• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 22.5°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  16°C 13.6°C / 17.8°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 17.1°C
  0 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.4°C
  0 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 19.6°C
  0 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.5°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 21.2°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 18.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 22.8°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  70%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εμπιστοσύνη στα πεπραγμένα μας στον τομέα της Υγείας

 • A-
 • A+

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρισκόταν σε οριακή κατάσταση από τις συνεχείς μνημονιακές περικοπές των δημοσίων δαπανών και την υποστελέχωση των δομών του.

Εχοντας βασικό στόχο μας την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων στο κοινωνικό αγαθό της υγείας και την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης και αποκατάστασης, και με την απόλυτη γνώση ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ηταν αποκλεισμένο από τις υπηρεσίες υγείας, καταβάλαμε μια τεράστια προσπάθεια στο υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασική μας δέσμευση ήταν να προστατεύσουμε όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επί χρόνια σήκωσαν μόνες τους το βάρος της κρίσης, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους άνεργους και τους νέους επιστήμονες.

Σχεδόν 5 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πια ότι τα καταφέραμε! Και κυρίως τι καταφέραμε:

Κάναμε πράξη την πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διαγράφοντας ταυτόχρονα βεβαιωμένες οφειλές 28 εκατ. ευρώ που απαιτούσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από ανασφάλιστους που είχαν νοσηλευτεί σε δημόσια νοσοκομεία. Καταργήσαμε το 5ευρω για την πρόσβαση στα νοσοκομεία. Και έγινε πράξη η βασική αρχή μας, ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο οφείλει ένα κράτος να διασφαλίζει στους πολίτες του.

Παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιβίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Με την προκήρυξη την περίοδο 2015-2019 3.600 μόνιμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ και 4.500 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Με την υλοποίηση ενός εμβληματικού προγράμματος σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση 4.000 ανέργων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Με την προκήρυξη θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού, ώστε να μπορούμε σήμερα με νούμερα να πούμε ότι έχουν αναλάβει υπηρεσία συνολικά 18.312 υγειονομικοί.

Προσπαθήσαμε να φέρουμε μια οικονομική κανονικότητα στο σύστημα υγείας.Το 2014 τα νοσοκομεία όφειλαν 735 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν πλεόνασμα 260 εκατ. ευρώ. Αξιοποιήσαμε οικονομικά προγράμματα και πόρους, ώστε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων νοσοκομείων παρόλους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Προχωρήσαμε όμως και ένα βήμα παραπέρα. Θέσαμε στο τραπέζι το θέμα της αλόγιστης σπατάλης και της διαφθοράς. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη στα νοσοκομεία με τους εργολάβους και την κερδίσαμε, παρά τα δικαστικά εμπόδια. Προχωρήσαμε σε ατομικές συμβάσεις μεταξύ των νοσοκομείων και των εργαζόμενων στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη, εξασφαλίζοντας συμβάσεις με αξιοπρέπεια σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Φέραμε στην επιφάνεια τα σκάνδαλα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, αποκαλύπτοντας το ατέλειωτο πάρτι όχι μόνο στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου, που επί χρόνια συντηρούσαν κάποιοι λίγοι.

Για όλα αυτά και αλλά πολλά που έγιναν, πέρα από την πίστη όσων υπηρέτησαν αυτό το σχέδιο στο υπουργείο Υγείας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους αυτούς τους εργαζόμενους που έβαλαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια, για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας.

Στους εργαζόμενους υγειονομικούς αλλά και σε όλη την κοινωνία απευθυνόμαστε τώρα, για να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και πρέπει να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή όλων.

Εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιούλη σημαίνει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα και τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

Ενα πρόγραμμα που στόχο έχει την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, τη διαφάνεια στη λειτουργία του, τη συνέχιση της πολιτικής της ισότιμης και καθολικής κάλυψης όλων, την εξασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδα.

* σύμβουλος υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Με αφορμή ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Healthreport.gr. με τίτλο «Οταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές», θέλω να διατυπώσω κάποιες...
Ο ρόλος της μαίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πολιτική προτεραιότητα το σκληρό πελατειακό κράτος και η γρήγορη αποδόμηση του ΕΣΥ»
Αυτό που λείπει από το ΕΣΥ είναι ένας μηχανισμός αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και της αποδοτικής αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων κάθε νοσοκομείου και άρα της...
«Πολιτική προτεραιότητα το σκληρό πελατειακό κράτος και η γρήγορη αποδόμηση του ΕΣΥ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλληλεγγύη είναι το αίμα αυτού του λαού
Εχετε ασφάλεια; Ηταν το θλιβερό ερώτημα που κάναμε πριν από τέσσερα χρόνια σε όλους τους ασθενείς που έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα. Ανθρωποι νέοι που είχαν μείνει άνεργοι, άνθρωποι μέσης...
Η αλληλεγγύη είναι το αίμα αυτού του λαού
ΑΠΟΨΕΙΣ
10 πολιτικές και προγραμματικές αντιφάσεις της Ν.Δ.
Διαβάζοντας το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις της Ν.Δ. είναι αδύνατο να μην επισημάνει κανείς ένα πλήθος ασαφειών και αντιφάσεων που χρήζουν διερεύνησης και απάντησης προεκλογικά.
10 πολιτικές και προγραμματικές αντιφάσεις της Ν.Δ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας»
Μέσα σε καθεστώς βίαιης μνημονιακής προσαρμογής, με σκυμμένο το κεφάλι και σηκωμένα τα μανίκια, χωρίς αυταπάτες, ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα συνολικής ανόρθωσης του...
«Βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας»
ΥΓΕΙΑ
Ερώτηση 36 βουλευτών για την ιατρική κάνναβη
Eρώτηση προς τον υπουργό Υγείας απευθύνουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας, ζητώντας να πληροφορηθούν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης,...
Ερώτηση 36 βουλευτών για την ιατρική κάνναβη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας