• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.0°C / 41.2°C
  1 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.3°C / 40.5°C
  2 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.0°C / 42.0°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.3°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  3 BF
  22%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.7°C / 41.8°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.4°C / 38.1°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.6°C / 40.2°C
  2 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 37.7°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 37.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 35.1°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 40.0°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 40.8°C
  3 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.2°C / 41.4°C
  2 BF
  16%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 34.3°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 40.6°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  39°C 34.8°C / 38.5°C
  1 BF
  10%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφίγγει ο ιμπεριαλιστικός κλοιός, περισσεύουν οι τυχοδιωκτισμοί

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους λαούς της περιοχής, και βέβαια στον δικό μας λαό, οι επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

1. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να σφίξει τον κλοιό γύρω από το Ιράν, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την επιθετικότητά του σ’ αυτήν τη νευραλγική περιοχή. Αφού ετσιθελικά αποχώρησαν από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν και επανέφεραν τις βαριές κυρώσεις εναντίον του, που πλήττουν βάναυσα τον ιρανικό λαό, οι ΗΠΑ ενοχοποιούν πάλι χωρίς αποδείξεις, όπως είχαν κάνει έναν μήνα πριν, το Ιράν σαν υπαίτιο των εκρήξεων που προκλήθηκαν σε δυο δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ.

2. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εμπρηστής του πολέμου, μέσα από απανωτούς επιθετικούς τυχοδιωκτισμούς, πρωτοστατούν στη διαμόρφωση ενός επικίνδυνου πολεμικού πλαισίου στην περιοχή, τόσο για να πιέσουν και να περικυκλώσουν τον ανταγωνιστή ρωσικό ιμπεριαλισμό όσο και χώρες όπου δεν κυριαρχούν. Οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές (Ρωσία – ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες – Κίνα κ.λπ.) σε αυτό το άγριο παιχνίδι ανταγωνισμών για κυριαρχία και κέρδη δεν αποτελούν κανένα αποκούμπι για τους λαούς, αλλά συμπληρώνουν το παζλ των εχθρών των λαών της περιοχής και του κόσμου. Η πολιτική του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ καθώς και η φαγωμάρα μιας σειράς περιφερειακών δυνάμεων μεταξύ τους ενισχύουν κι αυτά με τη σειρά τους τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, περιπλέκοντας κι άλλο τα πράγματα.

3. Οι αστικές τάξεις Τουρκίας και Ελλάδας, εξαρτημένες και οι δυο από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης (ΗΠΑ-Ε.Ε.), φαντασιώνονται ότι θα εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το όλο πλέγμα ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αντιθέσεων.

Η μεν τουρκική αστική τάξη, με απανωτούς τυχοδιωκτισμούς, με δολοφονικές επιθέσεις στους Κούρδους, με εμπρηστικές δηλώσεις και πράξεις, προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τα αφεντικά της, τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, έναν πρώτο ρόλο στην περιοχή, αξιοποιώντας στο έπακρο τις αμερικανο-ρωσικές αντιθέσεις. Από την άλλη, η ελληνική αστική τάξη, το ίδιο τυχοδιωκτικά, νομίζει ότι θα εκμεταλλευτεί τις «αταξίες» της τουρκικής αστικής τάξης και, ως το καλό παιδί των Αμερικανών, θα ισχυροποιηθεί απέναντι στους «άτακτους», ισοφαρίζοντας την υποβάθμισή της την περίοδο της κρίσης. Η «φιλειρηνική» της προβιά δεν μπορεί να αναιρέσει την πραγματικότητα, που λέει ότι δεν υπάρχει πιο φιλοπόλεμη και επικίνδυνη πολιτική από την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών εμπρηστών του πολέμου και την ένταξη της χώρας στα σχέδιά τους. Ο ανταγωνισμός, λοιπόν, των δύο αστικών τάξεων, ελληνικής και τουρκικής, με δοσμένο τον χαρακτήρα των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων, είναι αντιδραστικός.

4. Οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τα αμφιλεγόμενα δικαιώματα όπως οι ΑΟΖ, που έχουν καταντήσει λάστιχο στα πλαίσια του διεθνούς δήθεν δικαίου, αλλά και εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστών. Εργαλείο μέσω του οποίου χρησιμοποιούν τις αντιθέσεις των αστικών τάξεων για να επεκτείνουν την επικυριαρχία τους στην περιοχή και πάντα σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Σε αυτό το εύφλεκτο γεωπολιτικό-στρατηγικό περιβάλλον που καθορίζεται από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και αυτών της δεύτερης γραμμής, οι πηγές ενέργειας είναι, δυστυχώς, κατάρα και όχι ευχή για τους λαούς.

5. Γίνεται φανερό ότι σε μια τέτοια κατάσταση η εργατική τάξη, η νεολαία και ευρύτερα ο λαός μας πρέπει να υψώσει αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό φραγμό στα φιλοπόλεμα σχέδια που εξυφαίνονται για την περιοχή. Να παλέψει για τη συγκρότηση Μετώπου των Λαών στην περιοχή, που θα διώξει τους ιμπεριαλιστές και τα ντόπια ενεργούμενά τους, που θα προωθήσει την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ τους. Σαν απαραίτητος όρος ώστε να μην πληρώσουν οι λαοί -μαζί και ο δικός μας- με αίμα τους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και τις μωροφιλοδοξίες των εξαρτημένων και υποτελών αστικών τάξεων.

*Στελέχη του ΚΚΕ(μ-λ)

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και το νέο «Ανατολικό Ζήτημα»
Οι κακές σχέσεις με το Ισραήλ, η προσέγγιση με τη Ρωσία και η επαμφο­τερίζουσα στάση απέναντι στο Ιράν ήταν τα τρία στοιχεία που έφεραν την Αγκυρα αντιμέτωπη με την αμερικανική πολιτική. Η αμερικανική...
Η κρίση της τουρκικής οικονομίας και το νέο «Ανατολικό Ζήτημα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τύμπανα πολέμου για το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «αν θα γίνει το δημοψήφισμα, ο Μπαρζανί θα πληρώσει τα αποτελέσματά του». Μεταφέρθηκε μάλιστα στις 22/9 η συνεδρίαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την αντιμετώπιση...
Τύμπανα πολέμου για το δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το στοίχημα των Ερντογάν και Νταβούτογλου
Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά είναι ένα γεγονός σύνθετο και φωτογραφίζει την πολυπλοκότητα των συσχετισμών ισχύος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και παγκόσμια. Πολλοί ισχυρίζονται...
Το στοίχημα των Ερντογάν και Νταβούτογλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρκία: οι δύο δρόμοι
Η Τουρκία, το Ιράν και η Αίγυπτος αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά και ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου, είτε επέλεγαν τον αυταρχικό...
Τουρκία: οι δύο δρόμοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βέτο στο Ιράν και στην Τουρκία
Η επικείμενη αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο θα ανοίξει με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναζητά σχεδόν ταυτόχρονα εξομάλυνση στις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με το Ιράν όσο και με την Τουρκία.
Βέτο στο Ιράν και στην Τουρκία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κάλυψη του κενού
Η παρέμβαση της Τουρκίας στον Καύκασο είναι όχι μόνο ανίχνευση της κόκκινης γραμμής της ανοχής της Μόσχας, αλλά και έμπρακτη διεκδίκηση του ρόλου δυναμικής εμπροσθοφυλακής της Δύσης.
Η κάλυψη του κενού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας