Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδεολογία και επιστήμη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδεολογία και επιστήμη

  • A-
  • A+
Οι πλέον ειδικοί για το θέμα του καθορισμού των ψυχολογικών χαρακτηριστικών από γενετικούς παράγοντες, καθώς και της κοινωνικής κατασκευής «φυλή», γνωρίζουν πολύ καλά πως στην περίπτωση του ανθρώπου φυλετικά χαρακτηριστικά που να είναι γενετικά διακριτά δεν έχουν ποτέ αποδειχτεί επιστημονικά.

Οι δηλώσεις του κ. Ασκητή περιέχουν ιδεολογικούς ιούς οι οποίοι αποδείχθηκαν και αποδεικνύονται ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα τοξικοί και ταξικοί γιατί χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως επιστημονική νομιμοποίηση για μαζικά εγκλήματα των αποικιοκρατών, των εκμεταλλευτών, των φασιστών, με αποκορύφωμα το ρατσιστικό παραλήρημα του ναζισμού που οδήγησε σε ολοκαυτώματα ομάδες πληθυσμών.

Πρόκειται για τις δηλώσεις στο Sigmalive: «Πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι ο 35χρονος ήταν σαδιστής, ερχόταν σε ηδονή με τη διάπραξη των φόνων, ως εκ τούτου επέλεγε φυλές που έχουν τα χαρακτηριστικά της υποταγής και της υπηρεσίας. Εκ γενετής πλείστες γυναίκες αυτής της φυλής κουβαλούν μαζί τους αυτό το χαρακτηριστικό της υποταγής και της υπηρεσίας».

Μετά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Ασκητή, ο ίδιος προσπαθώντας να αποσιωπήσει ίσως το θέμα, έβγαλε μια πολύ σύντομη και ουδέτερη δήλωση από το ινστιτούτο του, χωρίς να παίρνει θέση αν πιστεύει όσα φέρεται πως είπε και να εξηγήσει πως η επιστήμη (βιολογία, ψυχολογία, γενετική, κοινωνική ανθρωπολογία) έχει διαγράψει από πολύ καιρό τη «φυλή» καθώς και τον γενετικό ντετερμινισμό (τον καθορισμό των ψυχολογικών χαρακτηριστικών από τα γονίδια).

Ως σεξολόγος ακόμη όφειλε να διαφωτίσει τον κόσμο γενικότερα πως τα διάφορα κοινωνικά στερεότυπα των φύλων που διαχέονται από διάφορους θεσμούς, τα ΜΜΕ, διαφημίσεις, οι διακρίσεις στους μισθούς, που προβάλλουν μια εικόνα της γυναίκας ως σεξουαλικού αντικειμένου οδηγούν σε μη υγιείς σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Οι γενετιστές γνωρίζουν πολύ καλά πως στην περίπτωση του ανθρώπου, φυλετικά χαρακτηριστικά που να είναι διακριτά, δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά.

Από τους πρώτους διδάξαντες οι Αμερικανοί σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση των ανθρώπων σε κατηγορίες ανάλογα με την «ποιότητα» του γενετικού τους «υλικού». Οι ρατσιστικές απόψεις χρησιμοποίησαν και το τεστ του Alfred Binet ως επιστημονικό άλλοθι για να δημιουργηθεί ο περιβόητος ρατσιστικός μεταναστευτικός νόμος του 1924. Ο νόμος ήθελε να προστατεύσει το «καθαρό γενετικό υλικό» των Αμερικανών από την είσοδο σε αυτό γενετικού υλικού από «κατώτερες φυλές».

Στην ιεραρχία των εθνοτήτων που κατάρτισαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, πρώτοι ασφαλώς οι Αγγλοσάξονες και οι Βόρειοι και τελευταίοι οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες. Οι Ελληνες και οι Ιταλοί θεωρούνταν την εποχή εκείνη Ανατολίτες και μη Ευρωπαίοι. Στη Δύση και στον Νότο οι ρατσιστικοί νόμοι που εφαρμόζονταν για τους μαύρους περιλάμβαναν και τους Ελληνες.

Πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας τότε έγραφε: «Λευκή γυναίκα εθεάθη με Ελληνα». Οι Ελληνες θεωρούνταν τότε εγκληματίες, βρομιάρηδες, βιαστές και σωματέμποροι. Οι εγκληματολογικές στατιστικές της αμερικανικής κυβέρνησης έφεραν τους Ελληνες μετανάστες να έχουν την πρωτιά στους βιασμούς, τις απαγωγές και τις συλλήψεις από την αστυνομία.

Επιστημονική ηθική και δεοντολογία

Οι πλέον ειδικοί για το θέμα του καθορισμού των ψυχολογικών χαρακτηριστικών από γενετικούς παράγοντες καθώς και της κοινωνικής κατασκευής «φυλή» γνωρίζουν πολύ καλά πως στην περίπτωση του ανθρώπου φυλετικά χαρακτηριστικά που να είναι γενετικά διακριτά δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά.

Ο Γάλλος γενετιστής André Langaney δηλώνει ξεκάθαρα «πως δεν υπάρχει κανένας γενετικός δείκτης της φυλής». Οι λεγόμενες ανθρώπινες φυλές δεν είναι παρά μια έννοια πολιτισμική. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να αγνοούμε τη φυσική και βιολογική διαφορετικότητα η οποία αφορά κυρίως τα άτομα και ομάδες ατόμων και που είναι αδύνατον να καθοριστεί επιστημονικά.

Μερικά κράτη διέγραψαν από το Σύνταγμά τους την έννοια «φυλή», όπως η Γαλλία στις 16 Μαΐου 2013 σε όλη τη νομολογία της. Η UNESCO από το 1950 ήδη εξέδωσε σύσταση με την οποία εισηγείται ότι η έννοια «φυλή» είναι λανθασμένη και συστήνει τη λέξη «εθνότητα».

O κορυφαίος ειδικός επί του θέματος, Alberto Piazza, στο βιβλίο του «Μια έννοια χωρίς βιολογική θεμελίωση»-1997 επεξηγεί πως πληθώρα επιστημονικών ερευνών από τα μέσα του 20ού αιώνα πάνω στη γενετική έχει καταδείξει ότι η έννοια της «φυλής» δεν υφίσταται στην πραγματικότητα για να χαρακτηρίσει διάφορες γεωγραφικές υπο-ομάδες του ανθρώπινου είδους. Επειδή η γενετική διαφορετικότητα είναι πολύ πιο σημαντική μεταξύ των ατόμων μιας πληθυσμιακής ομάδας παρά μεταξύ διαφόρων διαφορετικών ομάδων.

Η Katharine Tyler στο παρατηρητήριο της γενετικής 2012 αναφέρει πως η σύγχρονη επιστημονική συναίνεση πάνω στο θέμα που εξετάζουμε, απορρίπτει οπωσδήποτε την ύπαρξη βιολογικών επιχειρημάτων που θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν την έννοια της φυλής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω πως όταν κοινοποιούμε τις απόψεις μας ως ειδικοί επιστήμονες θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αυστηροί με τον εαυτό μας σεβόμενοι την επιστημονική ηθική και δεοντολογία. Ακόμη περισσότερο όταν αυτές οι απόψεις ενδέχεται να επηρεάσουν κοινωνικά στερεότυπα τα οποία μολύνουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

* Ψυχολόγος, συγγραφέας, ποιητής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι επιστήμη;
Πολλά ερωτήματα δεν απαντώνται επιστημονικά, π.χ. Υπάρχει Θεός; Αν υπάρχει Θεός, δακρύζει ή θυμώνει που 10,000 παιδιά την ημέρα πεθαίνουν από πείνα...
Τι είναι επιστήμη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα κεκλιμένα επίπεδα
Η ενοποίηση της αντικειμενικής γνώσης είναι ιδεαλιστική, η ενοποίηση της υποκειμενικής είναι μια ιδέα, δηλαδή ένας στόχος που μπορούμε να πλησιάσουμε στο άπειρο, χωρίς να τον φτάσουμε ποτέ. Επιστρέφω στην...
Τα κεκλιμένα επίπεδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το λάθος
Για να μάθει κάποιος μαθηματικά, ένας τρόπος υπάρχει: να λύσει ασκήσεις. Ν’ αναμετρηθεί με τα θέματα, να πειραματιστεί, να στοχαστεί, να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, να δοκιμάσει άλλο μονοπάτι, να επιμείνει, να...
Το λάθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψυχοδραστικές ουσίες και βία
Η κατανόηση της συσχέτισης της βίας με τις ψυχοδραστικές ουσίες περνάει μέσα από ανάλυση και μελέτη των διαφόρων εκφάνσεων του φαινομένου. Υπάρχουν 3 διακριτοί παράγοντες συσχέτισης και αντίστοιχα είδη βίας:...
Ψυχοδραστικές ουσίες και βία
ΑΠΟΨΕΙΣ
• Ω, αιώνια νύχτα, πότε θα τελειώσεις; • Σύντομα, σύντομα ή ποτέ
Οσους αποδιοπομπαίους τράγους και να βρούμε, όσους βαρβάρους και να στιγματίσουμε, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το τέλος του πραγματισμού, όπως το ξέραμε, έρχεται.
• Ω, αιώνια νύχτα, πότε θα τελειώσεις; • Σύντομα, σύντομα ή ποτέ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ορθολογισμός της στάχτης
Δεν θεωρώ ότι ο κ. Τσιόδρας, όπως και άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας λειτούργησαν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης. Προσυπέγραψαν όμως τη βασική παραδοχή του επιλεγμένου σεναρίου...
Ο ορθολογισμός της στάχτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας