• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%

Από την καμπάνια StopFeminazis στην Ισπανία: «Η βία δεν είναι στη βάση του φύλου, είναι ενδοοικογενειακή»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι συμβαίνει με την Ακροδεξιά και τις γυναίκες;

 • A-
 • A+

Είμαστε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και, όπως σωστά έχουμε πολλές φορές πει, πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση. Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις της Ακροδεξιάς που θέτουν σε κίνδυνο δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι δυνάμεις αυτές διογκώνονται, καθώς φαίνεται να απορροφούν σε βαθμό ανησυχητικό την παραδοσιακή Δεξιά, η οποία μπροστά στις απώλειες σε πολλές περιπτώσεις υιοθετεί και νομιμοποιεί τη ρητορική τους. Η χώρα μας, το είδαμε πρόσφατα με τη Συνθήκη των Πρεσπών, είναι ένα τρανό παράδειγμα νομιμοποίησης του εθνικιστικού λόγου της Ακροδεξιάς από την παραδοσιακή Δεξιά, τη Νέα Δημοκρατία.

Ο λόγος της Ακροδεξιάς δεν είναι όμως μόνο εθνικιστικός και ρατσιστικός. Είναι και βαθιά μισογυνικός, βαθιά σεξιστικός. Εθνικισμός, ρατσισμός και σεξισμός διεκδικούν επί ίσοις όροις την πολιτική ατζέντα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς και διαμορφώνουν τις αδιαπέραστες και αδιαπραγμάτευτες ταυτότητες μέσα στις οποίες θέλουν να μας εγκλωβίσουν.

Μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε πια με θεωρίες άριας φυλής, αλλά με απόψεις που επικαλούνται τη φυσική τάξη πραγμάτων για να αρνηθούν κάθε εθνική και πολιτισμική ανάμειξη, κάθε επιλογή ταυτότητας, εθνικής, πολιτισμικής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Είμαστε ό,τι γεννιόμαστε λένε και όχι ό,τι θέλουμε να γίνουμε. Και οι σχέσεις μας, οι κοινωνικές μας σχέσεις είναι σχέσεις βασικά ιεραρχικές, εξ ου και πρώτα Εμείς και μετά οι Αλλοι. Αυτή είναι η φυσική τάξη πραγμάτων. Αυτήν την τάξη υπερασπίζονται. Στη βάση αυτής της θεώρησης που μας πηγαίνει πολύ πίσω και που παίρνει στον λόγο της Ακροδεξιάς την ισχύ κοινωνικού νόμου, η θέση των γυναικών είναι στην οικογένεια και το σώμα τους «παίζεται» αν τους ανήκει ή όχι. Οσο για τις διακρίσεις κατά των γυναικών, αυτές δεν υπάρχουν, είναι μια φεμινιστική επινόηση.

Για του λόγου το αληθές, προτείνω να επισκεφθούμε κατ’ αρχάς την Ακροδεξιά εκεί όπου είναι στην εξουσία και δίνει συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Και μπορεί η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά να είναι συγκεχυμένη, με ιδεολογικές θέσεις συχνά αντιφατικές, είναι όμως μια πραγματική πολιτική οικογένεια που ασκεί πολιτική με ισχυρούς νοηματικούς κοινούς τόπους.

Ο πρώτος κοινός τους τόπος, εκεί όπου δίνουν πραγματική μάχη, είναι η οικογένεια και ο έλεγχος του γυναικείου σώματος. Οι γυναίκες, η οικογένεια και το έθνος γίνονται η ισχυρή τριάδα ενάντια στο Ισλάμ που απειλεί να μολύνει την Ευρώπη.

Η πρώτη μας –σύντομη– στάση θα είναι στην Ιταλία του Σαλβίνι και της Λέγκας του Βορρά. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός οικογένειας Λορέτζο Φοντάνα κάνει τις εξής δηλώσεις:

«Είμαστε ΥΠΕΡ της Φυσικής Οικογένειας, αυτής που τα παιδιά έχουν έναν πατέρα και μία μητέρα» και όσο για τις γυναικοκτονίες ισχυρίστηκε ότι «η έκτρωση είναι η πρώτη αιτία γυναικοκτονίας», βάλλοντας ευθέως κατά του δικαιώματος των γυναικών για την αυτοδιάθεση του σώματός τους, το δικαίωμα στην αντισύλληψη και στην έκτρωση. Να τα αφήσουν δηλαδή αυτά οι γυναίκες ότι τάχα δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες και να σταματήσουν τις εκτρώσεις.

Για μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, κυρίως αυτής που οργανώνεται από τα κάτω και δεν προσδοκά άμεσα εκλογικά οφέλη, η έκτρωση παρομοιάζεται με γενοκτονία, οι κλινικές είναι «στρατόπεδα θανάτου», η έκτρωση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και οι φεμινίστριες ναζί. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2016 στην Πολωνία του ακροδεξιού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης σε αγαστή συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία επιχειρήθηκε η πλήρης απαγόρευση των εκτρώσεων ακόμα και όταν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού. Μεγάλες κινητοποιήσεις γυναικών κατάφεραν να την αποτρέψουν.

Σε αυτό το οδοιπορικό, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την Ουγγαρία του Ορμπαν, αυτού που μέχρι πρότινος ανήκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και του οποίου η συμμετοχή είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Το 2013, ο Ορμπαν πέρασε στο Σύνταγμα της χώρας του την ακροδεξιά αντίληψη για την οικογένεια, ως θεσμό που προκύπτει αποκλειστικά από τη συναίνεση ενός άντρα και μιας γυναίκας.

Στην ίδια αναθεώρηση, στο άρθρο 3, προστέθηκε «η προστασία του εμβρύου από τη στιγμή της σύλληψης» και αυτό σε μια χώρα όπως η Ουγγαρία, όπου οι εκτρώσεις νομιμοποιήθηκαν αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2018 το ανακήρυξε Ετος της Οικογένειας με κεντρικό σύνθημα: «Να προστατέψουμε τη χριστιανική οικογένεια ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα που την απειλεί».

Χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για την κοινωνική αλληλεγγύη, χρηματοδότησε μια μεγάλη καμπάνια κατά του δικαιώματος των γυναικών για τον έλεγχο του σώματός τους και τη γέννα ως ελεύθερη επιλογή. Κατάργησε τα πανεπιστημιακά προγράμματα φύλου που υπήρχαν, λέγοντας ότι τα προγράμματα αυτά είναι ενάντια στις χριστιανικές αξίες και την ίδια χρονιά άλλαξε τα σχολικά εγχειρίδια αγωγής του πολίτη. Σήμερα τα παιδιά στην Ουγγαρία μαθαίνουν ότι «αγόρια και κορίτσια δεν έχουν τις ίδιες φυσικές και πνευματικές ικανότητες».

Η οικογένεια της Ακροδεξιάς προσβάλλεται από την αναγνώριση της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας και τη νομοθεσία που επιχειρεί να την αποτρέψει. Γίνεται έτσι όχι μια πραγματική αλλά μια επινοημένη από τις φεμινίστριες κατάσταση για να ενοχοποιηθούν οι άντρες και να σπιλωθεί η οικογένεια.

Οι Ισπανοί ακροδεξιοί θα μιλήσουν για έναν νέου τύπου τζιχαντισμό, τον φεμινισμό, του οποίου είναι τα θύματα. Και όταν στις περιφερειακές εκλογές του 2018 αναδείχθηκαν στην Ανδαλουσία σε ρυθμιστικό παράγοντα, έθεσαν ως όρο για την υποστήριξή τους την κατάργηση του νόμου για την έμφυλη βία. Σε μια Ευρώπη που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 1/3 των γυναικών δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποιας μορφής βία, η έμφυλη βία θεωρούν οι ακροδεξιοί πως είναι μια επινόηση των γυναικών.

Η βία μέσα στην οικογένεια, υποστηρίζουν, είναι οικογενειακή και όχι έμφυλη και οι γυναίκες είναι εξίσου βίαιες όπως και οι άντρες. «Να σταματήσουμε τις φεμινίστριες, αυτές είναι οι ναζί» ήταν το κεντρικό σύνθημα του «STOP FEMINAZIS BUS», της καμπάνιας που οργάνωσαν ακροδεξιές καθολικές ομάδες στην Ισπανία προβάλλοντας τον Χίτλερ βαμμένο με μοβ χείλια.

Απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις οι γυναίκες βέβαια δεν έμειναν σιωπηλές. Κατέβηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ» και κατάφεραν να αποτρέψουν την οπισθοδρόμηση. Πολλοί αναλυτές θα συνδέσουν την υπόθεση αυτή με τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών στην Ισπανία. Πιθανότατα είναι οι γυναίκες που απέτρεψαν την πρωτιά του «Βοξ» στις πρόσφατες ισπανικές γενικές εκλογές και ταυτόχρονα έδωσαν την πρωτιά στο σοσιαλιστικό κόμμα που είχε μια ξεκάθαρη υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών θέση.

Θέλω να τελειώσω την παρέμβασή μου με ακόμη μία επισήμανση. Η Ακροδεξιά δεν διαθέτει πια μόνον ηγέτες αλλά και λαϊκή βάση κι αυτό την κάνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Τα λεγόμενα anti-gender κινήματα είναι πια μια πραγματικότητα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, στην Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ισπανία. Συγκροτούνται δυστυχώς και από γυναίκες επαληθεύοντας το ότι δεν αρκεί να είσαι γυναίκα για να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι πολύ σημαντική η φεμινιστική σκέψη αλλά και η συνολική πολιτική άποψη που έχεις για τα πράγματα και τον κόσμο. Και αυτή η πολιτική άποψη υπάρχει στα προοδευτικά δημοκρατικά πολιτικά κόμματα και κυρίως στην Αριστερά. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι, ψηφίζοντας Αριστερά, ψηφίζουν και για τα δικαιώματά τους. Πολύ περισσότερο τώρα που η Ακροδεξιά και μέρος της Δεξιάς απειλούν να μας τα πάρουν πίσω.

*Kαθηγήτρια Ιστορίας και Ιστορικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
 H 8η Μάρτη είναι η ημέρα της γυναίκας, είναι η ημέρα όλων μας
Η ανάγκη συμπερίληψης του όρου γυναικοκτονία στο Ποινικό Κώδικα ως ιδιαίτερη και διακριτή περίπτωση μιας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, που τελείται για το λόγο ότι το θυμα είναι γυναίκα, φαίνεται να  είναι...
 H 8η Μάρτη είναι η ημέρα της γυναίκας, είναι η ημέρα όλων μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βία κατά των γυναικών: η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό
Η πανδημία με τα απανωτά λοκντάουν, τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι παγίδεψε ακόμη περισσότερο τις γυναίκες πλάι στον δυνάστη τους, τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον θύτη – πρώην ή νυν.
Βία κατά των γυναικών: η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
Σε 12 χώρες που εντόπισαν τα Ηνωμένα Εθνη, ο αριθμός των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών που καταγγέλθηκαν σε διάφορες οργανώσεις αυξήθηκε κατά 83% από το 2019 έως το 2020.
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανα-ορίζοντας τη «γυναίκα»
Αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας να σταθεί ενάντια στη λογική της ανάθεσης και καθεμία και καθένας να αποτελέσει μέρος της αναθεώρησης της αφετηριακής βάσης προσέγγισης του έμφυλου ζητήματος.
Ξανα-ορίζοντας τη «γυναίκα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έμφυλη βία τον καιρό της καραντίνας
Πήγε στο φαρμακείο. Δεν ήθελε μάσκες, αντισηπτικά ή φάρμακα. Να μιλήσει ήθελε. Για το δράμα που ζει στο σπίτι της, τη βία που δέχεται από τον άντρα της και το αδιέξοδο που βιώνει κλεισμένη μέσα στο σπίτι. Να...
Η έμφυλη βία τον καιρό της καραντίνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η 8η Μάρτη επιστρέφει στις ρίζες της!
Η 8η Μάρτη 2019 συναντά ξανά τον λόγο από τον οποίο γεννήθηκε: την απεργία ως το κύριο μέσο ανάδειξης της γυναικείας καταπίεσης και κύριο τρόπο διεκδίκησης της ισότιμης θέσης της γυναίκας μέσα στο κοινωνικό...
Η 8η Μάρτη επιστρέφει στις ρίζες της!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας