Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποτελεί η γενικότερη θολούρα ευκαιρία για την Ε.Ε.;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποτελεί η γενικότερη θολούρα ευκαιρία για την Ε.Ε.;

  • A-
  • A+

Προβοκατόρικος τίτλος ίσως, αλλά δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την αλήθεια. Βλέπετε, πλέον, ο μεγάλος συνασπισμός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλδημοκρατών δεν αρκεί για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς το άθροισμα των ευρωβουλευτών των δύο αυτών ιστορικών σχηματισμών είναι λίγο πάνω από 300 μετά τις ευρωεκλογές - έχουν χάσει δηλαδή σχεδόν 100 ευρωβουλευτές (στους 751).

Κατά τα άλλα, είχαμε βέβαια την άνοδο της Ακρας Δεξιάς, όχι όμως σε τέτοιο επίπεδο ώστε να πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την προεδρία του Συμβουλίου ή την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Να σημειώσουμε εδώ ότι το κόμμα του Ούγγρου Βίκτορ Ορμπαν ακόμα λογίζεται ως μέλος της Ευρωομάδας του ΕΛΚ - πότε άραγε θα τον διώξουν, αν τον διώξουν; Κερδισμένοι επίσης σε ένα βαθμό και οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 100 ευρωβουλευτές και είναι πλέον στην 3η θέση όσον αφορά τις ευρωομάδες, κυρίως όμως χάρη στην προσχώρηση του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Πράσινοι αύξησαν κατά πολύ τη δύναμή τους, ειδικά σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Μ. Βρετανία. Δεν έχουν όμως καθόλου ερείσματα στον ευρωπαϊκό Νότο, ενώ θα μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ευρωβουλευτών τους σε περίπτωση που το δράμα που λέγεται Brexit ολοκληρωθεί. Για το τέλος άφησα την ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία απέτυχε κατάφωρα σχεδόν παντού. Οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της, να δει τι έφτιαξε και να ζητήσει ένα μεγάλο «συγγνώμη» από τον κόσμο που την πιστεύει, γιατί τον απογοήτευσε.

Την Τρίτη το βράδυ (28/5) στο Συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες άνοιξαν τα χαρτιά τους για το ποια/ποιον «spitzenkandidat» θέλουν να στηρίξουν. Ολο και περισσότερο απομακρύνεται η πιθανότητα επικράτησης του Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς φαίνεται ότι ακόμα και το ΕΛΚ θεωρεί (ανεπίσημα) ότι ίσως δεν πρόκειται να προχωρήσει η λύση του, αφού ενδεχομένως ο πιο μετριοπαθής Μισέλ Μπαρνιέ -ο οποίος τα έχει πάει σύμφωνα με πολλούς περίφημα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit- να συναντήσει λιγότερες αντιδράσεις. Υπάρχουν βέβαια αμφιβολίες ως προς το πρόσωπό του, αφού δεν ήταν «spitzenkandidat», επομένως το να επιλεγεί ίσως μειώσει τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και της Ε.Ε. γενικότερα στα μάτια των πολιτών - κι αυτό της έλειπε της Ευρώπης τώρα θα έλεγε κανείς...

Πέραν των υποψηφίων του ΕΛΚ, από τον χώρο των Σοσιαλδημοκρατών υπάρχει αισιοδοξία ότι ο Φρανς Τίμερμανς θα αναδειχθεί τελικά νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κι εδώ έγκειται και η ελπίδα. Εάν ο επίτροπος καταφέρει να πετύχει τη συμμαχία «από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν» που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, ίσως να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πιο προοδευτική κατεύθυνση, σπάζοντας έτσι το δόγμα της νεοφιλελεύθερης λιτότητας που κυριαρχεί στην Ε.Ε. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό μπορεί να ισχύει και αν αναδειχθεί πρόεδρος η Μάργκαρετ Βεστάγκερ, αν και μια τέτοια περίπτωση θέλει λίγο προσοχή, καθώς η συμμαχία θα περιείχε ίσως... τον Βέμπερ αντί του Τσίπρα σε σχέση με το πλάνο Τίμερμανς!

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε καταλήξει σε πρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος τι είδους ρόλο θα παίξει αυτό στη χώρα μας, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, ίσως όμως να έχει να κάνει και με το αποτέλεσμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου, καθώς μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σημαίνει αυτόματα έναν ακόμα προοδευτικό επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

* Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως πολιτικός σύμβουλος στην Επιτροπή Πολιτισμού εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
Δεν γνωρίζω αν είναι τυχαία σύμπτωση ή σκόπιμη επιλογή των ημερομηνιών, όμως οι δύο ημερομηνίες έχουν τη δική τους σημασία: στις 8 Ιουλίου, την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης είχαν τα μάτια και τα αυτιά τους...
Τρίτο Μνημόνιο: η πρόβα τζενεράλε για την TTIP
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Ευρωκοινοβούλιο «κλείνει το μάτι» στο ΝΑΤΟ
Οι συντάκτες του κειμένου για την Κριμαία, ενός κειμένου που εκπορεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλούν το ΝΑΤΟ (!) «να διαφυλάξει τη γενική ναυτική και αεροπορική του υπεροπλία στη λεκάνη του Εύξεινου...
Το Ευρωκοινοβούλιο «κλείνει το μάτι» στο ΝΑΤΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί εσωκομματικών τάσεων
Η ύπαρξη τάσεων σε ένα αριστερό κόμμα είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της πολυφωνίας που οφείλει να επιδεικνύει η Αριστερά εφ’ όσον επιθυμεί να πείθει για τον δημοκρατικό της χαρακτήρα.
Περί εσωκομματικών τάσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mία τραγική εμπειρία που πρέπει να διδάξει τους πάντες
Το τότε κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση μπορεί να κάνει ηρεμότερους και σωστότερους υπολογισμούς για τα δικά του πεπραγμένα. Δίπλα στις άμυνες και στις ωτοασπίδες για τις ιαχές...
Mία τραγική εμπειρία που πρέπει να διδάξει τους πάντες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάτι: Τι δεν κάναμε
Στο Μάτι βγήκε το μάτι της αντίληψης ότι η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει προσεταιριζόμενη πρόσωπα και δομές του βαθέος κράτους. Οτι υπάρχει επικοινωνιακή διέξοδος στο τεράστιο πολιτικό πρόβλημα των 102 νεκρών.
Μάτι: Τι δεν κάναμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παραγωγική ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, βασική προϋπόθεση για τη νέα προοδευτική πλειοψηφία
Στην παρούσα συγκυρία, που οι «νεοφιλελεύθερες βεβαιότητες» καταρρέουν, η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Παραγωγική ανασυγκρότηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, βασική προϋπόθεση για τη νέα προοδευτική πλειοψηφία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας