνήμη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ταυτότητα της «Μεγάλης Δεξιάς»
Τα «Αποσπάσματα του Ακροδεξιού Λόγου», που εκφωνούν οι Γεωργιάδης, Βορίδης, Μπογδάνος και τα διάφορα πουλέν της Δεξιάς διακυβέρνησης, δεν συνιστούν περιθωριακές γραφικότητες του δημόσιου λόγου της Ν.Δ. Ανήκουν...
Η ταυτότητα της «Μεγάλης Δεξιάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αριστερά συγχωράει, τολμά και ρισκάρει
Αυτές τις ημέρες δεν χρειαζόταν να ακούσω περισσότερες λεπτομέρειες όταν μάθαινα τα ονόματα των περιοχών όπου τραγικά μικρές μειοψηφικές ομάδες αποφάσισαν να καθορίσουν την καθαρότητα του γένους μας.
Η Αριστερά συγχωράει, τολμά και ρισκάρει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δηλώνουν κατηγορηματικά... και μετά ανακαλούν
Είναι πάμπολλα τα γεγονότα-fake news από επώνυμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και από φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους, με ένα κοινό στοιχείο: όλα στρέφονται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της Αριστεράς.
Δηλώνουν κατηγορηματικά... και μετά ανακαλούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας