Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H αντίθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών πριμοδότησε τη Ν.Δ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H αντίθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών πριμοδότησε τη Ν.Δ.

  • A-
  • A+

Ενα ερώτημα που γεννιέται σχετικά με τη μεγάλη διαφορά στη δύναμη σε ποσοστά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου (Ε.19) είναι αν και κατά πόσο επηρέασε τη διαφορά αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» της 28ης Μαΐου έγινε μια ανάλυση που έφερε τον τίτλο «Το Μακεδονικό ξεχάστηκε στην κάλπη», στην οποία έγινε σύγκριση των ποσοστών Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ σε Αττική, Θεσσαλία και Υπόλοιπη Χώρα καθώς και ορισμένους νομούς με σύγκριση των Ε.19 με τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, στην οποία φαίνεται ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις περιοχές που εξετάστηκαν σε ό,τι αφορά τη διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση, όμως, αυτή πάσχει για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι σε όλες τις αναλύσεις για τη διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στην Επικράτεια η σύγκριση γίνεται, ορθά, ανάμεσα στις Ε.19 και στις ευρωεκλογές του 2014 (Ε.14). Κατά συνέπεια και στις περιφέρειες και εκλογικές περιφέρειες οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται ανάμεσα στις Ε.19 και στις Ε.14, και δεύτερον, οι περιφέρειες που πρέπει να συγκρίνονται είναι από τη μια μεριά:

  • (α) Η Μακεδονία, δηλαδή οι Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (εκλογικές περιφέρειες Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών), της Κεντρικής Μακεδονίας (εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Α’ & Β’ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (εκλογικές περιφέρειες Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου), στις οποίες σημειώθηκε έντονη αντίθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια στις 17 αυτές εκλογικές περιφέρειες αντιπροσώπευαν το 26,1% του συνόλου,
  • (β) Η Υπόλοιπη Χώρα, δηλαδή οι υπόλοιπες 40 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες η αντίθεση στη συμφωνία δεν ήταν τόσο έντονη όσο στη Μακεδονία. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια σ’ αυτές αντιπροσώπευαν του 73,9% του συνόλου.

Προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα, στο πρώτο μέρος του πίνακα δίνονται τα ποσοστά στις Ε.19 της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά τους στις 13 περιφέρειες και στο δεύτερο μέρος εκείνα στη Μακεδονία και Υπόλοιπη Χώρα και στην Επικράτεια.

Από το πρώτο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο εύρος της διαφοράς των ποσοστών Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στις 13 περιφέρειες. Στην Κρήτη, μάλιστα, η διαφορά είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Στις υπόλοιπες 12 η διαφορά είναι υπέρ της Ν.Δ. και κυμαίνεται από 14,68% στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι 0,42% στη Δυτική Ελλάδα (νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας).

Σε ό,τι αφορά τις εκλογικές περιφέρειες που περιλαμβάνονται στη Μακεδονία η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή: 14,68% στην Κεντρική Μακεδονία και 10,70% στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή 3,98 εκατοστιαίες μονάδες. Αντίθετα η διαφορά ανάμεσα στις 10 που περιλαμβάνονται στην Υπόλοιπη Χώρα είναι τεράστια: 14,60% στην Πελοπόννησο (εκλογικές περιφέρειες Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας), προπύργιο της Ν.Δ. (στην οποία είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στις Ε.19) και στη Δυτική Ελλάδα 0,42%, δηλαδή 14,18 εκατοστιαίες μονάδες.

Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. ανάμεσα στη Μακεδονία και στην Υπόλοιπη Χώρα (13,75%-7,80%=5,95%), δηλαδή σχεδόν 6 εκατοστιαίες μονάδες.

Αν και τα ποσοστά των κομμάτων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό είναι φανερό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Μακεδονία, πριμοδότησε το εύρος της διαφοράς των ποσοστών Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στις Ε.19.

*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
Πολλά σχόλια έγιναν και θα γίνουν για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Στον περιορισμένο χώρο του άρθρου αυτού θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις για τα αποτελέσματα, που ίσως προσθέσουν κάποια...
Επισημάνσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μπροστά στα μεγάλα άλυτα προβλήματα
Αφοσιωμένοι στον υπέρ πάντων αγώνα να αποσπάσουν την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. εθελοτυφλούν μπροστά στα μεγάλα, άλυτα προβλήματα του τόπου. Το ερώτημα που γεννιέται είναι: Διαθέτουν τα...
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μπροστά στα μεγάλα άλυτα προβλήματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με προοδευτικό πρόσημο στον δρόμο προς τις εκλογές 
Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, η περαιτέρω στελεχιακή ανανέωση των ψηφοδελτίων, αλλά και οι επιλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο για την περαιτέρω διεύρυνση της εκλογικής...
Με προοδευτικό πρόσημο στον δρόμο προς τις εκλογές 
ΑΠΟΨΕΙΣ
O Μαουρίσιο Μάκρι παραμονεύει στη γωνία;
Η υλοποίηση των εξαγγελιών της Ν.Δ. προϋποθέτει ότι οι βασικές παραδοχές του οικονομικού προγράμματος δεν θα πρέπει να ανατραπούν. Πρόκειται για τις παραδοχές που αφορούν: υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσέλκυση...
O Μαουρίσιο Μάκρι παραμονεύει στη γωνία;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σεμνά και ταπεινά;
Οταν οι πολιτικοί λένε κάτι, δύο τινά ενδέχεται να συμβαίνουν: πρώτον, να το πιστεύουν και, δεύτερον, να μην το πιστεύουν αλλά να πιστεύουν ότι τους συμφέρει να το πουν.
Σεμνά και ταπεινά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μακριά από τα κουκιά;
Πώς λοιπόν επιλέγονται σήμερα τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων; Να μια ερώτηση που θα έπρεπε ίσως να απασχολήσει τους πολιτικούς «αρχιτέκτονες» αλλά και τους πολίτες. Τους πολίτες που...
Μακριά από τα κουκιά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας