Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρητορική ενότητας χωρίς περιεχόμενο
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρητορική ενότητας χωρίς περιεχόμενο

  • A-
  • A+

Το τελευταίο διάστημα, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιβάλει στον κ. Μητσοτάκη να λέει λίγα και αόριστα λόγια επί της ουσίας (επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση της φορολογίας), χωρίς… πολλές διευκρινίσεις, και να προβάλλει τον «ενωτικό χαρακτήρα» της παράταξής του έναντι του «καταστροφικού» ΣΥΡΙΖΑ που «διχάζει τους Ελληνες».

Το ότι «κρύβει λόγια» για την ουσία του πολιτικού σχεδίου του είναι εύλογο. Πρόκειται για ένα μοντέλο ανταγωνισμού και ανάπτυξης που βασίζεται κυρίως στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών (υγεία, παιδεία, ασφάλιση), σε περικοπές δαπανών από το κοινωνικό κράτος (μισθοί, συντάξεις, αριθμός εργαζομένων στο Δημόσιο κ.λπ.) και στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αγοράς εργασίας, μέσω ελαστικοποίησης ή κατάργησης των κανόνων λειτουργίας της.

Τι να εξηγήσει λοιπόν και να πει αναλυτικά σε προεκλογικό χρόνο;

Η σιωπή είναι -πολιτικά- χρυσός!

Ευτυχώς που κάθε τόσο του ξεφεύγουν… λόγια, που σπεύδει αμέσως μετά να «μαζέψει» το επιτελείο του.

Αρα συζήτηση επί της ουσίας, από πλευράς Ν.Δ., μην περιμένει κανείς να γίνει.

Γι' αυτό και αποφεύγουν με πείσμα μια απευθείας συζήτηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στην τηλεόραση.

Εξίσου προκλητικός είναι και ο «ενωτικός» λόγος του κ. Μητσοτάκη, που εκφωνείται την ίδια ώρα που ο κ. Σαμαράς (άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή») προαναγγέλλει ποινικές διώξεις και ειδικά δικαστήρια μετά τις εκλογές, ενώ ο κ. Βορίδης προτρέπει τον αρχηγό του «να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και τους θεσμούς, για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές»!

Για να μην αναφερθούμε και στους… Σκαλούμπακες της παράταξης. Ο ακροδεξιός ρεβανσισμός ξεχειλίζει.

Εκτός κι αν ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι ενότητα της κοινωνίας και του λαού είναι το «όλοι μαζί», τα «φιλάκια» και τα «παραφουσκωμένα καλά λόγια» ενταγμένα στις ανάγκες του προεκλογικού σχεδιασμού του κόμματός του.

Αντίθετα, ο «διχασμός» ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ν.Δ., αμέσως μετά τις εκλογές του 2015, με τον χαρακτήρα του εκδικητικού ρεβανσισμού, που σταδιακά οδηγήθηκε σε ένα κλίμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποίησης και υστερίας, με την «ευγενή προσφορά» της πλειονότητας των ΜΜΕ.

Εφτασε μάλιστα στο παράλογο σημείο να μη στηρίζονται και να μην ψηφίζονται ρυθμίσεις από την αντιπολίτευση με τις οποίες πολιτικά συμφωνούσε, με το επιχείρημα ότι τις προτείνει ο… ΣΥΡΙΖΑ! Ο πολιτικός ανορθολογισμός έφτασε στο σημείο να υποστηρίζουν ότι «είναι σωστό μεν, αλλά επειδή το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το ψηφίζουμε! Θα το ψηφίσουμε μετά, όταν θα φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ»! Εάν αυτό δεν είναι o ορισμός του πολιτικού διχασμού, τότε ποιος είναι;

H συστηματική προσπάθεια «απομόνωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, με απίθανες επιχειρηματολογίες (Βενεζουέλα, Ορμπαν, κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών κ.ο.κ.), έχει ενσταλάξει στην ελληνική πολιτική ζωή ένα στοιχείο σοβαρού διχαστικού φανατισμού και τα «ωραία προεκλογικά λόγια αέρος» του κ. Μητσοτάκη προφανώς δεν αρκούν. Πολύ περισσότερο, όταν ταυτόχρονα αναιρούνται με κηρύγματα ακραίου πολιτικο-ιδεολογικού ρεβανσισμού από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. (Σαμαράς, Βορίδης κ.ά.).

Είναι προφανής η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής και πολιτικής ενότητας της χώρας, γιατί οι δυσκολίες, οικονομικές, κοινωνικές και διεθνείς, αυτό επιβάλλουν.

Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται είναι δύο: πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές.

Οταν ο κ. Μητσοτάκης αρνείται προεκλογικά να μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, όταν αρνείται μια κοινή επιλογή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, όταν αρνείται να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας και όταν αρνείται τη λειτουργία της κυβέρνησης πριν από την προκήρυξη εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, κάθε άλλο παρά δείγματα πολιτικής κανονικότητας δείχνει. Πώς θα εξομαλυνθεί με τέτοιες συμπεριφορές το πολιτικό σκηνικό;

Από την άλλη, ούτε το κοινωνικο-οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει στοιχεία που, εάν γίνει κυβέρνηση, μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη κοινωνική συνοχή, καθώς θα οξυνθούν οι ανισότητες.

Η ενότητα της κοινωνίας και του λαού, ενόψει της ευρύτερης συγκυρίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή πορεία της χώρας. Απαιτεί, όμως, κοινωνικές συγκλίσεις με αντίστοιχες πολιτικές επιλογές και όχι εγκλωβισμό του πολιτικού συστήματος σε έναν «αόμματο» εκδικητικό ρεβανσισμό…

Αυτή την αναγκαία ενότητα η Ν.Δ., δυστυχώς, δεν μπορεί να την εγγυηθεί με μια «ρητορική ενότητας» χωρίς περιεχόμενο.

Το ίδιο ισχύει και για τα εθνικά θέματα. Στην επίλυση του Μακεδονικού η Ν.Δ. επέδειξε για μικροκομματικούς λόγους απαράδεκτη στάση διχάζοντας τον ελληνικό λαό.

Ελπίζουμε στην εν εξελίξει κρίση με την Τουρκία, σε ένα πολύ πιο σύνθετο διεθνές περιβάλλον και με άλλους συσχετισμούς, η στάση της Ν.Δ. να μην είναι ανάλογη με εκείνη που κράτησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χρειάζονται και απόλυτη προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων της Κύπρου και της χώρας μας -που απειλεί η Τουρκία- αλλά και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει και αυτή δικαιώματα ως μεσογειακή χώρα.

ΜΕΤΕΩΡΟΣ
Ντιμπέιτ κατά μόνας
Η ζήλια αν ήταν ψώρα, θα κόλλαγε όλ’ η χώρα! Κάπως έτσι ο Κούλης –δεν αναφέρομαι σε επώνυμο, όντας αμετανόητα δεισιδαίμονας– θέλησε να επισκιάσει τον αντίπαλό του πρωταγωνιστώντας σε υπερπαραγωγή του «Alpha»...
Ντιμπέιτ κατά μόνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα με εκείνο της Θεσσαλονίκης και το άλλο του Γιωργάκη το 2010 και το άλλο του Καραμανλή το 2004...Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο...
Πρόγραμμα με αφαιρέσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μητσοτάκης: ένα ψέμα ανά 12 λέξεις…
Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR, σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα τι θα κάνει με τη 13η σύνταξη που δίνει ο Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε: «Εγώ δεσμεύομαι στους Ελληνες πολίτες ότι, εφόσον μας...
Μητσοτάκης: ένα ψέμα ανά 12 λέξεις…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ιδιότητα του πολίτη: εθνική ή πολιτική ταυτότητα;
Η παροχή δικαιώματος ψήφου στον απόδημο ελληνισμό, την οποία εξήγγειλε ως ύψιστη προτεραιότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν συνιστά άνευ ετέρου θριαμβολογία. Θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να...
Ιδιότητα του πολίτη: εθνική ή πολιτική ταυτότητα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτομάτης, όχι γουρλομάτης
Η εκλογή του Κυριάκου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει ορατά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι πως οι ψηφοφόροι προτίμησαν έναν νέο αρχηγό με βασικό κριτήριο την αυξημένη πιθανότητα να εκδικηθεί τον Αλέξη...
Ανοιχτομάτης, όχι γουρλομάτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας