Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και τα σενάρια πολέμου
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και τα σενάρια πολέμου

  • A-
  • A+

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι γνωστή στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hawk ή αλλιώς RQ-4. Στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, κατέχοντας μόνο το 5% του συνολικού χρόνου εμπλοκής, μεταξύ των συστημάτων επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, συνέλεξε το 55% των πληροφοριών για χρήση των αμερικανικών δυνάμεων.

Η ικανότητα επιτήρησης με όρους κάλυψης εδάφους που διαθέτει είναι περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά μέρα, δηλαδή όση η Νότιος Κορέα ή η Ισλανδία. Το αεροσκάφος αυτό πετά στα 60.000 πόδια ύψος δηλαδή περίπου δύο φορές ψηλότερα από το ύψος που πετάνε τα αεροσκάφη των πολιτικών αερογραμμών. Σε ορισμένες συνθήκες, ένα Global Hawk μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 30 ώρες. Συνεπώς το Ιράν γνώριζε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος από τη θέση του στα Στενά του Ορμούζ, είχε σημαντική επιχειρησιακή εικόνα των στρατιωτικών δυνατοτήτων και κινήσεών του σε μεγάλο βάθος, στην ενδοχώρα.

Συγκρινόμενο με το κόστος του F-35, οι νεότερες εκδόσεις του RQ-4 έχουν υπερδιπλάσιο κόστος, συνυπολογιζόμενο αυτό της ανάπτυξής του, γεγονός που μαρτυρά και το επίπεδο της τεχνολογίας που διαθέτει. Ωστόσο επισημαίνεται η επιλογή του ως του οικονομικότερου για να αντικαταστήσει το επανδρωμένο και πανάκριβο κατασκοπευτικό αεροσκάφος SR-71 και να υποκαταστήσει το αντίστοιχο U-2.

Στα παραπάνω όμως εντυπωσιακά πρέπει να συνυπολογιστούν δύο επιπλέον παράμετροι. Πρώτον, ότι η τεχνολογία που διαθέτει το RQ-4 καθώς και τα στοιχεία που συλλέγει είναι απόρρητα. Συγκεκριμένα όλα τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω δορυφόρων κατευθύνονται αρχικά σε αμερικανικό έδαφος και, έπειτα από την επεξεργασία τους, κάποια από αυτά δίνονται στους συμμάχους των ΗΠΑ ή ακόμη και στο ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο και σοβαρότερο είναι ότι το αεροσκάφος αυτό, όταν βρίσκεται εκτός αμερικανικής επικράτειας και εκτός εμπόλεμων περιοχών ή περιοχών με επιχειρησιακό ενδιαφέρον όπου έχει δοθεί σχετική άδεια, περιορίζεται να πετά σε επιτηρούμενες και δεσμευμένες περιοχές, διαχωριζόμενο από την υπόλοιπη εναέρια κυκλοφορία. Αυτό συμβαίνει γιατί η ναυτιλία ενός ιπτάμενου μέσου θα πρέπει να πληροί, για λόγους ασφάλειας, τον βασικό κανόνα του «βλέπω και αποφεύγω» (see and avoid), γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη πιλότου μέσα σε αυτό.

Προσπάθειες να τροποποιηθεί ο κανόνας αυτός σε «αισθάνομαι και αποφεύγω» (sense and avoid) είχαν ξεκινήσει στο ΝΑΤΟ από την αρχή του αιώνα μας, όμως από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, όταν ένα αεροσκάφος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Global Hawk βρέθηκε στη Γερμανία, για να καθησυχάσει τα μέλη του ΝΑΤΟ που ανησυχούσαν για την εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Γερμανία άνοιξε τον εναέριο χώρο της περιορίζοντας σε πέντε τις πτήσεις του για κάθε μήνα.

Το αεροσκάφος αυτό απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Sigonella, στη Σικελία, πετούσε πάνω από τον ιταλικό και γαλλικό εναέριο χώρο και ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο διάδρομο μέσω της Γερμανίας με απενεργοποιημένους αισθητήρες (;!), μέχρι την περιοχή δραστηριοτήτων του στη Βαλτική Θάλασσα.

Εχοντας υπόψη τα παραπάνω και στην περίπτωση της κατάρριψης ενός τέτοιου αεροσκάφους στα Στενά του Ορμούζ προκύπτει ότι η επίκληση της πτήσης του σε διεθνή εναέριο χώρο σε περίοδο ειρήνης προϋποθέτει ότι έχουν εκδοθεί οι κατάλληλες αδειοδοτήσεις από τις εμπλεκόμενες χώρες που την αφορούν. Αραγε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν είχαν πράξει τα προβλεπόμενα; Κυκλοφορεί βέβαια και η αντίληψη ότι το ύψος που πετά το Global Hawk πλησιάζει το διάστημα, όπου τους νόμους της ναυτιλίας τούς καθορίζει αυτός που μπορεί να τους ελέγξει.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η νομιμότητα της πτήσης ενός τέτοιου αεροσκάφους στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, αλλά και η κατάρριψή του σε περίοδο ειρήνης είναι αντικείμενα που θα ταλαιπωρήσουν τους νομικούς που ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο και δραστηριοποιούνται σε διεθνή δικαστήρια και σαφώς, ως γεγονός, δεν μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για την έναρξη ενός πολέμου.

(*) Aπόστρατος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Το 2010 ήταν διοικητής στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν και πριν από την αποστρατεία του από τον Μάρτη του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2017 ήταν επικεφαλής στο διυπουργικό Κεντρικό Επιχειρησιακό Οργανο Μετανάστευσης.

ΔΡΟΜΟ-ΛΟΓΙΑ
Παίζοντας κρυφτούλι με τον Αρμαγεδδώνα
Χρειάστηκαν εφτά χρόνια ερευνών για να καταλήξει η ανεξάρτητη επιτροπή Τσίλκοτ στο συμπέρασμα ότι ο δεύτερος πόλεμος του Κόλπου, δηλαδή η εισβολή ΗΠΑ και Βρετανίας στο Ιράκ στηρίχτηκε πάνω σε μια δέσμη από...
Παίζοντας κρυφτούλι με τον Αρμαγεδδώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αφγανικό σταυρόλεξο
Ουδείς αμφιβάλλει ότι το σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν, που προβλέπει την άμεση αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών και το κλείσιμο πέντε βάσεων σε...
Αφγανικό σταυρόλεξο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σφίγγει ο ιμπεριαλιστικός κλοιός, περισσεύουν οι τυχοδιωκτισμοί
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους λαούς της περιοχής, και βέβαια στον δικό μας λαό, οι επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Σφίγγει ο ιμπεριαλιστικός κλοιός, περισσεύουν οι τυχοδιωκτισμοί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και το νέο «Ανατολικό Ζήτημα»
Οι κακές σχέσεις με το Ισραήλ, η προσέγγιση με τη Ρωσία και η επαμφο­τερίζουσα στάση απέναντι στο Ιράν ήταν τα τρία στοιχεία που έφεραν την Αγκυρα αντιμέτωπη με την αμερικανική πολιτική. Η αμερικανική...
Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και το νέο «Ανατολικό Ζήτημα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τύμπανα πολέμου για το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «αν θα γίνει το δημοψήφισμα, ο Μπαρζανί θα πληρώσει τα αποτελέσματά του». Μεταφέρθηκε μάλιστα στις 22/9 η συνεδρίαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την αντιμετώπιση...
Τύμπανα πολέμου για το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Κουρδικό ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής
Η σχετικά πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Κουρδικής Αυτόνομης Περιοχής του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσινγκτον (3-8 Μαΐου 2015) και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις...
Το Κουρδικό ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας