• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.2°C / 27.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 26.3°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 26.9°C
  3 BF
  29%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.5°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 25.5°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 25.7°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  60%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και για μούντζα ο λαός και για λιβάνι

 • A-
 • A+

Στις στιγμές της αμηχανίας. Οταν η γλώσσα δυσκολεύεται ν’ αλέσει τις λέξεις, η λύση είναι η λογοτεχνία. Ο Παλαμάς έκοψε με τους στίχους του τον δικό μου κόμπο. Και πάλι ο λαός στο επίκεντρο. Η τηλεοπτική οθόνη γινόταν ψαλτήρι δοξαστικού για τη σοφία του. Που διάλεξε σωστά στις ευρωεκλογές. Ο λαός είναι τίποτε και είν’ όλα, είναι του εκδικητή το γιαταγάνι. Συμπληρώνει ο Παλαμάς στα «Σατιρικά Γυμνάσματα».

Κάθε φορά τα ίδια. Για τους νικητές ο λαός είναι το ξίφος που αποκαθιστά την τάξη. Και τότε είναι τροπαιοφόρος. Του φοράνε οι νικητές την πανοπλία του Αη Γιώργη, τον βάζουν σ’ ένα άσπρο άλογο και τον αναγορεύουν διώκτη όσων επιβουλεύονται την τάξη και την κανονικότητα.

Αλίμονό του όμως στην αντίθετη περίπτωση. Ηταν πρώτη φορά το 1989 που το πρόσεξα. Στις συνεχόμενες εκλογές που ο Μητσοτάκης πατήρ δεν μπορούσε να πάρει την κυβερνητική πλειοψηφία. Σε μία απ’ αυτές τις εκλογές δημοσιογράφος που έγραφε σε απογευματινή εφημερίδα άφησε την πικρία του να υπερχειλίσει. Εγινε χολή. Λοιδόρησε τον λαό που δεν μπορούσε να κατανοήσει την ορθή επιλογή. Αγανάκτησε με την αδυναμία του να κατανοήσει το συμφέρον του.

Τούτος ο λαός, αφέντη μου, δεν ξέρει πολλά λόγια, /σωπαίνει, ακούει, κι όσα του λες τα δένει κομπολόγια. Είναι τα λόγια του Ρίτσου. Η υπεροψία της εξουσίας. Που πηγάζει από την αίσθηση της αυθεντίας. Δημοσιογραφική και πολιτική. Πριν από τις ευρωεκλογές εκφράστηκε ως κοινωνικός ρατσισμός. Για τους Ρομά που παρακολούθησαν πολιτικές συγκεντρώσεις. Το μόνο που δικαιούνται είναι να ψηφίζουν «εμάς». Ειδάλλως, γίνονται φορείς μιαρότητας. Διαταράσσουν την ορθότητα. Λαός ατελής που δεν δικαιούται να έχει άποψη, εκτός κι αν συμπίπτει με εκείνη των διαμεσολαβητών.

Κυριακή βράδυ. Η ώρα του λαού. Του δοξαστικού και της σταύρωσης. Και τα δύο συνυπάρχουν. Ο λαός είναι ο εκφραστής της απόλυτης σοφίας, στην πρώτη περίπτωση. Αναπέμπονται τηλεοπτικοί αίνοι στο αίσθημα της δικαιοσύνης του. Είναι η ώρα που αποκαθιστά τις όποιες ανισορροπίες, αφού πρώτα ανασύρει την παλάντζα του από τη ναφθαλίνη.

Για τους ηττημένους ο λαός, συχνά, είναι επιλήσμων. Αδικος. Μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο, που φορτώνεται τις αδυναμίες όσων ασκούν εξουσία. Η απογοήτευση για το αποτέλεσμα γίνεται αδυναμία κατανόησης του τρόπου που ψήφισαν οι πολίτες.

Και σ’ αυτή τη στάση υπάρχει μια αίσθηση υπεροχής. Απέναντι στους απλούς ανθρώπους. Που δεν ακολουθούν τα ίχνη του συμφέροντός τους. Η απογοήτευση είναι ανθρώπινη ιδιότητα. Η υπερβολή όμως στους χαρακτηρισμούς συνιστά αδυναμία ανταπόκρισης στον ρόλο της πολιτικής πρωτοπορίας. Η πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ευθύγραμμη. Εχει πολλά καγκέλια. Οφιοειδείς μεταστροφές που ζαλίζουν. Ούτε αίνοι, λοιπόν, ούτε κατάρες. Ταπεινοφροσύνη και περίσκεψη από τους ηττημένους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Aπό τα κομματικά καφενεία του ’80 στις τεχνικές του 21ου αιώνα...
Θα πρέπει να έχει γεννηθεί κάποιος μετά το ’90 -να ανήκει δηλαδή στις πιο σύγχρονες γενιές- ώστε να μην έχει ιδέα για τα «μπλε», τα «πράσινα» και μέσα μέσα και κάποια «κόκκινα» καφενεία.
Aπό τα κομματικά καφενεία του ’80 στις τεχνικές του 21ου αιώνα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δυναμική της εκλογικής συμπεριφοράς
Το ερώτημα είναι πώς αλλάζει η εκλογική συμπεριφορά; Μελέτες έδειξαν ότι εκείνοι που ανελίσσονται κοινωνικά μετακινούνται σταδιακά δεξιότερα.
Η δυναμική της εκλογικής συμπεριφοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αχ, η… μεσαία μου τάξη
Ανέκραξε η κυβέρνηση άμα τη ανακοινώσει των αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές. Κι αμέσως άρχισε ένα ατελείωτο μοιρολόι, στο οποίο οι αυτόκλητες μοιρολογίστρες ανέλαβαν να εξιστορήσουν τα παθήματα της μεσαίας...
Αχ, η… μεσαία μου τάξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της Εκλογούπολης
Ο λύκος έμαθε, έγινε άσος στις σοφιστείες. Στο να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο. Διάβασε τον Γκάρνερ και τη δική του εκδοχή για την Κοκκινοσκουφίτσα. Δεν υπάρχουν λύκοι. Ολοι είναι το ίδιο. Ελάτε να ενωθούμε, οι...
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος της Εκλογούπολης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αποχή
Η αποχή, παρά το μέγεθός της, είναι σύνολο ελάχιστης κρίσιμης μάζας, ελάχιστων μεγεθών, τα οποία, έχουν ηθικό περιεχόμενο, με την έννοια της καταπολέμησης της αδικίας, της επανόδου στην υπόληψη του πολίτη,...
Αποχή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρώτη φορά Αριστερά
Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου το ένα αστικό κόμμα παρέδιδε την εξουσία στο άλλο με την εύλογη προσδοκία ότι στο κοντινό μέλλον θα την ανακτήσει, τη φορά αυτή η αλλαγή θα...
Πρώτη φορά Αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας