Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κλίμα και περιβάλλον καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλίμα και περιβάλλον καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης

  • A-
  • A+

Κυριακή 26 Μαΐου ψηφίζουμε για το Ευρωκοινοβούλιο. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη της επόμενης μέρας, την Ευρώπη της δημοκρατίας, της συμμετοχής, των ίσων ευκαιριών. Οι φετινές ευρωεκλογές ίσως να είναι η σημαντικότερη αναμέτρηση για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από την αρχή της σύστασής του. Και αυτό, γιατί γίνονται με φόντο το επικείμενο Brexit και ό,τι αυτό συμβολίζει, αλλά κυρίως γιατί δίνεται μια μεγάλη μάχη των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στις κεντροδεξιές πολιτικές και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Η κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στις ευρωπαϊκές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχει αφήσει ένα σκληρό αποτύπωμα. Ο άκρατος ανταγωνισμός, η λιτότητα και η κοινωνική εξαθλίωση έχουν κύριο θύμα τους κάθε τομεακή πολιτική της Ε.Ε. και ιδιαίτερα την περιβαλλοντική πολιτική, αφαιρώντας από αυτήν όσα στοιχεία κοινωνικού και δημόσιου περιεχομένου είχε καταφέρει να διαμορφώσει.

Είναι αλήθεια ότι η περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στη βάση της συγκρότησης κοινών κανόνων στην παραγωγή και στη διαχείριση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της αγοράς. Μια πολιτική όμως που επηρεάστηκε πολύ από τα ισχυρά περιβαλλοντικά και οικολογικά κινήματα των προηγούμενων δεκαετιών και κατόρθωσε παράλληλα να διαμορφώσει περιβαλλοντική πολιτική και να καλύψει θεσμικές ανεπάρκειες σε χώρες όπως η Ελλάδα, θέτοντας βασικές αρχές περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ποιες λοιπόν οι προκλήσεις για την περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. μετά τις 26 Μαΐου;

  • Είναι σαφές ότι οι πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Ο ηγετικός ρόλος της Ε.Ε. στην παγκόσμια πολιτική για το κλίμα είναι καθοριστικός και αναδεικνύει και την ευρωατλαντική αντιπαράθεση για το μέλλον του πλανήτη. Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να κατευθύνει το πλέγμα των πολιτικών για την ενέργεια και το κλίμα προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων και παράλληλα θα πρέπει να ενισχύει την εργασία και το χαμηλό, έως μηδενικό, ανθρακικό αποτύπωμα. Ζητούμενο αποτελεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την Ευρώπη, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αλλά και η απανθρακοποίηση της οικονομίας. Παράλληλα, όμως, αυτές είναι και οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουμε.
  • Το Ευρωκοινοβούλιο, ακόμα, καλείται αμέσως μετά τις εκλογές να αποφασίσει για το μέλλον της παλαιότερης και περισσότερο χρηματοδοτούμενης πολιτικής του, της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Στις προτάσεις αναθεώρησης της ΚΓΠ βρίσκεται η μείωση του προϋπολογισμού για την ΚΓΠ, η δέσμευση σημαντικού μέρους του προϋπολογισμού της ΚΓΠ (έως και 40%) για δράσεις για το περιβάλλον και η ενίσχυση των εθνικών στρατηγικών των κρατών-μελών. Για τη χώρα μας, που ο πρωτογενής τομέας είναι στρατηγικής σημασίας, η ισχυρή εκπροσώπησή μας στο Ευρωκοινοβούλιο ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
  • Οι προκλήσεις στον τομέα των υδάτων είναι ανοιχτές. Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Υδατα οφείλει να ισχυροποιηθεί και να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα και μετά το 2027 προς όφελος της υγείας, της διατήρησης των πόρων και της οικοσυστημικής προστασίας. Παράλληλα, οι Οδηγίες που αφορούν ενδεικτικά τα Υπόγεια Υδατα, τα Κολυμβητικά Υδατα, την επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων, την επεξεργασία υγρών αστικών αποβλήτων, τα Περιβαλλοντικά Πρότυπα Ποιότητας, η νομοθεσία για τα νιτρικά άλατα και τα φυτοφάρμακα πρέπει να συνδυαστούν αποτελεσματικά και να βρουν εφαρμογή.
  • Η περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. μέχρι το 2050 στοχεύει στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ε.Ε., τη μετατροπή της σε μια οικονομία αποδοτική ως προς τους πόρους, πράσινη, ανταγωνιστική και χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, καθώς και στην προστασία των πολιτών της Ε.Ε. έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία τους. Σε αυτό το πλαίσιο η ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας, η αναβάθμιση των οικοσυστημικών υπηρεσιών, η δασική πολιτική, η διατήρηση φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, η πρόσβαση σε γενετικούς πόρους και ο καταμερισμός των πλεονεκτημάτων αλλά και τα χρηματοδοτικά μέσα για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση.
  • Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντα 2030 αποτελούν ισχυρή δέσμευση για την Ε.Ε. και οι πολιτικές για την επίτευξή τους συνεχώς ενισχύονται.
  • Η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων ήταν μία από τις πρώτες περιβαλλοντικές ανησυχίες που αποτέλεσαν τη βάση των πρώτων ευρωπαϊκών συνθηκών. Σήμερα, η αποδοτικότητα των πόρων και η κυκλική οικονομία αποτελούν ακόμα ένα στοίχημα για την ευρωπαϊκή οικονομία, ώστε να απελευθερωθεί το οικονομικό δυναμικό της Ε.Ε. σε μια κατεύθυνση περισσότερο παραγωγική, με λιγότερη χρήση πόρων και με ουσιαστική μετάβαση σε ένα κυκλικό σχήμα.

Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλές πολιτικές και μέτρα που το νέο Ευρωκοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι για όλα αυτά τοποθετούμαστε ξεκάθαρα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των συντηρητικών δυνάμεων της Ε.Ε. που εναποθέτουν την προστασία του περιβάλλοντος εξ ολοκλήρου στους μηχανισμούς της αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των επενδυτικών ευκαιριών και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων τομέων.

Για εμάς είναι αυτονόητο ότι η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο και είναι καθοριστικής σημασίας και για όλες τις άλλες πολιτικές της Ε.Ε. Είναι εξίσου καθοριστική για το μέλλον της Ε.Ε. όσο και η οικονομική και κοινωνική της πολιτική. Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από το κίνημα της νεολαίας για το κλίμα, Friday’s For Future, που αναδύθηκε πρόσφατα και κατακλύζει κάθε Παρασκευή τους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων απαιτώντας άμεση δράση για το κλίμα και το μέλλον του πλανήτη.

Σκεπτόμενοι λοιπόν τοπικά και δρώντας παγκόσμια, η στήριξη των δυνάμεων αυτών που φέρνουν τον άνθρωπο και τη φύση στο επίκεντρο είναι μονόδρομος. Κι αυτό εν τέλει είναι επί της ουσίας και θέμα δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαχρονικά το αντι-νεοφιλελεύθερο και περιβαλλοντικό κόμμα, που στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έδωσε και δίνει μάχες ενάντια στις πολιτικές αυτές που ναρκοθετούν το μέλλον των επόμενων γενεών και μας απομακρύνουν από τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από ένα πλατύ μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη μπορούμε να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για τον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής με το βλέμμα σε μια ανθρωποκεντρική οικονομία.

*Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

ΑΠΟΨΕΙΣ
Έρευνα και καινοτομία για την προώθηση της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης
Η Επιτροπή προκηρύσσει πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα καινοτομίας στον τομέα της έρευνας για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να στηριχθεί η ανάκαμψη της...
Έρευνα και καινοτομία για την προώθηση της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ρήτρα κοινής λογικής
Τα δεδομένα που έχουμε για την τρέχουσα δεκαετία επιβάλλουν γενναίες αποφάσεις και ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.
Ρήτρα κοινής λογικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάμε όλοι μαζί μπροστά
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σε ολόκληρο τον κόσμο διαδηλώνουν μαζικά στους δρόμους για την κλιματική κρίση. Απαιτούν από τους πολιτικούς των χωρών τους να εισακούσουν τις βροντερές προειδοποιήσεις της...
Πάμε όλοι μαζί μπροστά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
Η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη μάχη εναντίον της κλιματικής υπερθέρμανσης, η οποία μπορεί να ’ναι ίσως και λύση για τα υπόλοιπα οικολογικά και οικονομικά ή πολιτιστικά ζητήματα
Η Ευρώπη να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του κλίματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκστρατεία με πολλαπλούς στόχους
Η κατάπτυστη ταύτιση «κομμουνισμού - ναζισμού» δεν ήταν ένας αυγουστιάτικος «κεραυνός εν αιθρία», ένα καπρίτσιο ή μια φασιστική «ιδιαιτερότητα» της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε. Πρόκειται για τεράστια...
Εκστρατεία με πολλαπλούς στόχους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερημοποίηση... η ασυνόδευτη
Διαδικασία ακραίας υποβάθμισης της γης σε ξηροθερμικές περιοχές, η ερημοποίηση συνεπάγεται απώλεια της βιολογικής και οικονομικής παραγωγικότητάς της. Χωρίς έδαφος και νερό, η γη δεν προσφέρει υπηρεσίες...
Ερημοποίηση... η ασυνόδευτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας