• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.6°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.5°C
  2 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 25.0°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 21.9°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 22.9°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 20.0°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 23.6°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 22.1°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 20.7°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.9°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 20.6°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 21.4°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 20.4°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 23.6°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  25%
AP Photo/Olivier Matthys
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υπόθεση δεν είναι εύκολη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η υπόθεση δεν είναι εύκολη. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., που κατά βάση είναι χωρισμένοι στα τρία, θα πρέπει εντός των προσεχών εβδομάδων να συμφωνήσουν με τους νέους ευρωβουλευτές, που κατά βάση είναι χωρισμένοι στα πέντε, για το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σε γενικές γραμμές το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα κεντροδεξιοί, το ένα τρίτο φιλελεύθεροι και το ένα τρίτο αριστεροί. Με αποχρώσεις βεβαίως.

Στο επίπεδο τώρα της νέας Ευρωβουλής οι Κεντροδεξιοί είναι λίγο πάνω από το 25%, οι Σοσιαλιστές κοντά στο 20%, οι Φιλελεύθεροι περί το 15%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι κοντά στο 10% και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά λίγο πάνω από το 5%. Το υπόλοιπο 25% είναι είτε ακροδεξιοί είτε γενικώς αχαρακτήριστοι και συνεπώς μάλλον θα απόσχουν από τις διαβουλεύσεις. Σημειώνεται πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφασίζουν για το θέμα με ενισχυμένη πλειοψηφία και οι ευρωβουλευτές με απλή.

Με βάση τα όσα δήλωσαν χθες στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των βασικών πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης, διαφαίνεται μια τάση συνεννόησης των Φιλελεύθερων με τους Σοσιαλιστές με στόχο τη διαμόρφωση κάποιου είδους προοδευτικής συμμαχίας. Δηλαδή μιας συμμαχίας με τους Οικολόγους και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ώστε από κοινού να πλησιάσουν το 50% των μελών της νέας Ευρωβουλής. Οι Σοσιαλιστές προωθούν τον Φ. Τίμερμανς για την προεδρία της Επιτροπής, ενώ οι Φιλελεύθεροι τη Μ. Βεστάγκερ.

Το μείζον πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά υπάρχουν ευρωβουλευτές που φλερτάρουν με τον αριστερισμό, ενώ στους Οικολόγους δεν είναι λίγοι αυτοί που φλερτάρουν με την Κεντροδεξιά. Πρωτίστως στη Γερμανία, αλλά και στη Γαλλία. Ετσι το εγχείρημα της ευρωπροοδευτικής συμμαχίας δεν φαίνεται εύκολο να ολοκληρωθεί και η συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γίνεται όλο και πιθανότερη. Προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δηλώνει πως επιμένει στην υποψηφιότητα του Μ. Βέμπερ, δύσκολα όμως θα αρνηθεί συμβιβασμό υπέρ του Μ. Μπαρνιέ.

Τούτων δοθέντων το δείπνο εργασίας που θα έχουν αύριο στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν θα είναι ελαφρύ. Και αυτό όχι μόνο διότι θα πρέπει να δουν αν μπορούν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Επιτροπής, αλλά και διότι θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι επόμενοι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τρόπο που να σέβεται εκτός από τις πολιτικές και τις γεωγραφικές ισορροπίες, όπως επίσης και την ισότητα των φύλων. Και όλα αυτά το συντομότερο δυνατόν.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Στη σκιά ενός σκληρού Brexit
Τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που οδήγησε στην επικράτηση του Brexit, το ενδεχόμενο μιας σκληρής αποχώρησης του Λονδίνου χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι ανοιχτό.
Στη σκιά ενός σκληρού Brexit
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές: το δύσκολο σταυρόλεξο των θεσμών
Η ιδέα μιας ενισχυμένης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες της, θα εξακολουθήσει να αποτελεί το βασικό πρόταγμα της θεσμικής οντότητας που οργανώνεται ως παγκόσμιος πολιτικός παράγοντας...
Η Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές: το δύσκολο σταυρόλεξο των θεσμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ευρωεκλογές και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης
Αν διαλέξουμε δύο βασικά θέματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ατζέντα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτά είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή. Και το πρώτο και το δεύτερο εκλαμβάνονται και...
Οι ευρωεκλογές και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το βάρος στο δεύτερο συνθετικό
Τώρα είναι η ώρα των δικών μας επιλογών. Έχουμε συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι πολύ καλά πως είναι προτιμότερο να τους αντιμετωπίζεις αρχικώς όλους από μηδενική βάση, να ακούς τι λένε, να προσπαθείς να...
Το βάρος στο δεύτερο συνθετικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. είναι το πρόβλημα
Γιατί αναπαράγεται από όλους τους υπερασπιστές της Ε.Ε. το αφήγημα που λέει ότι αυτή μπορεί να αλλάξει υπέρ των λαών, αν «την επαναφέρουμε στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές»; Γίνεται γιατί η «βιτρίνα» της...
Οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. είναι το πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη και η απουσία αναγγελίας επανάστασης
Στη σκιά μιας φιλοσοφικής φλυαρίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τον κίνδυνο από τις εθνικιστικές, ακροδεξιές πολιτικές, η σημερινή «ιερή συμμαχία» των αντιμαχόμενων εθνικών αστικών τάξεων καταλήγει στην...
Η Ευρώπη και η απουσία αναγγελίας επανάστασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας