Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο δείκτης της άγνοιας ή ασχετοσύνης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δείκτης της άγνοιας ή ασχετοσύνης

  • A-
  • A+

Ὴ της αγραμματοσύνης (Index of ignorance). Ο δείκτης αυτός σχετίζεται με το ίδιο το περιεχόμενο των ΜΜΕ, τα οποία με τη σειρά τους είτε δημιουργούν διάφορες φοβίες και φοβικά συναισθήματα είτε τους αποδίδουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που πραγματικά διαθέτουν.

Οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη άγνοια στον κόσμο για το τι συμβαίνει στις χώρες τους είναι το Μεξικό (πρωταθλήτρια), η Ινδία, η Βραζιλία, το Περού και η Νέα Ζηλανδία. Και οι πέντε καλύτερα πληροφορημένες χώρες στον κόσμο για το τι συμβαίνει στις χώρες τους είναι η Νότια Κορέα, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Από πού προέρχεται μια τέτοια πληροφόρηση; Από την οργάνωση Ipsos Mori, που ασχολείται με σφυγμομετρήσεις. Η Ipsos Mori πραγματοποιεί τη σφυγμομέτρηση «Κίνδυνοι της αντίληψης» (Perils of Perception), που ρωτάει διάφορα πράγματα τους κατοίκους μιας σειράς χωρών, ερωτήσεις του τύπου «η αναλογία των μεταναστών στη χώρα» ή «το ποσοστό των υπέρβαρων στη χώρα» ή «το ποσοστό των ατόμων πάνω από 65 ετών στη χώρα», καθώς και άλλες ερωτήσεις, και μετά συγκρίνει τις απαντήσεις με τα πραγματικά μεγέθη.

Η συγκεκριμένη εταιρεία συγκεντρώνει όλα αυτά τα αποτελέσματα, διαμορφώνοντας τον δείκτη της αγραμματοσύνης. Ο βαθμός της άγνοιας (ουσιαστικά της ασχετοσύνης) είναι τρομακτικός τις περισσότερες φορές, ξεπερνώντας κάθε φαντασία... Ωστόσο, αυτές οι λάθος πεποιθήσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στις πολιτικές επιλογές των χωρών αυτών.

Ας πάρουμε το θέμα της μετανάστευσης. Σχεδόν σε όλες τις χώρες υπάρχει μια υπερ-εκτίμηση του ποσοστού των μεταναστών στον πληθυσμό τους, συνήθως παρουσιάζοντας υπερφυσικές διαφορές. Λ.χ. οι Κινέζοι πιστεύουν ότι οι μετανάστες αποτελούν το 11% του πληθυσμού της Κίνας. Το πραγματικό ποσοστό είναι 0,1% του πληθυσμού, άρα η εκτίμηση που κάνουν μάλλον πάσχει από παράνοια, αφού είναι 109 φορές (110-1=109) (11:0,1=110) μεγαλύτερη από την πραγματικότητα.

Οι Βραζιλιάνοι είναι και αυτοί το ίδιο κακοί με τις εκτιμήσεις. Νομίζουν ότι το 25% του πληθυσμού της χώρας είναι μετανάστες - η πραγματικότητα είναι ότι μόνο το 0,3% είναι μετανάστες. Αρα υπερεκτιμούν το συγκεκριμένο μέγεθος κατά (25:0,3=83,3) 83,3-1=82,3 φορές. Υπάρχουν χώρες που πάνε καλύτερα, αλλά όχι πολύ. Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι το 32% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι μετανάστες, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι 13% (υπερεκτίμηση κατά 2,46-1=1,46 φορά (32:13=2,46). Σε κάπως καλύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, όπου οι Γιαπωνέζοι θεωρούν ότι οι μετανάστες αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα είναι μόνο 5-1=4 (υπερεκτίμηση κατά 10:2=5), 4 φορές.

Οι Πολωνοί εξέλεξαν σχετικά πρόσφατα μια εθνικιστική συντηρητική κυβέρνηση κυρίως με βάση τον φόβο των μεταναστών, που «θα κατέκλυζαν» τη χώρα τους, σύμφωνα με κάποιες φήμες. Θεωρούσαν ότι το 14% του πληθυσμού είναι μετανάστες, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί αποτελούν λιγότερο από το 0,5%. Η υπερεκτίμηση είναι κατά 27 φορές (14:0,5=28, 28-1=27).

Θα μπορούσαμε να πάρουμε και την περίπτωση των μουσουλμάνων, που οι εκτιμήσεις για το ποσοστό τους σε αρκετές χώρες αποτελούν βασικό αντικείμενο πολιτικής διαμάχης. Για παράδειγμα, η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία μουσουλμάνων (το 8% των κατοίκων της είναι μουσουλμάνοι). Η εκτίμηση των Γάλλων είναι ότι το 31% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται μια υπερεκτίμηση (31:8=3,87) 3,87-1=2,87 φορές, ενώ για την ίδια περίπτωση το υπερσυντηρητικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News λέει ότι σχεδόν οι μισοί στη Γαλλία είναι μουσουλμάνοι -άλλη μία τεράστια μπουρδολογία...

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το 15% των κατοίκων στις ΗΠΑ είναι μουσουλμάνοι, ενώ στην πραγματικότητα μόνο το 1% είναι μουσουλμάνοι. Η υπερ-εκτίμηση είναι κατά 14 φορές (15:1=15, 15-1=14). Στον Καναδά το 2% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, αλλά οι Καναδέζοι θεωρούν ότι είναι το 20%. Εδώ η υπερεκτίμηση είναι 9 φορές μόνο σε σχέση με την πραγματικότητα (20:2=10, 10-1=9).

Τα δείγματα αυτά είναι λίγα μόνο από μια σωρεία ψευδών γεγονότων και ψευδών ειδήσεων, που είναι ο νέος τρόπος ελέγχου των προβατοποιημένων μαζών ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις των ελίτ. Το να συνηθίζεις ένα πλήθος ατόμων να καταπίνει αμάσητο ό,τι του σερβίρεις είναι μια νέα μορφή υβριδικού πολέμου στη Δύση και ουσιαστικό αποτέλεσμα του ανύπαρκτου τρόπου σκέψης που παράγεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια στη Δύση, και είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά σε πολύ λίγα χρόνια από τώρα, αν δεν έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατά στις μέρες μας.

Για όποιους/όποιες θα ήθελαν να το ψάξουν περισσότερο, μπορούν να πάνε στο https://www.ipsos.com/sites/default/filew/.../en.../index-of-ignorance-calculation.pdf. Ή να διαβάσουν το βιβλίο του Bobby Duffy «The Perils of Perception: Why we’re wrong about nearly everything».

* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Fake ειδήσεις, fake χωριά Ποτέμκιν
Στην πολιτική, αλλά και στην οικονομία, όταν λέμε για ένα χωριό Ποτέμκιν εννοούμε μια πραγματική ή συμβολική κατασκευή, που έχει μοναδικό στόχο να δημιουργήσει στους κατοίκους μιας χώρας, όπου τα πράγματα...
Fake ειδήσεις, fake χωριά Ποτέμκιν
Fake news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα σκουπίδια, ο φόβος και η συνέχεια
Η διαστροφή της πραγματικότητας δημιουργεί ένα αέναα φοβικό καθεστώς, που μεταφράζεται σε θεωρίες συνωμοσίας και σε εφαρμογές σχετικές με τον ψυχολογικό πόλεμο (psy-ops ή psychological operations κατά τους...
Τα σκουπίδια, ο φόβος και η συνέχεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «δημιουργική καταστροφή» της κλιματικής αλλαγής
Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ στις «Δεκαεφτά αντιφάσεις του κεφαλαίου» και συγκεκριμένα στη δέκατη έκτη αντίφαση που αφορά τη σχέση του κεφαλαίου με τη φύση, μας καλεί να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το...
Η «δημιουργική καταστροφή» της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισως δεν αρκεί το «είχαμε αυταπάτες»
Με προεξάρχοντα τον προοδευτικότερο (και μοναδικό Αφροαμερικανό) πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στο τέλος της θητείας του (15/11/2016) πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη χώρα μας δηλώνοντας...
Ισως δεν αρκεί το «είχαμε αυταπάτες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ABC, το barcode και η Ελλάδα
Το ABC (Audit Bureau of Circulation) είναι μια υπηρεσία με γραφεία σε όλον τον κόσμο, που αποτυπώνει τις κυκλοφορίες των εφημερίδων, γενικά, των εντύπων ΜΜΕ, ενώ στη Βόρεια Αμερική έχει αντικατασταθεί από τη...
Το ABC, το barcode και η Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η υστερία, η καλλιέργεια φόβου και οι μίζες
Για τη νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων, ο Τραμπ αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το σύστημα, αφού οι τυχόν αποφάσεις του, που είναι αντίθετες στο σύστημα, αποτελούν ανυπολόγιστο κίνδυνο για το σύστημα που τους έχει...
Η υστερία, η καλλιέργεια φόβου και οι μίζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας