• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.2°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.8°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.6°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.2°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  45%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Χρυσή Αυγή είναι νεοναζιστική, εγκληματική οργάνωση

 • A-
 • A+

Χθες ξεκίνησαν οι μαρτυρίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οπότε η δίκη της Χρυσής Αυγής μπαίνει στο πιο κρίσιμο στάδιο, όπου τα στοιχεία για τη νεοναζιστική δομή της Χρυσής Αυγής ξεδιπλώνονται στο δικαστήριο με τα τεκμήρια για τον εγκληματικό της χαρακτήρα να είναι αδιάσειστα.

Όμως πρέπει πέρα από τη δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής να αναδειχτεί σε κοινωνικό επίπεδο ότι η νεοναζιστική ιδεολογία παράγει εγκληματικές και δολοφονικές πρακτικές, διότι στον ίδιο τον πυρήνα της ναζιστικής ιδεολογίας η εξόντωση της διαφορετικότητας και η αποθέωση της ομοιομορφίας είναι δομικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, η Χρυσή Αυγή πιστεύει στον εθνικοσοσιαλισμό, ο οποίος στον ιδεολογικό του πυρήνα εμπεριέχει τον Φυλετισμό, που ξεχωρίζει τους ανθρώπους, σε ανώτερους και κατώτερους. Η φυλετική αυτή διάκριση του ναζισμού δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους άλλων φυλών. Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, οι ναζιστές δεν θεωρούν ότι είναι κατώτεροι μόνο οι άνθρωποι των άλλων φυλών, αλλά ακόμη και στην δική τους "αρία" φυλή υπάρχουν "υπάνθρωποι", που πρέπει να αφανιστούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο ναζισμός έχει δύο βασικούς πυλώνες, την φυλή και το έθνος. Αυτά τα δύο κατά τους ναζιστές αλληλοσχετίζονται, καθώς το έθνος εμπεριέχει την φυλή. Ουσιαστικά το κριτήριο κατά τους ναζιστές για να θεωρηθεί ένας άνθρωπος "άριος", άρα και άνθρωπος κατ΄αυτούς είναι ο βιολογικός προσδιορισμός (αίμα). Οπότε, σύμφωνα με τη θεώρηση των ναζιστών η ανθρώπινη ιστορία είναι προδιαγεγραμμένη, καθώς όλοι οι άνθρωποι και οι πράξεις τους δεσμεύονται στις επιταγές της φυλής και του αίματος.

Σε αυτό το σημείο, αναδύεται και το βασικό αίτημα των εθνικοσοσιαλιστών που είναι η επικράτηση του "ανόθευτου" φυλετικού δόγματος, που συνδέεται με την ιστορική αναπαραγωγή και την ισχυροποίηση της φυλής και του έθνους.

Οπότε, από τα προαναφερθέντα, γίνεται σαφές ότι το πρώτιστο αίτημα τον ναζιστών είναι η "αποκάθαρση" του έθνους, και η καταπολέμηση οποιουδήποτε βλάπτει το έθνος, σύμφωνα με το βιολογικά κριτήρια που "παραδόξως¨ τα ερμηνεύουν μόνο οι ναζιστές.

Χαρακτηριστικά, άνθρωποι όπως οι ομοφυλόφιλοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, τοξικομανείς, άνθρωποι με γενετικές ή πνευματικές δυσκολίες, κατά τους ναζιστές πρέπει να εξοντωθούν, καθώς δεν πληρούν τα βιολογικά κριτήρια για την ισχυροποίηση του έθνους, αντιθέτως αποδυναμώνουν τη φυλή και το πεπρωμένο του έθνους, που είναι η επικράτηση έναντι των άλλων φυλών. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και το γεγονός ότι οι ναζιστές είναι πολεμοχαρείς, καθώς τροφή για την ιδεολογία τους είναι το μίσος προς οτιδήποτε το διαφορετικό.

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και η μανία των ναζιστών με την ευγονική, που οι ίδιοι την συνδέουν με τη "φυλετική" υγιεινή. Ουσιαστικά, όλοι αυτοί που δεν πληρούν τα κριτήρια για να γεννήσουν φυλετικώς υγιή παιδιά θα πρέπει σε πρώτο επίπεδο να στειρωθούν και ύστερα να εξοντωθούν. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ, με τους "Φυλετικούς" νόμους της Νυρεμβέργης υπέβαλε 4000.000 ανθρώπους σε στείρωση και ύστερα σε ευθανασία. Όλα τα παραπάνω, ανήκουν στον ιδεολογικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής, ασχέτως εάν δημοσίως δεν τα λένε συστηματικά αποκρύπτοντας τις θέσεις τους  για λόγους κοινωνικής κατακραυγής. Επίσης, ο φασισμός μισεί την σκέψη και την γνώση. Χαρακτηριστικά, προϋπόθεση της σκέψης είναι η αναγνώριση της αντίθεσης, άρα και της διαφορετικότητας, η οποία λειτουργεί ως μοχλός προόδου για τον πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα, (κοινωνικό, πολιτισμικό και πνευματικό).

Ο φασισμός είναι αντιδιαφωτιστικός, διαμελίζοντας της σκέψη του ανθρώπου. Αυτό εξηγεί και το μίσος τον φασιστών προς την επιστήμη, η οποία είχε επιφέρει σαν αποτέλεσμα να καούν χιλιάδες βιβλία επί Χίτλερ στην Γερμανία (Μαρξ, Φρόυντ, κ.α). Το ίδιο είχε κάνει και η Χρυσή Αυγή η οποία έκαιγε βιβλία που διαφωνούσαν με την φασιστική της ιδεολογία και διέκοπτε θεατρικές παραστάσεις με στιγμές απίστευτης βίας.

Η ιστορία είναι η πολιτική του χθες και η πολιτική του σήμερα η ιστορία του αύριο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι να ξαναδιαβάσουμε ιστορία, γιατί η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι ένα ιδανικά που κληρονομούνται αλλά διεκδικούνται. Οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής πρέπει να τιμωρηθούν. Ο φασισμός και ο νεοναζισμός αποθεώνουν τον θάνατο και σκοτώνουν την ίδια την ζωή, για αυτό πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά, ώστε να επικρατήσει η αλληλεγγύη στην κοινωνία μας, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής η σεξουαλικού προσδιορισμού.  Η ζωή θα νικήσει το σκοτάδι.

*Αντιλιάν Κοτζάι: μέλος της νεολαίας Σύριζα. Απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χλιαρή και αμφίσημη «δικαίωση» (;) για τον Χρήστο Χρονόπουλο
Ναι μεν κρίθηκαν ΕΝΟΧΟΙ και τουλάχιστον δεν υπήρξε αθώωση, ωστόσο, πρακτικά, οι δύο κατηγορούμενοι βασανιστές αστυνομικοί μένουν αλώβητοι, καθώς δε θα φυλακιστούν ούτε μία μέρα.
Χλιαρή και αμφίσημη «δικαίωση» (;) για τον Χρήστο Χρονόπουλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λιγναδισμός, ανώτατο στάδιο της κοινωνίας των αρίστων
Γιατί ο Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε, όμως ο λιγναδισμός ζει και βασιλεύει και θεριεύει όσο πληθαίνουν οι ανήλικοι ταπεινοί και καταφρονεμένοι.
Ο λιγναδισμός, ανώτατο στάδιο της κοινωνίας των αρίστων
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τι περίμενες;»
Δεν ξέρω πώς ορίζεται το δίκαιο και πώς το άδικο. Ούτε ξέρω αν υπάρχει αντικειμενικός ορισμός ή είναι και τα δυο σχετιζόμενα με την προσωπική ηθική τού καθένα. Γίνεται η δικαιοσύνη να παρανομεί;
«Τι περίμενες;»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δεύτερος θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου
«Αφού υπήρχε βίντεο, το είδαμε όλοι, πώς έγινε αυτό;» ακούστηκε να λέει απαρηγόρητη, μέσα σε ακατάσχετους λυγμούς, μια δεκαεννιάχρονη κοπέλα έξω από τα δικαστήρια, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της δίκης για τον...
Ο δεύτερος θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: ούτε απαισιοδοξία ούτε ηττοπάθεια
Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, σε άρθρο του που έστειλε στον Τύπο, αποτιμά την απόφαση του ΜΟΔ για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου με μια διαφορετική οπτική, σημειώνοντας ότι είναι λάθος να ταυτίζεται...
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: ούτε απαισιοδοξία ούτε ηττοπάθεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δίκη Ρουβίκωνα και η αναστήλωση των ενόρκων
Η τοποθέτηση των ενόρκων όχι δίπλα στους δικαστές επάνω στην έδρα, αλλά κάτω στα έδρανα των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ή μόνο στα έδρανα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, όταν δεν παρίσταται...
Η δίκη Ρουβίκωνα και η αναστήλωση των ενόρκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας