• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.5°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.0°C
  0 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 15.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.6°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 14.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 15.1°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.7°C
  3 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «μοιρογνωμόνια αλληλεγγύης» της Ε.Ε. και η πραγματικότητα

 • A-
 • A+

Η ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίστηκε «μεγάλη εθνική επιτυχία» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί πέραν της λεκτικής καταδίκης ανακοινώθηκε πως «εξετάζεται το ενδεχόμενο» να λάβει και κάποια «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας.

Μόλις, ωστόσο, καταλάγιασαν οι πανηγυρισμοί «πήραν φωτιά» οι αναλύσεις, που μετρούν με ένα ειδικό και αόρατο «μοιρογνωμόνιο» το πόσες «μοίρες» αλληλεγγύης εκδηλώθηκαν με αυτή την «πρωτάκουστη» ανακοίνωση της Ε.Ε. Στα «θεμέλια» αυτών των αναλύσεων βρέθηκε ένα γερό «κράμα» μετρημένης αυτοσυγκράτησης («υπάρχουν όρια στη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, ας μην είμαστε και υπερβολικοί») και ψυχρού υπολογισμού («η Τουρκία είναι από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε., δεν μπορούν να ληφθούν κυρώσεις»).

Με βάση όμως τα στοιχεία της Eurostat, οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι της τάξης των 153 δισ. ευρώ (3,9% του εμπορίου της Ε.Ε.). Πιο μπροστά π.χ. είναι η Ρωσία με 254 δισ. ευρώ ή 6,4%. Παραδόξως, όμως, εκεί για την Ε.Ε. δεν υπάρχουν «όρια» και η Ε.Ε. έχει εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο μαζί της, επιβάλλοντας πολυεπίπεδες κυρώσεις στη Ρωσία, κατηγορώντας τη για «επέμβαση» σε μια χώρα-μη μέλος της Ε.Ε., την Ουκρανία. Την ίδια ώρα έχει «όρια» η «αλληλεγγύη» της Ε.Ε. προς ένα κράτος-μέλος της, την Κύπρο, το 40% των εδαφών της οποίας είναι υπό κατοχή, και η οποία βιώνει μια νέα προκλητική επιθετικότητα στην ΑΟΖ της, από την Τουρκία, που είναι και η δύναμη κατοχής των εδαφών της. Εδώ η όποια «αλληλεγγύη» περιορίζεται σε γλυκανάλατα ευχολόγια.

Βεβαίως, το ΚΚΕ δεν περίμενε και τίποτα περισσότερο από αυτή την ιμπεριαλιστική ένωση, που μαζί με την άλλη εγκληματική οργάνωση, το ΝΑΤΟ, έχουν εδώ και χρόνια με την πολιτική τους δώσει «πρίμα άνεμο» στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Πάει, ωστόσο, πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει αυτές τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.), μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ως δήθεν «βράχους» και «στηρίγματα» της ειρήνης, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και της Κύπρου.

Μια τέτοια προσέγγιση ρίχνει «στάχτη στα μάτια» του λαού και αποσκοπεί στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που αφήνει τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής έκθετους σε πολύ μεγάλους κινδύνους. Ετσι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται βαθύτερα στον «λάκκο» των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών, όπως αυτά ξεδιπλώνονται στην περιοχή. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε σχεδιασμούς «συνδιαχείρισης» των ενεργειακών και άλλων πόρων, σε διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και λοιπούς «συμβιβασμούς», που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών και καθιστούν μόνιμη την απειλή για τους λαούς.

Η Ν.Δ., που προαλείφεται για την κυβερνητική εξουσία, συγχαίρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον επιτυχημένο ρόλο του «μεντεσέ» των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή. Ολοι τους, μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., «σφάζονται στην ποδιά» των ΗΠΑ για το ποιος είναι το «καλύτερο παιδί» τους. Είναι ενδεικτικές ως προς αυτό οι επανειλημμένες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδη, που μιλάει πολύ κολακευτικά για τη φιλοαμερικανική και φιλονατοϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα το ΚΚΕ στέκεται σταθερά απέναντι στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο παζάρι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Προτάσσει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη με τους γείτονες λαούς, για αποδέσμευση από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, με τον λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Υπάρχει διέξοδος, που θα διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του λαού μας και των γειτονικών λαών, κι αυτή βρίσκεται σε ρήξη με όσα καθημερινά μαυρίζουν τη ζωή του λαού και τον σέρνουν στον πόλεμο για ξένα συμφέροντα.

* Μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι συνέπειες μια «διαβολικά θεόσταλτης» λύσης
Η ονοματολογία μπορεί να δράσει αποπροσανατολιστικά, να κρύψει τους πραγματικούς κινδύνους για τους λαούς, οι οποίοι βρίσκονται στη σύγκρουση των συμφερόντων μεγάλων μονοπωλίων, στην επέμβαση των ιμπεριαλιστών...
Οι συνέπειες μια «διαβολικά θεόσταλτης» λύσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατηγική αυτονομία
Οι προκλήσεις για την Ευρώπη, γεωπολιτικές και άλλες, αυξάνονται. Και η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, αν η Ευρώπη θέλει να είναι ένας παίκτης με πραγματικό γεωπολιτικό ανάστημα.
Στρατηγική αυτονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμμαχίες και συμφέροντα
Η Ουάσινγκτον με τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει παρακάμπτει επί της ουσίας τη Συμμαχία και αδιαφορεί για την πραγματική της ενότητα και αξιοπιστία.
Συμμαχίες και συμφέροντα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Με τις φωτιές είδαμε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
Σχεδόν από την πρώτη στιγμή βρέθηκα στο πύρινο μέτωπο στον Θεολόγο. Εγώ σαν εθελοντής πυροσβέστης εντάχθηκα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τουλάχιστον με τις φωτιές είναι η πρώτη φορά που είδαμε την ευρωπαϊκή...
«Με τις φωτιές είδαμε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία
Παρουσία του Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. αμέσως μετά την παρουσία του Μπλίνκεν στηn έδρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ επικοινωνιακής διαχείρισης και της...
Αυτοεκπληρούμενη προφητεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανήσυχη αναμονή
Μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας;
Ανήσυχη αναμονή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας