Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιορτάζει με τα θυρανοίξια της ανασκαφής

Άποψη της αρχαιολογικής ανασκαφής στη βάση του Μουσείου

© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιορτάζει με τα θυρανοίξια της ανασκαφής

  • A-
  • A+
Το μουσείο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του κόσμου και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, έχει γενέθλια και μας προσκαλεί για μια βόλτα στον καινούργιο χώρο, ανάμεσα στα κατάλοιπα από δρόμους, σπίτια, λουτρά, που διηγούνται ιστορίες από την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων.

Το Μουσείο Ακρόπολης, το καμάρι της χώρας και ένα από τα καλύτερα διεθνώς, γιορτάζει τα 10 χρόνια της λειτουργίας του και ευχαριστεί δημόσια τους 14.500.000 Ελληνες και ξένους επισκέπτες που απόλαυσαν τα εκθέματα και τους φιλόξενους χώρους του την πρώτη δεκαετία του. Η επέτειος θα γιορταστεί με εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν στις 10 Ιουνίου και θα κορυφωθούν την ημέρα των γενεθλίων, στις 20/6, με τα θυρανοίξια του «γιγαντιαίου ευρήματος», της ανασκαφής που βρίσκεται στα θεμέλια του κτηρίου.

Μέχρι σήμερα, οι επισκέπτες μπορούσαν να διακρίνουν την αρχαία αθηναϊκή γειτονιά από τα φυσικά ανοίγματα και τα γυάλινα δάπεδα. Από τις 21 Ιουνίου θα είναι επισκέψιμη για το κοινό -με το εισιτήριο της γενικής εισόδου-, που θα ξεκινάει την περιήγησή του βαδίζοντας πάνω στους δύο αρχαίους δρόμους που σώζονται.

Η διαδρομή θα γίνεται επάνω σε ειδικά διαμορφωμένες μπάρες, ελαφρώς υπερυψωμένες, που εξασφαλίζουν την πανοραμική θέα στην ανασκαμμένη έκταση και προστατεύουν τα ερείπια της αρχαίας γειτονιάς, με διάρκεια ζωής από τα κλασικά έως τα βυζαντινά χρόνια.

10 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης

Χθες, ο καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, μαζί με την αρχαιολόγο και ανασκαφέα της έκτασης, Σταματία Ελευθεράτου, ξενάγησαν τους δημοσιογράφους στον καινούργιο χώρο που βρίσκεται στη στάθμη -1 του Μουσείου.

Εκεί, όπου έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση τα κατάλοιπα από δρόμους, σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες από την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων στη σκιά της Ακρόπολης. «Η καινοτομία είναι ότι αντιλαμβανόμαστε την ανασκαφή ως έκθεμα και ως έναν όροφο του μουσείου. Εχει δηλαδή ενταχθεί στην αρχιτεκτονική του», είπε ο Δημήτρης Παντερμαλής και μας αποκάλυψε ότι από τα πιο απρόσμενα ευρήματά της ήταν ένα πηγάδι γεμάτο από γλυπτά των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων.

Τον επόμενο χρόνο, θα εκτεθούν με χρονολογική και θεματική σειρά σε προθήκη 36 μ. περίπου 1.300 κινητά ευρήματα, από τις χιλιάδες που βρέθηκαν και θα τοποθετηθούν σε ειδικούς χώρους γλυπτά και ψηφιδωτά της ανασκαφής.

Ο αριθμός των επισκεπτών, τον τελευταίο χρόνο, ήταν 1.800.000 από όλο τον κόσμο, όπως είπε ο κ. Παντερμαλής. Μας ενημέρωσε ότι φέτος το ICOM κατέταξε το Μουσείο Ακρόπολης ανάμεσα στα πέντε καλύτερα του κόσμου και θύμισε ότι κάθε χρόνο λαμβάνει μια τιμητική διάκριση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ειδικά θέματα μουσειολογικής πολιτικής που δρομολογήθηκαν την πρώτη δεκαετία, όπως η συνέχιση της προβολής του πρώτου Παρθενώνα, του αρχαϊκού ναού ή Εκατόμπεδου. «Δεν είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχουν δύο πλήρεις Ακροπόλεις, μία της αρχαϊκής και μία της κλασικής εποχής. Γνωρίζουμε την Ακρόπολη της κλασικής εποχής, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι οι Κόρες, τα αρχιτεκτονικά γλυπτά και τα μέλη από την αρχαϊκή εποχή είναι από την αρχαϊκή Ακρόπολη» και υπογράμμισε ότι «η κλασική δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει, αν δεν είχε προηγηθεί η αρχαϊκή».

Το Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει την έρευνα κάθε θραύσματος και γλυπτού, καθώς έτσι αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία που έχει η επανένωση. «Αλλο πράγμα να μιλάς για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα γενικά κι άλλο να εξηγείς ότι, εάν το σύμπλεγμα του Κέκροπα και της Κόρης αποκτήσει και το σώμα του φιδιού το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, τότε ο μύθος γίνεται αμέσως αντιληπτός».

Οσο για την επανένωση των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται συνεχής και διαρκής πίεση, «θα λειτουργήσει συσσωρευτικά αν δεν σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το θέμα με τον τρόπο που το κάνουμε και ίσως γίνει απρόσμενα».

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκθεση φωτογραφίας «Σμίλη και μνήμη»

© Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

■ Περιοδική έκθεση «Σμίλη και μνήμη». Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης» (11/6 – 31/10/2019).

Εξαιρετική έκθεση με ασπρόμαυρες φωτογραφίες - έργα τέχνης, ορισμένες εκ των οποίων έχουν γιγαντιαία μεγέθυνση. Αποκαλύπτουν το έργο των μαρμαροτεχνιτών κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών έργων στον Ιερό Βράχο. Είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Χαράλαμπο Μπούρα, επί σειρά ετών πρόεδρο της ΕΣΜΑ, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης και οργανώθηκε από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).

■ Διάλεξη «Τα αληθινά χρώματα των γλυπτών του Παρθενώνα: αποδείξεις από ίχνη αυθεντικής πολυχρωμίας και η ερμηνεία τους», Πέμπτη 13 Ιουνίου, 7 μ.μ. Ο Ιταλός καθηγητής Giovanni Verri δίνει διάλεξη -με ελεύθερη είσοδο- για την πολυχρωμία των γλυπτών του Παρθενώνα που αποτελεί αντικείμενο πολυετούς ακαδημαϊκής έρευνας.

■ Συναυλία Σταύρος Ξαρχάκος - Ορχηστρικά, Τετάρτη 19 Ιουνίου, 9 μ.μ. Οκταμελής ορχήστρα θα παίξει στον προαύλιο χώρο μουσικά έργα του μαζί με των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη, Μάνου Χατζηδάκι. Εκείνο το βράδυ, το Μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο (8.00 μ.μ. έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα) και ελεύθερη είσοδο τις συγκεκριμένες ώρες.

■ Εορτασμός 10 χρόνων, Πέμπτη 20 Ιουνίου, την ημέρα των γενεθλίων του Μουσείου με ελεύθερη είσοδο (από 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ.).

■ Παρασκευή 21 Ιουνίου ανοίγει για το κοινό η ανασκαφή. Τη συγκεκριμένη μέρα, οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα είναι ανοιχτοί 8.00 π.μ. - 10.00 μ.μ.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Με μια τίγρη αντί ταύρου στη Λέσβο!
Η νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης «K-Gold Temporary Gallery» του εικαστικού επιμελητή Νικόλα Βαμβουκλή, που ιδρύθηκε το 2014, παρουσιάζει στη Λέσβο την έβδομη έκθεσή της, «Sleeping with a tiger».
Με μια τίγρη αντί ταύρου στη Λέσβο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι
Κλειστοί πλέον οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της επικράτειας. Επιτέλους, ξύπνησε το υπουργείο Πολιτισμού και αποφάσισε, χθες το μεσημέρι, να αναστείλει τη λειτουργία τους έως τις 30 Μαρτίου.
Κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο για τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα
Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το «Iδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» με θέμα...
Συνέδριο για τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
Η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη και την οργανώνουμε με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τσακίσουμε τις επιθέσεις της Δεξιάς.
Η πρώτη μαζική πανεργατική απάντηση στα σχέδια Μητσοτάκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο
Η νομαδική Πλατφόρμα Σύγχρονης Τέχνης «K-Gold Temporary Gallery» ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο από τον Νικόλα Βαμβουκλή, απόφοιτο Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με...
Πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εαρινή σύναξη των βιβλίων
Δεν μαρμάρωσε αυτή η πίστη όσους ήταν στο τιμόνι της Διεθνούς Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Στήσανε το πανηγύρι του βιβλίου. Κάθε χρόνο στη μέση του Μαΐου. Είναι το δεύτερο αποτύπωμα του μήνα. Εκδότες, συγγραφείς...
Η εαρινή σύναξη των βιβλίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας